Insaiderid müüvad aktsiaid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Insaiderid müüvad aktsiaid

Erko Rebane

15.08.2016 15:44

Shutterstock

Viimase kuu jooksul on S&P 500 indeks suutnud teha üheksa uut rekordit, trotsides juba üle aasta languses olnud ettevõtete kasumeid, ebakindlat majanduslikku keskkonda ja suhteliselt kõrgeid valuatsioone. Isegi insaiderite arvates ei ole aktsiad praegustel hinnatasemetel enam atraktiivsed ja nemad peaksid hästi teadma, milline on ettevõtte väljavaade ja kui kõrge võiks olla selle suhteline väärtus.

Läinud nädalal avaldas Bloomberg koostöös The Washington Service’ga statistika, kus toodi välja, et Ühendriikide börsil soetas juulis oma ettevõtte aktsiaid vaid 316 juhti, mis oli 44% vähem kui mullu samal ajal. Veelgi silmapaistvam on number seetõttu, et kunagi varem pole tase uuringu 28a ajaloo vältel nõnda madal olnud. Ostuhuvi ei ole mitte ainult kukku kuivanud, vaid märkimisväärse laviinina on peale tulnud ka müüjad, ulatudes juulis 1399ni. See teeb ostjate ja müüjate suhteks 0,23, kolmandik sellest, mis oli tase suurte korrektsioonide ajal tänavu veebruaris ja mullu augustis.

Ühendriigid pole erandiks. Dramaatiliselt on kaalukauss müüjate kasuks hiljuti vajunud ka Suurbritannias. Kui Brexiti referendumi järgsel nädalal kukkunud aktsiaturul krabasid suuremate Suurbritannia firmade juhid netos 14,3 miljoni naela eest oma ettevõtte aktsiaid, siis pärast aktsiaturu 16% tõusu on Olivetree maaklerfirma värskemate andmete kohaselt FTSE100 ja FTSE 250 firmade juhid müünud netos 10,5 miljoni naela väärtuses aktsiaid.

Insaideritel näib olevat vähem usku keskpankade katsetesse reaalmajandusele kiiremat hoogu anda kui jaeinvestoritel, kes loodavad käesoleval nädalal Föderaalreservi juulikuu istungi protokollist näha, et viimasel pole kiiret intressimäära tõstmisega. Olulise muudatusena tõdeti toona istungijärgses pressiteates, et riskid majanduse lähiaja väljavaates on vähenenud, jättes teoorias ukse septembris intressimäära kergitamiseks lahti. Kuid isegi pärast hoogustunud töökohtade loomist viimase kahe kuu jooksul ei usu turuosalised, et FED võiks enne järgmist aastat rahapoliitika normaliseerimist jätkata. USA majandus kasvas esimesel poolaastal vaid 1% ning vajaks järgnevatel kvartalitel oluliselt kiiremat tempot, et keskpanga poolt juunis 2% peale kärbitud kasvuprognoosi saavutada. Oodatust nõrgemaks osutunud juulikuu jaemüük paraku kolmanda kvartali alguses majapidamiste kulutuste tugevnemisele ei viita.

Kui vaadata, mida käesolev nädal konjunktuuri osas pakub, siis USA töötleva tööstuse küsitlused New Yorki ja Philadelphia piirkonnas annavad esimese indikatsiooni sellest, milliseks on aktiivsus kujunemas jooksval kuul. Mõlemal juhul oodatakse juuli taandumise järel mõnevõrra positiivsemaid näitusid.  Alustatud majade ehitus on Ühendriikides püsinud viimase aasta jooksul sisuliselt samal tasemel ning olulist muutust ei tohiks tuua ka juuli, mil mullusega võrreldes oodatakse kasvuks 2,9%. Aeglase kasvu jätkumisele peaks viitama juulikuus väljastatud ehituslubade arv.

Euroopas selguvad Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeksid, mis taganesid Brexiti referendumi järgselt juulis rohkem kui paljud teised ettevaatavad indikaatorid ning seetõttu võis finantsturgude kiire taastumine ja stabiilseks jäänud majanduskeskkond investorite meeli augustis mõnevõrra rahustada. Neljapäeval avaldatav Suurbritannia juulikuu jaemüük on üks esimesi majandusnäitajaid, mis peegeldab seda, kui tõsiselt Brexiti referendum sealseid tarbijaid mõjutas.

Käesoleva nädala olulisemad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensusega:

Esmaspäev, 15. august

  • USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august): 1,45punktine paranemine 2,0 punktile
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (august): ühepunktine tõus 60 punktile (tagasi juuni tasemele)

Teisipäev, 16. august

  • Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeksid (august): jooksev hinnang peaks paranema 0,4 punkti 50,2 punktile ja järgmise kuue kuu väljavaate indeks 8,8 punkti 2,0 punktile
  • Suurbritannia inflatsioon (juuli): konsensus ootab alusinflatsiooni aeglustumist püsimist 1,4% peal
  • USA alustatud majade ehituste arv (juuli): -0,8% kuine vähenemine pärast 4,8% kasvu juunis
  • USA väljastatud ehituslubade arv (juuli): 0,6% kuine kasv pärast 1,5% suurenemist juunis
  • USA inflatsioon (juuli): energiat ja toitu arvestamata püsib 2,3% peal
  • USA tööstustoodang (juuli): 0,3% kuine kasv juuni 0,6% tõusu baasil

Kolmapäev, 17. august

  • Suurbritannia töötu abiraha taotlused ja töötuse määr (juuni/juuli): taotluste kasvuks prognoositakse üheksa tuhat (0,4 tuhat juunis), töötuse määr jääb püsima 4,9% peale
  • Föderaalreservi 26-27. juuli istungi protokoll

Neljapäev, 18. august

  • Hiina kinnisvarahindade muutus (juuli)
  • Euroopa Keskpanga juuli istungi protokoll
  • Suurbritannia jaemüük (juuli): autosid ja kütust arvestamata 0,3% kuine kasv pärast -0,9% langust juunis (YoY 3,9%)
  • Eurotsooni inflatsioon (juuli lõplik): alusinflatsioon ühtib esialgse hinnanguga (0,9%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 265 tuhat vs 266 tuhat nädal varem
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august): 4,9punktine põrge 2,0 punktile (kõrgeim alates juunist)

Reede, 19. august

  • Olulisi majandusuudiseid pole



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon