Keskpangad kohanemas uue normaalsusega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Keskpangad kohanemas uue normaalsusega

Erko Rebane

23.08.2016 14:54

Shutterstock

Kansas City FEDi korraldatud iga-aastane konverents Jackson Hole’is on rahamaailmas saanud teise tähenduse pärast seda kui Föderaalreservi endine juht Ben Bernanke kasutas 2010.a esinedes võimalust avalikustada plaan hakata majandust teist korda võlakirjade ostuprogrammiga stimuleerima. Läinud aastal osalemisest loobunud Janet Yellen on tänavu taas esinejate nimekirjas, mis annab ka investoritele põhjuse üritust tähelepanelikumalt jälgida.

25. augustil algav kolmepäevane sümpoosion toob üle maailma kohale rahandusministreid, keskpankureid, akadeemikuid, investoreid, kuid ennekõike on fookus Föderaalreservi juhil Janet Yellenil, kelle reedese kõne teemaks on „Föderaalreservi rahapoliitilised vahendid.“ Kuna kogu ürituse läbivaks teemaks on seekord rahapoliitilise raamistiku ümberkujundamine ("Designing Resilient Monetary Policy Frameworks for the Future“) ning mitmed FEDi esindajad on hiljuti tõdenud vajadust korrigeerida eesmärke ja vahendeid ümber madalakasvulise keskkonna tarbeks, siis võib uue normaalsuse kohta sel nädalal sõna sekka öelda ka Föderaalreservi juht.

Kui konkreetseks Yellen oma kõnes osutub, selgub reedel, kuid ühe eeskujuna võib ta kasutada San Francisco FEDi presidendi John Williamsi hiljutist esseed, kus viimane tegi ettepaneku globaalselt väga madalaks muutunud intressimäärade loomuliku taseme tõttu inflatsiooni eesmärki tõsta või võtta uueks sihiks nominaalne SKP tase. Kuid nagu Williams nentis, siis aeg on tulnud rahapoliitilise raamistiku kriitiliseks ümberhindamiseks, mis ei vii siiski üleöö toimuvate muutusteni.

Ehkki kunagi võib keskpanga pikaajaline nägemus lõdvemat rahapoliitikat soosida, ei takista see juba lähiajal intressimäära normaliseerimist jätkata. Paralleelselt argumenteerib Williams, et intressimäära ei ole hea madalal tasemel kaua aega hoida ning et USA majanduse tugevust ja head hoogu arvestades oleks mõistlik jätkata intressimäära tõstmist pigem varem kui hiljem.

Investorite jaoks pole viimastel kuudel olnud lihtne järeldada, mis siis õigupoolest on FEDi rahapoliitikat koordineeriva komitee (FOMC) konsensuslik vaade. Kuid läinud 12 kuule või koguni paarile aastale tagasi vaadates ei maksakski end segaseks mõelda, sest keskpank ei oska ise ka päris täpselt öelda, millal ja kui tihti kavatsetakse intressimäära kergitada. Mäletatavasti oli aasta alguses plaan tõsta 2016.a intressimäära kokku 100 baaspunkti võrra, millest tegelikult pole USA esimese poolaasta arvatust kesisema majanduskasvu ja finantsturgude volatiilsuse tõttu praeguseks suudetud veel 25 baaspunktigi realiserida.

Nagu Föderaalreservi esindajad on varasemalt korduvalt toonitanud, jälgitakse keskpangas jooksvalt konjunktuuri ning kui avaneb piisavalt hea aken, siis seda võimalust kasutatakse. Tõenäoliselt tuleb aga leppida, et väga agressiivsed ei saa intressimäära tõstmisel olla, sest aastaid madalate määradega harjunud investoreid külma dušiga kostitades riskitakse järjekordse paanikaga rahaturgudel, mis võib ohtu seada globaalse majanduse kasvu nagu juhtus aasta alguses pärast seda, kui FED mullu detsembris intressimäära nulltaseme küljest lahti nööpis.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensusega:

Teisipäev, 23. august

  • USA Markiti koostatud töötleva tööstuse PMI (august): 0,3punktine langus 52,6 punktile (madalaim alates juunist)
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august): 4punktine langus 6 punkti peale
  • USA uute majade müük (juuli): -2,0% kuine langus pärast 3,5% kasvu juunis

Kolmapäev, 24. august

  • Saksamaa teise kvartali detailid
  • USA olemasolevate majade müük (juuli): -1,3% vähenemine pärast 1,1% kasvu juunis

Neljapäev, 25. august

  • Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunde indeks (august): püsib 103 punkti peal
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (august): 0,2punktine tõus 108,5 punktile (kõrgeim alates juunist)
  • USA kestuskaupade tellimused (juuli): kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,2% kuine kasv pärast 0,4% tõusu juunis
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 265 tuhat vs 262 tuhat nädal varem
  • USA Markiti koostatud teenindussektori PMI (august): 0,4punktine tõus  51,8 punktile (kõrgeim alates aprillist)
  • USA Kansas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august): 4punktine tõus -2 punktile

Reede, 26. august

  • Jaapani inflatsioon (juuli): toitu ja energiat arvestamata aeglustub 0,1pp võrra 0,4%le
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (august): püsib 96 punktil
  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (september): püsib 10,0 punktil
  • Eurotsooni rahapakkumise ja krediidi statistika (juuli)
  • Hispaania jaemüük (juuli): 4,3% YoY kasv (5,6% juunis)
  • Suurbritannia teise kvartali SKP detailid
  • USA teise kvartali revideeritud SKP: kvartaalne annualiseeritud kasv korrigeeritakse -0,1pp võrra 1,1% peale
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (augusti lõplik): 0,3punkti võrra kõrgem kui esialgselt raporteeritud 90,4 punkti
  • Jackson Hole’i konverents



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon