IMAX näeb helget tulevikku - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

IMAX näeb helget tulevikku

Erko Rebane

19.08.2016 10:45

Shutterstock

IMAXi teise kvartali kohta võib öelda, et klaas oli nii pool täis kui ka pool tühi, sest ühest küljest suudeti lüüa analüütikute ootuseid, kuid teisalt jäid numbrid mullusega võrreldes siiski väiksemaks. Kõikuva filmitulu kõrval aga tõestavad IMAX kinosüsteemide tellimused, et huvi Kanada ettevõtte tehnoloogia vastu on suurem kui kunagi varem.

IMAX teenis teises kvartalis 91,7 miljoni dollari suuruse müügitulu, mis vaatamata aastatagusega võrreldes -14,5% langusele osutus siiski oodatud 86,6 miljonist tunduvalt paremaks. Selle pealt õnnestus ettevõttel aktsiakompensatsiooni arvestamata teenida 12,1 miljonit dollarit puhaskasumit ehk 0,18 senti aktsia kohta (aasta varem 0,40), ületades konsensuse prognoosi ühe sendiga.

Kuna IMAXi müügitulu sõltub üsna tugevalt sellest, millised filmid vaadeldaval perioodil kinolinal jooksid, jättis kogu ettevõtte käibe mullusest madalamaks seik, et eelmise aasta teise kvartali hittidele (Furious 7, Jurassic World ning Avengers: Age of Ultron) nõnda tugevat vastast tänavu ei leidunud (Captain America: Civil War, X-Men: Apocalypse, Warcraft, Finding Dory ja Independence Day: Resurgence). Nõrgenesid seetõttu aastaga nii filmide tootmise ja konverteerimise tulu (-24% 30 miljoni dollarini), kui ka läbi kinooperaatorite teenitud piletitulu (-27% 23,86 miljoni dollarini).

Võrdlusbaas kolmandas ja neljandas kvartalis peaks olema lihtsam, kuid analüütikute prognooside järgi annab see vaid võimaluse jõuda müügituluga terve aasta lõikes veidi üle mulluse tulemuse ning aktsiakasumi osas peab aga leppima -11% langusega 0,91 dollarile.

Allikas: IMAX

Muutlikku filmitulu aitab stabiliseerida IMAX süsteemide müük ja koostöölepingute sõlmimine ning siin tõestavad numbrid, et nõudlus pole varem kunagi nõnda tugev olnud. 2016.a esimese kuue kuu jooksul installeeriti IMAX süsteeme 59s kinos ehk 11 võrra rohkem kui mullu samal ajal ning veelgi muljetavaldavam on uute tellimuste pealevool.  Kokku saadi esimesel poolaastal tellimus 131 kinosüsteemile, peaaegu sama palju kui terve eelmise aasta peale kokku.

See number on jõudnud pärast majandustulemuste avaldamist paisuda veelgi, sest 2. augustil teatas ettevõte, et nende Hiina partner Wanda Cinema Line esitas tellimuse laiendada enda IMAX kinode võrku Hiinas järgneva kuue aasta jooksul kokku 150 võrra. Seda arvesse võttes kasvas IMAX kinode tänavuste tellimuste arv 284ni (sellest 229 pärineb Hiinast), mis ületab varasemat terve aasta rekordit (277).  Juuni lõpus tegutses Hiinas kokku 335 IMAX kino, jäädes alla vaid Ühendriikidele (395) ning moodustades globaalsest koguarvust 30%.

Kui juuni seisuga oli maailmas 990 IMAXi kommertskino, siis ettevõte usub, et nende kasvupotentsiaaliks võiks olla 2450. Mida suuremaks paisub võrgustik, seda rohkem teenitakse ka filmide pealt, sest ligikaudu 60% täitmist ootavatest tellimustest on koostöölepingud, kus IMAX paigaldab enda kulu ja kirjadega süsteemi, vastutasuks teenitakse vähemalt järgmised 10a kassatulust teatava protsendi, luues nõnda taasesineva käibe.

IMAX installeerib oma süsteeme iga aasta järjest kiiremas tempos (tänavust eesmärki kergitati 155 kinole võrreldes esialgse 115-120 prognoosiga), kuid seda on võimalik teha tänu sellele, et täitmist ootavad tellimused kasvavad veelgi jõudsamalt ja see on selgeks viiteks, et tehnoloogia on kõrgelt hinnatud nii filmihuviliste kui ka kinooperaatorite seas, tuues ekraani kohta sisse keskmiselt kolm korda suuremat kassatulu võrreldes tavapärase ekraaniga.

Allikas: IMAX

Ehkki sisimas võiksid IMAXi ärilist edu jutustada vaid tellimused, vajab 26x järgmise 12 kuu oodataval kasumil kauplev aktsia tuge ka filmivalikust ja kassatulust. 2016.a pole olnud nõnda tugev nagu paljud lootsid,  kuid lootusrikkalt vaadatakse järgnevatesse aastatesse, mil kinolinale jõuab üsna rikkalik valik edukatest frantsiisidest: Rogue One: A Star Wars Story, Fast 8,  Guardians of the Galaxy Vol. 2, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, Transformers: The Last Knight, Spider-Man: Homecoming, Star Wars: Episode VIII (2017), Avengers: Infinity War – Part 1, Transformers 6, Toy Story 4, Jurassic World Sequel, Avatar 2 (2018).

Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon