Hooajalisus on sinu sõber - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hooajalisus on sinu sõber

Erko Rebane

11.10.2016 11:20

Shutterstock

Kui „sell in may and go away“ soovituse praktilise väärtuse üle võib vaidlema jääda, on raske eirata fakti, et aktsiaturgudel on ajalooliselt tõepoolest suuremaid tootlusi pakkunud periood novembrist aprillini, mille lävepakul hetkel seistakse.

S&P 500 indeksi viimase kuue aasta graafikutelt joonistub välja korduv muster, kus suve lõpu ning sügise alguse närvilisema perioodi järel suundutakse aasta viimastel ja järgneva aasta esimestel kuudel kõrgemale.

Allikas: Bloomberg

Oktoober on 2008.a, 1987.a, 1929.a ja 1907.a krahhide tõttu sööbinud investorite mällu hirmuäratava perioodina, kuid tihti on viinakuu langused märkinud põhja, kust alustatakse ronimist ülespoole, saavutades juba kuu lõpuks positiivse tootluse. Näiteks viimase 20a jooksul on oktoober olnud S&P 500 indeksi jaoks 12st kuust üks tulusamaid, näidates keskmise tootlusena 2,09%. Sama võime järeldada maailma aktsiaturgude liikumist kajastavat MSCI World indeksi kohta.

S&P 500 indeksi kuised tootlused erinevatel aastatel ning nende keskmised muutused 20a lõikes

Allikas: Bloomberg

Neljanda kvartali hooajalisuses on oma osa mängida ka Föderaalresevil, kes on käesoleva aasta agendasse kirjutanud ühe intressimäära tõstmise. USA septembri tööturu raporti järel vähenes tõenäosus, et voolu rahakraanides vähendatakse novembri istungil, kuid kas ka detsember on realistlik, seda võib reedel näidata USA septembrikuu jaemüük.  Pärast tugevamat teist kvartalit valmistas jaemüügi langus juulis ja augustis pettumuse (autosid ja kütust arvestamata), kuid analüütikud usuvad, et kolmas kvartal lõppes siiski veidi positiivsema noodiga, mis hoiaks intressimäära kergitamise plaani detsembris jõus.

Rolli võib mängida ka ettevõtete kolmanda kvartali tulemuste hooaeg, mille Alcoa mitteametlikult teisipäeval avab ja kellele lisaks on sel nädalal fookuses veel suuremad pangad.  Tõsisemalt võetakse pöörded üles alles järgmisel nädalal, mil avaldajate nimekiri muutub oluliselt pikemaks. Analüütikute arvates peaks S&P 500 firmade kolmanda kvartali müügitulu kasvama aastatagusega võrreldes 2,6%, kuid kasum aktsia kohta jääma kuuendat kvartalit järjest langusesse (-2,1%). Energiatööstust arvestamata oleks ülejäänud kümne sektori müügitulu siiski 4,1% ja kasum aktsia kohta 1,3% parem (Q2 vastavalt 2,6% ja 0,8%), kui mullu samal ajal.

Käesoleva nädala tähtsamad majandussündmused koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Teisipäev, 11. oktoober

  • Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (oktoober): jooksev hinnang 55,5 vs 55,1 septembris, kuue kuu oma 4,0 vs 0,5 septembris
  • USA väikefirmade kindlustunde indeks (september): 0,6punktine tõus 95,0 punktile  (kõrgeim alates detsembrist)
  • USA tööturu tingimuste indeks (september)
  • Euroopa Liidu rahandusministrite istung: arutatakse valitsuste järgmise aasta eelarveid
  • Ettevõtete tulemused: Alcoa

Kolmapäev, 12. oktoober

  • Eurotsooni tööstustoodang (august): 1,5% kuine kasv pärast -1,1% langust juulis (YoY 1,5%)
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (august)
  • USA FOMC septembri istungi protokoll
  • Ettevõtete tulemused: CSX

Neljapäev, 13. oktoober

  • Hiina kaubandusstatistika (september): eksport -3,3% YoY (augustis -2,8%), import 0,7% (augustis 1,5%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 253 tuhat vs 249 tuhat nädal varem
  • Ettevõtete tulemused: Delta Air Lines, Progressive

Reede. 14. oktoober

  • Hiina inflatsioon ja tootjahinnaindeks (september): THI 1,6% vs 1,3% augustis, tarbijahinnaindeks -0,3% vs -0,8% augustis
  • USA jaemüük (september): autosid ja kütust arvestamata 0,3% kuine kasv pärast -0,1% langust augustis
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (oktoober): 0,8punktine paranemine 92,0 punktile (kõrgeim alates juunist)
  • Janet Yelleni esinemine
  • Ettevõtete tulemused: Citigroup, JPMorgan Chase, PNC, Wells Fargo

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon