Föderaalreserv kibeleb kõrgemate intressimäärade järele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Föderaalreserv kibeleb kõrgemate intressimäärade järele

Erko Rebane

30.08.2016 12:29

Shutterstock

Kui veel kaks kuud tagasi pärast Brexiti referendumit ei uskunud turuosalised, et Föderaalreserv võiks tänavu üldse intressimäära tõsta, siis tänu USA paranenud majandusnäitajatele ja finantsturgude positiivsusele on tõenäosus suurenenud.

Ootusi võib ühes või teises suunas üsna olulisel määral kallutada sel nädalal augustikuu tööturu statistika, mis peaks analüütikute kohaselt näitama, et väljaspool põllumajandussektorit loodi 180 tuhat uut töökohta. Ehkki tegemist oleks tagasihoidlikuma numbriga kui juunis ja juulis (vastavalt 292 ja 255 tuhat), argumenteerivad FEDi ametnikud, et tegelikult piisab intressimäära tõstmiseks veelgi madalamast numbrist.

Läinud nädala esinemises tõdes San Francisco FEDi president John Williams, et USA tööturg on juba nõnda positiivne, et aeg oleks korrigeerida oma mõtlemist ja ootusi. Täistööhõivele lähenevas majanduses on normaalne eeldada palkamise aeglustumist ligikaudu 80 tuhandele uuele töökohale kuus, millest piisaks tööjõu kasvu rahuldamiseks.

Ehkki alla 5% vajunud töötuse määr annab FEDile rahapoliitika normaliseerimiseks rohelise tule, siis teise olulise mandaadina on alusinflatsioon (energiat ja toitu arvestamata) püsinud 2012.a maist alates alla keskpanga poolt sihiks seatud 2%. Veelgi enam, viimane pole mitte kiirenemas, vaid aeglustunud jaanuaris saavutatud  1,7% pealt juuliks tagasi 1,6% peale. Võib argumenteerida, et keskpank ei peagi jääma ootama päeva, mil inflatsiooni siht on ületatud, vaid piisab ka märkidest, et hinnakasv võiks hakata kiirenema, sest teadupärast mõjub rahapoliitika majandusele viitega ning kui inflatsioon ühtäkki liiga tempokaks peaks muutuma, tekib keskpangal vajadus soovitust järsumalt pidurit vajutada, mis võib omakorda hakata majanduskasvu liigselt lämmatama.

Sestap võiks 2. septembril avaldatava USA tööturu raporti puhul üldisest töökohtade arvust isegi tähtsamaks lugeda palgakasvu. Täistööhõivele läheneval tööturul peaks vajaliku kvalifikatsiooniga inimeste leidmine muutuma järjest keerulisemaks, sundides ettevõtteid tõstma töötasu. Juulis saavutas USA nominaalse tunnipalga aastane 2,5% kasv tsükli tipu ning hoogsam tempo augustis annaks Föderaalreservile suuremat kindlustunnet, et kiiremini kasvavad palgad võivad tulevikus suurendada nõudlust kaupade ja teenuste järele ning sellega tõsta üldist inflatsiooni.

Inflatsiooni edasist suunda aitavad määrata ootused, kuid siin jäävad võimaliku hinnatõusu kiirenemise suhtes järjest skeptilisemaks nii tarbijad kui ka investorid. Michigani ülikooli igakuise küsitluse järgi alanes tarbijate 5-10a inflatsiooniootus augustis 2,5% peale, mis on küsitluse ajaloo madalaim tase. Ja kuigi NY FEDi küsitluse ajalugu on kõigest kolme aasta pikkune, kukkus sealgi järgmise 3a inflatsiooniootus augustis põhja lähedale 2,5% peale. Finantsturgude järgi on investorite pikaajaline inflatsiooniootus viimastel kuudel taastunud 1,44% peale, kuid see ületab vaid marginaalselt juulis saavutatud ajaloolist madalpunkti (1,3%).

Allikas: Bloomberg, NY FED

Ühest küljest võimaldaks madal tööpuudus ja aktiivselt jätkuv uute töökohtade loomine Föderaalreservil intressimäära edasi kergitada, kuid teisalt ütles Janet Yellen Jackson Hole’is  esinedes, et otsus sõltub alati ka sellest, kui tugevalt kinnitab jooksev konjunktuur FOMC komitee majanduslikku väljavaadet ning siin on keeruline väita, et madal inflatsioon ning lisaks tarbijate kahanevad ootused teise  mandaadi täitmise suhtes väga kindlalt lubaks tunda. Juuli lõpus hoiatas New Yorki FEDi president William Dudley oma kõnes, et kui pikaajalistel inflatsiooniootustel lastakse madalale tasemele jääda, hakkab see piirama tegelikku inflatsiooni, raskendades omakorda keskpanga jaoks eesmärgini jõudmist. 20-21. septembrile planeeritud istungil intressimäära tõstes riskitakse inflatsiooniootustele suurema surve avaldamisega, millest johtuvalt hindab turg tõenäolisemaks pigem intressimäära kergitamist detsembris.

USA intressimäära vahemiku tõenäosused futuuride järgi FOMC detsembri istungil (hetkel 0,25-0,50%)

Allikas: Bloomberg

Käesoleva nädala tähtsamad majandusnäitajad koos Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega:

Teisipäev, 30. august

  • USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeks (juuni): aastane kasvutempo aeglustub 5,2% pealt 5,1%le
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (august): 0,3punktine langus 97,0 punktile (madalaim alates maist)

Kolmapäev, 31. august

  • Prantsusmaa tarbijate kulutused (juuli): 0,3% kuine paranemine pärast -0,8% langust juunis (YoY 1,1%)
  • Saksamaa töötute arvu muutus (august): oodatakse langust nelja tuhande võrra (-7K juulis), töötuse määr püsib 6,1% peal
  • Saksamaa jaemüük (juuli): 0,5% kuine kasv pärast -0,1% langust juunis (YoY 0,3%)
  • Eurotsooni inflatsioon (august): alusinflatsioon püsib 0,9% peal
  • USA ADP tööturu küsitlus (august): erasektoris loodi 175 tuhat uut töökohta (179 tuhat juulis)
  • USA Chicago töötleva tööstuse PMI (august): 1,8punktine langus 54,0 punktile (madalaim alates maist)
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (juuli): 0,7% kuine kasv pärast 0,2% tõusu juunis

Neljapäev, 1. september

  • Hiina erasektori aktiivsusindeksid (august): töötleva tööstuse PMI peaks alanema -0,1 punkti 49,8 punktile
  • Eurotsooni erasektori PMI (augusti lõplik): sama, mis esialgne ehk 53,3 punkti
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (august): 0,8punktine tõus 49,0 punktile
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 265 tuhat vs 261 tuhat nädal varem
  • USA töötleva tööstuse ISM indeks (august): 0,6punktine langus 52,0 punktile (madalaim alates maist)
  • USA automüük (august): annualiseeritult 17,2 mln vs 17,77mln juulis

Reede, 2. september

  • USA tööturu raport (august): 180 tuhat uut töökohta väljaspool põllumajandussektorit (255 tuhat juulis), töötuse määr alaneb 0,1pp võrra 4,8%le
  • USA tehaste tellimused (juuli): 2,0% kuine kasv pärast -1,5% langust juunis



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon