Humana lõikab kasu Rootsi uuest eelarvest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Humana lõikab kasu Rootsi uuest eelarvest

Birgit Elken

07.10.2016 10:42

Humana

Septembri lõpus kiideti Rootsis heaks 2017. aasta eelarve, kus muuhulgas suurendati kulutusi tervishoiusektorile – omavalitsustele jaotatakse lisaks 10 miljardit Rootsi krooni (EUR ~1,04 mld). Kulutuste eesmärgiks on võimaldada omavalitsustel võtta pikaajaline perspektiiv ning parandada hoolekande- ja tervishoiuteenusi, arvestades kohalike vajadustega. Ettevõte, mis võiks uuest eelarvest kasu lõigata, on käesoleva aasta märtsis Stockholmi börsil noteeritud Humana.

Humana tegutseb kolmes valdkonnas: personaalne hoolekanne, individuaalne ja pere toetus ning eakate hoolekanne. 2014. aastal sisenes ettevõte läbi ülevõtmise Norra turule, kus pakutakse pea kõiki eelpool mainitud teenuseid ning 2016 .aasta 2. kvartalis osteti Soomes psühhosotsiaalse hoolekandega tegelev ettevõte. Humanal on üle 7000 kliendi ning üle 9000 täiskohaga töötaja.

Personaalse hoolekande segmendis on Humanal pea 2000 klienti, kes vajavad pidevalt abi igapäevaseks toimetulekuks. Teenuse eest tasub Rootsi riik ning tunnitasu ja tööaja kliendi kohta on kohalik omavalitsus varasemalt kindlaks määranud. Seega saab ettevõte segmendi tulude suurendamiseks mõjutada vaid klientide arvu ning praegu on Humana turuosa 10% juures. Individuaalse ja pere toetuse segmendis pakub ettevõte psühhiaatrilist ja psühhosotsiaalset nõustamist kõigis vanusegruppides. Lisaks pakutakse majutust abi vajavatele üksikisikutele ja peredele. Selles segmendis on Humanal samuti pea 2000 klienti ning ~15% turuosa. Eakatele pakutakse peamiselt koduhoolduse teenuseid, kuid sel aastal avatakse ka esimene vanadekodu. Humana teenindab üle 3000 kliendi ning teenitavat tulu saab ettevõte mõjutada läbi klientide arvu ja töötundide tõstmise, tunnitasu otsustab jällegi omavalitsus.

Humana tegevust toetab mitu laiemat trendi: rahvastiku vananemine, suurem hulk sisserändajaid sõjatsoonidest ning vaimseid häireid põdevate inimeste arvu kasv. Avaliku sektori asutused ei suuda nõudlusele vastata ning seega erasektori poolt pakutavate teenuste osakaal aina kasvab. Siiski on eraettevõtetele seatud kõrged sisenemisbarjäärid ning suuri ettevõtteid tegutseb valdkonnas vähe. Näiteks personaalse hoolekande segmendis on vaid ~20 ettevõtet, millel on üle 100 kliendi. See annab Humanale võimaluse pidevalt teha väiksemaid ülevõtte, mida aastatel 2009-2015 oli 30tk ning need panustasid sel perioodil tulude kasvu üle 40%.

Omavalitsuste kulutused hoolekande- ja tervishoiuteenustele


Allikas: Humana IPO prospekt

Nagu ülalolevalt jooniselt näha, siis perioodil 2005-2014 kasvasid omavalituste kulutused hoolekandele keskmiselt 4% aastas. Kuigi erasektor moodustab turust vaid ~20%, siis eraettevõtetele makstud tasud kasvasid keskmiselt 8,5% aastas võrreldes 3,2%-ga avaliku sektori ettevõtete puhul.

Käesoleva aasta 2. kvartalis kasvasid Humana tulud 11% võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga, millest 2% oli orgaaniline kasv. Kvartali jooksul tehti ka kaks väiksemat ülevõttu, millest üks Soomes ja teine Norras. Kuigi marginaalid püsivad stabiilsed, siis palgakasv avaldab kasumile pidevalt survet. Järgmise 3-5 aasta perspektiivis on Humana seadnud eesmärgiks tulude kasvatamise 8-10% aastas ning kasumimarginaalide säilitamise. Eeldatavasti tehakse 2017. aastal ka esimene dividendimakse, millega jagatakse ettevõtte aktsionäridele 30% puhaskasumist.

Humana aktsiahind Stockholmi börsil alates noteerimisest

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon