USA tugev tööraport tähendaks kõrgemat intressimäära? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tugev tööraport tähendaks kõrgemat intressimäära?

Erko Rebane

05.10.2016 14:08

Shutterstock

20-21. septembril toimunud Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriva komitee (FOMC) istungil otsustati 7-3 häälte jagunemisega jätta intressimäära vahemik 0,25-0,50% peale, mis on sellel tasemel püsinud alates möödunud aasta detsembrist, mil alustati rahapoliitika normaliseerimisega.  Suurem osa FOMC liikmetest eelistas jääda ootama täiendavaid märke, et trendid tööturul püsivad tugevana ning aitavad juhtida inflatsiooni tagasi 2% juurde.

Kuna vahetult enne FOMC septembri istungit viitas nii tööturu statistika, jaemüük kui ka erasektori aktiivsus USA majanduse pehmenemisele, peaks käesoleval nädalal avalikustatav septembrikuu konjunktuur andma parema ülevaate, kas ootused majanduse teise poolaasta kasvu suhtes on liiga optimistlikud või mitte.

Esmaspäeval raporteeritud töötleva tööstuse ISM indeksi järgi nägi vähemalt antud sektor septembris kõrgemat nõudlust ning sellest johtuvalt ka suuremat tootmise aktiivsust, kuid määravamaks osutub kolmapäeval selguv teenindussektori aktiivsus, mis moodustab ligikaudu kaks kolmandikku USA majanduslikust toodangust. Samuti oodatakse suure huviga reedel septembrikuu tööturu raportit, mille puhul loodavad analüütikud näha mõnevõrra suuremat töökohtade kasvu kui augustis (174 tuhat vs 151 tuhat augustis).

Kui eelmainitud statistika peaks viitama taas hoogsamale majandusaktiivsusele, siis kas FED võiks sellisel juhul tõsta intressimäära juba oma järgmisel istungil? Teadupärast tullakse jälle kokku 1-2. novembril ehk vahetult enne seda, kui ameeriklased 8. novembril hääletuskastide juurde järgmist presidenti valima suunduvad. Janet Yellen toonitas nii FOMC septembri istungi järgsel pressikonverentsil kui ka hiljem esindajatekojas esinedes, et Föderaalreserv pole poliitiliselt mõjutatud ning rahapoliitikat reguleerivad nad sõltumata sellest, kas presidendiks võiks saada Hillary Clinton või Donald Trump.

FOMC ajaloolised protokollid näitavad, et keskpank on tõepoolest toonud väga harva presidendivalimisi välja põhjusena, miks vastav rahapoliitiline otsus langetati. Siiski päris arutamata poliitilised sündmused ei jää, kuna varasematel kordadel on tihti käsitletud presidendivalimisi just tarbijate ja ettevõtete kindlustunde kontekstis. Samuti loeb FEDi jaoks see, kuidas reageerivad turud fiskaalpoliitika oodatavale muutusele.

Tänavused USA presidendivalimised avaldavad ettevõtete kindlustundele mõju ning seda üsna oluliselt. NFIB küsitluse kohaselt langes väikefirmade kindlustunne augustis -0,2 punkti 94,4 punktile, jäädes  alla küsitluse 42a ajaloo keskmisele (98 punkti). Dramaatilise languse tegi läbi väikefirmade omanike hinnang järgmise kuue kuu väljavaatele, mis kukkus indeksi näol seitse punkti -12 punktile. NFIB presidendi Juanita Duggani sõnul on poliitiline kliima olnud varem ettevõtete jaoks vaid taustamüra, kuid augustis tõdes koguni 39% vastajatest, et äritegevust ei laiendata justnimelt poliitiliste arengute tõttu, mis pole varem kunagi nõnda kõrge olnud. Rekordiline oli ka ebakindlus majanduse ning valitsuse suhtes.

Siit johtuvalt on FEDil argument viivitada intressimäära tõstmisega kuniks valimised on möödas ning mõju majandusele selgem, isegi kui septembri tööturu statistika peaks üllatama positiivselt ning augusti numbrit täiendavalt ülespoole korrigeeritakse.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute ootusega:

Kolmapäev, 5. oktoober

  • USA ADP tööturu küsitlus (september): 165 tuhat uut töökohta (177 tuhat augustis)
  • USA teenindussektori ISM (september): 1,6punktine tõus 53,0 punktile pärast augusti 4,1 kukkumist
  • USA tehaste tellimused (august): -0,2% kuine langus 1,9% kasvu järel juulis

Neljapäev, 6. oktoober

  • Saksamaa tehaste tellimused (august): 0,3% kuine kasv pärast 0,2% tõusu juulis (YoY 1,6%)
  • Euroopa Keskpanga istungi protokoll
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 256 tuhat vs 254 tuhat nädal varem

Reede, 7. oktoober

  • Saksamaa tööstustoodang (august): 1,0% kuine kasv pärast -1,5% langust juulis (YoY 0,2%)
  • Prantsusmaa tööstustoodang (august): 0,6% kuine tõus pärast -0,6% langust juulis (YoY -1,3%)
  • Hispaania tööstustoodang (august): -0,1% kuine langus pärast 0,2% kasvu juulis (YoY 1,6%)
  • Suurbritannia tööstustoodang (august): 0,1% kuine kasv pärast 0,1% muutust juulis (YoY 1,3%)
  • USA tööturu raport (september): 174 tuhat uut töökohta väljaspool põllumajandussektorit (151 tuhat augustis), töötuse määr püsib 4,9% peal



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon