Investorid hülgavad Amazoni - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorid hülgavad Amazoni

Erko Rebane

16.11.2016 15:24

Shutterstock

Kui eksisteeriks võimalus reisida ajas tagasi, haaraksid osad tõenäoliselt kinni võimalusest investeerida tagantjärele raha mõnda ettevõttesse, mille aktsia on teinud läbi pöörase tõusu. Ühe nimena kerkiks üsna kiiresti esile Amazon.com. Internetimulli lõhkemise järgselt alla 10 dollari maksnud aktsia jõudis tänavu oktoobris ligi 850 dollarile, kuid on pärast seda kaotanud loetud nädalatega hinnas ligikaudu sada dollarit.

Põhjuse müümiseks on investoritele andnud peamiselt kaks tegurit: majandustulemused ning Donald Trumpi võit USA presidendivalimistel. Oma käivet suutis Amazon.com kolmandas kvartalis  aastatagusega võrreldes kasvatada 29% 32,71 miljardi dollarini, kujunedes oodatust veidi paremaks (32,65 miljardit dollarit). Segmentidest kasvas toodete müük Põhja-Ameerikas 26% 18,9 miljardi dollarini ja rahvusvaheliselt 28% 10,6 miljardi dollarini. Teenuseid müüs Amazon kolmandas kvartalis 10,4 miljardi dollari eest (YoY 50%), millest pilveteenuse (AWS) käive suurenes aastaga 55% 3,2 miljardi dollarini.

Allikas: Amazon.com

Tormilise kasvu püüdmiseks on Amazon pikalt eelistanud oma kasumit ohverdada aga kuna eelneval paaril kvartalil suudeti valmistada positiivne üllatus, hakkas kasvama ootus, et marginaalid vabanevad kulude surve alt ning aktsionärid saavad kauaoodatud vilja lõikama asuda.  Tegelikkuses kujunes analüütikute  prognoositud kolmanda kvartali 82 sendi suurune aktsiakasum siiski liialt optimistlikuks ning Amazon suurendas mullust 0,17 USD aktsiakasumit „vaid“ 0,52 dollarile.

Amazon.com’i majandustulemused koos analüütikute 2016. ja 2017.a prognoosidega

Allikas: Bloomberg

Ehkki Amazoni asutaja ning juhi Jeff Bezose poolt kasvule asetatud rõhk on siiani ennast igati õigustanud, tuli teatava üllatusena siiski info, et lähiajal kavatsetakse taas agressiivsemalt investeerida, konkreetsemalt tellimuste täitmiseks vajalike keskuste arvu suurendamisse, Indias äritegevuse laiendamisse,  videotoodetesse, häälkäsklustega juhitavasse kõlarisse/koduseadmesse Echo ning virtuaalsesse abilisse nimega Alexa.

Müügitulu kasv jätkub Amazoni enda prognooside järgi neljandas kvartalis endiselt muljetavaldava tempoga (42-45,5 miljardit dollarit vs analüütikute oodatud 44,65 miljardit ning 35,7 miljardit 2015.a neljandas kvartalis) aga lähiaja investeeringud töötavad nii sellel aastal, kui ka potentsiaalselt tuleval aastal marginaalide kahjuks.  Kui analüütikud lootsid neljandas kvartalis näha 1,7 miljardi dollari suurust ärikasumit, siis Amazoni sõnul jääb see 0-1,25 miljardi vahele (mullu 1,1 mld USD).

Kui investeeringud tasuvad ära, aitavad need Amazoni pikaajalist kasumikasvu võimendada aga lühiajaliselt tuleb leppida madalama marginaalide trajektooriga, mis võiks tuleval aastal aidata  Amazonil saavutada 14,4 dollarit kasumit aktsia kohta ehk pea kaks dollarit vähem võrreldes ootusega vahetult enne kolmanda kvartali tulemusi.

Amazon.com’i aktsia hind (valge) ning konsensuse 2017.a aktsiakasumi prognoos (punane)

Allikas: Bloomberg

Kasumi väljavaade pole ainuke tegur, mille tõttu investorid on Amazonile selja pööranud. Pärast USA presidendivalimisi on raha välja veetud kõikidest suurematest tehnoloogiaettevõtetest ning siin tuuakse välja mitmeid erinevaid põhjused. Osad kirjutavad seda sektorite rotatsiooni arvele, kus pikalt turgu vedanud tehnoloogiasektoris vabastatakse nüüd kapitali, et suurendada osakaalusid finants-, tervishoiu- ja tööstussektoris.

Teiste arvates tekitab määramatust Donald Trumpi protektsionistlik kaubanduspoliitika, mis võib muuta välisriikides tegutsevate USA tehnoloogiaettevõtete jaoks tootmisprotsessi ja müümise kallimaks. Samuti on tehnoloogiafirmad pikalt seisnud immigratsiooni suurendamise eest, et tuua Ühendriikidesse kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu ning aidata kaasa innovatsioonile. Jaanuarist ametisse astuv uus president sooviks immigratsiooni piirata ning on ettepanekutes pakkunud välja täiendavad viisatasud, mis muudaks võõrtööjõu palkamise kallimaks. Kas Valge Maja uueks peremeheks saab mees, keda nägime presidendikampaania ajal või hoopis pehmem versioon temast, seda ei oska kindlalt veel keegi öelda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon