Päev pärast homset - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päev pärast homset

Erko Rebane

07.11.2016 14:04

Shutterstock

Novembri teise nädala suursündmuseks saab olema Ühendriikidele 45. presidendi valimine, mis pole kahe kandidaadi väga tasavägise võitluse tõttu sundinud investoreid positsioone likvideerima ja kaitset otsima mitte ainult kodumaal, vaid ka mujal maailmas.

Tõenäoliselt hingaksid paljud kergendunult, kui Hillary Clinton saaks presidendiks, kuna teda nähakse rohkem praeguse olukorra säilitajana. Küsitluste järgi seisabki tema selja taga suurem osa valijaskonnast, kuid pärast FBI poolt uuesti avatut toimikut on see poolehoid jäänud marginaalseks skandaalide järel uue hingamise leidnud varabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi kõrval.

Allikas: Bloomberg

Trumpi valijad soovivad riigis näha suuremaid muutusi ning uut poliitilist suunda,  millel on potentsiaali jätta tugevam jälg tarbijate ja ettevõtete kindlustundele. Seda peegeldab seik, et rohkem kui nädala jagu on turuosalised kasutanud Ühendriikide börsidel väiksemaidki tõuse aktsiate müümiseks, suunates kapitali rahaturufondidesse, mille sissevool kasvas 2. novembril lõppenud nädalal 36 miljardi dollari võrra ehk enim alates 2013.a. Aktsiariske on vähendatud mujalgi maailmas: Euroopas alanes Stoxx 600 viimase kahe nädalaga -4,5% ning MSCI Asia Pacific indeks loovutas oma tasemest -2,1%.

Ehkki peamise fookuse all on olnud USAle järgmise presidendi valimine, siis üsna oluline saab olema ka paralleelne vere osaline vahetamine kongressis, kus vabariiklased tahaksid säilitada enamust nii senatis kui ka esindajatekojas. Esimeses hoiavad hetkel vabariiklased 54 ja demokraadid 44 kohta (lisaks kaks sõltumatut liiget), millest 34 läheb sel nädalal uuesti täitmisele. Esindajatekojas valitakse kõik 435 kohta, mis on hetkel jagunenud 188 demokraadi ja 247 vabariiklase vahel.

Küsitlused viitavad sellele, et vabariiklased suudavad säilitada ülekaalu esindajatekojas, kuid demokraatidelt oodatakse võimu taashaaramist senatis, suurendades tõenäosust, et seadusandliku võimu polariseeritus muudab otsuste vastuvõtmise keeruliseks, ükskõik kumb kandidaatidest Valgesse Majja ka ei saaks. Morgan Stanley kohaselt on lõhenenud valitsus võimaldanud varasemalt presidentidel ellu viia vaid 25% kampaania lubadustest, mille põhjal võiks eeldada, et kõrvale heidetakse drastilisemad ettepanekud ning edasi minnakse tasakaalukamate reformide ja muutustega, mis peaks paremini sobima ka stabiilsust otsivale finantsturule.

Ei ole kahtlustki, et presidendivalimised põhjustavad börsidel lühiajalist volatiilsust, eriti pärast seda, kui viimaste nädalate jooksul on riskivarad hakanud arvesse võtma ka Donald Trumpi võimalikku võitu.  Kui võtta ette viimase sajandi aktsiamuster, on S&P 500 indeksil kombeks liikuda presidendi esimesel ametiaastal külgsuunas või alla ning alustada teed ülespoole neli kuni kuus kvartalit pärast valimisi.

Allaoleval joonisel on näha S&P 500 indeksi liikumine ning tootlused erinevate presidentide ametiaegadel. Viimasest 13 presidendist jäi vaid kahe puhul laiapõhjalise indeksi tootlus negatiivseks, kukkudes tagasiastumisega lõppenud Richard Nixoni  viieaastasel ametiajal -20% ning -40% George W. Bushi ajal, kelle teine ametiaeg päädis kinnisvarakriisi keskel.

Allikas: Bloomberg

Käesoleva nädala tähtsamad majandusnäitajad ning -sündmused:

Esmaspäev, 7. november

  • FEDi tööturu tingimuste indeks (oktoober):

Teisipäev, 8. november

  • Hiina kaubandusstatistika: ekspordi aastane langus aeglustub -10,0% pealt -6,0%le, impordi aastane langus -1,9% pealt -1,0%le
  • Saksamaa töötustoodang (september): -0,5% kuine langus pärast 2,5% kasvu augustis (YoY 2,0%)
  • Suurbritannia tööstustoodang (september): 0,0% kuine muutus pärast -0,4% langust augustis (YoY 0,8%)
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (oktoober): püsib 94,1 punktil (madalaim alates maist)
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (september)
  • USA presidendivalimised

Kolmapäev, 9. november

  • USA presidendivalimiste tulemused
  • Hiina inflatsioon ja tootjahinnaindeks (oktoober): tarbijahinnaindeksi kasv kiireneb 0,2pp võrra 2,1%le, tootjahinnaindeksi kasv 0,1% pealt 0,9%le
  • Euroopa Komisjoni majandusprognoosid

Neljapäev, 10. november

  • Prantsusmaa tööstustoodang (september): -0,3% kuine langus pärast 2,1% kasvu augustis (YoY 0,4%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 260 tuhat vs 265 tuhat nädal varem

Reede, 11. november

  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (november): 0,2punktiline taastumine 87,9 punktile (madalaimalt tasemelt alates 2015.a septembrist)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon