Aktsiaturgude võimendus taas kasvuteel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgude võimendus taas kasvuteel

Erko Rebane

04.11.2016 12:24

Shutterstock

Keeruline on leida ühte kindlat indikaatorit, mis suudaks alatasa õigesti ette näha turgude pöördemomente. Seepärast kaalutakse palju erinevaid aspekte ning näitajaid, millest üks võiks olla väärtpaberite tagatisel võetud laenude maht.

Volatiilsetest turgududest hoolimata on USA New Yorki börsi võimendus aasta algusest hakanud uuesti ülespoole liikuma, kerkides septembris 6,3% 50,1 miljardi dollarini ning jõudes kõigest 1,2% kaugusele 2015.a  aprillis saavutatud rekordist.  Väärtpaberite tagatisel võetud laenusid võidakse kasutada mis tahes eesmärkidel, kuid tihti rakendatakse laenukapitali investeeringute pealt lisatootluse teenimiseks ning järelikult peegeldab kasvav võimendus kindlustunnet turgude edasise tõusu suhtes ning võimenduse vähenemine riskikartlikkust.

S&P 500 indeks (oranž) ning NYSE väärtpaberite tagatisel võetud laenude maht (valge)

Allikas: Bloomberg

Kui vaadata aga võimenduse ning S&P 500 indeksi aastaseid muutusi, võib tõdeda, et liigutakse üsna käsikäes. Huvipakkuvamad võiksid olla eelkõige momendid, kus muutustes tekivad suuremad lahknevused, mis üldjuhul viivad turu korrektsiooni või rallini.

Alloleval joonisel, kus sinisega on toodud S&P 500 indeks ning oranžiga võimenduslaenude aastase muutuse ning S&P 500 indeksi aastase muutuse vahe, on näha, et aktsiaturud kuumenesid 2000. ja 2007.a üle siis, kui lahknevus oli tugevalt positiivne (st võimenduse aastane kasv ületas tublisti S&P 500 aastast muutust). Suuremale negatiivsele lahknevusele on üldjuhul aga järgnenud aktsiaturu tõus.

Allikas: Bloomberg, LHV

Siinkohal tuleb tõdeda, et antud indikaator ei saada alati korrektset signaali. Näiteks ulatus positiivne divergents 2013.a alguses ühe standardhälbe jagu üle ajaloolise mediaani, kuid järgneva kahe aasta jooksul tõusis S&P 500 üle 40%. Praegusel ajahetkel on S&P 500 ning võimenduse aastased muutused sarnased, mis viitab aktsiaturgudel üsna neutraalsele sentimendile.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon