Euroopa ettevõtete kasumipõud lõpuks läbi? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa ettevõtete kasumipõud lõpuks läbi?

Erko Rebane

22.11.2016 14:40

Shutterstock

Kolmanda kvartali tulemuste hooaeg on finišisirgel ning näib, et Ühendriikides on S&P 500 ettevõtete kasumid pärast viite kvartalit uuesti kasvuteele pöördunud. Euroopas tuleb veel  leppida jätkuva langusega, kuid  osad märgid viitavad sellele, et  ka siinpool Atlandit on mustemad päevad lõpuks selja taha jäämas.

Euroopa ettevõtete kasumirida on olnud languses viis aastat järjest, jäädes Morgan Stanley kohaselt selle tagajärjel 44% madalamaks 2007.a tipuga võrreldes. Veel esimesel poolaastal kahanesid MSCI Europe indeksisse kuuluvate ettevõtete kasumid aastatagusega võrreldes -13%, kuid kolmandas kvartalis oli vahe mullusega taandunud vaid -1%ni.

Ei saa öelda, et süüdi oleksid vaid paar-kolm sektorit. Morgan Stanley sõnul seletab suurem avatus finants- ja toorainete sektorile vaid 30% ulatuses Euroopa ettevõtete kasumi allajäämisest USA omale. Ülejäänud 70% tuleneb muudest põhjustest, millest üks peamisi on arenevate turgude jahtumisest tingitud ärikasumi marginaali langus ning nõrgemate bilansside tõttu piiratud võime aktsiad tagasi osta.

Analüütikutele ning investoritele on Euroopa ettevõtete kasumite kasvu ootamine nagu „Lõputu küünlapäev“, kus aasta alguses on ootused kõrged, kuid erinevatel põhjustel hakatakse neid allapoole tooma ning fiskaalaasta lõpuks tuleb ikkagi leppida negatiivse muutusega. Miks võiks siis arvata, et tuleval aastal on asjalood teisiti? Esiteks on majandustegevus arenevates riikides stabiliseerunud ning kuna Euroopa firmadele toob see piirkond sisse 31% käibest (ligi kaks korda enam kui USA firmade puhul), siis võiks keskkond muutuda mõõdukalt toetavaks.

Teiseks on toorainete hinnad pöördunud aastases võrdluses tõusule,  elimineerides olulise negatiivse allika. Kui Ühendriikides moodustab toorainete sektor 10% kõikide ettevõtete turuväärtusest, siis Euroopas on see osakaal Morgan Stanley analüüsi kohaselt 15% ning isegi kui toornafta jääb  praegusele tasemele, siis peaks suuremate Euroopa naftafirmade kasum paranema tuleval aastal 90%.

Seepärast usuvad paljud analüüsimajad, et kasumite paranenud momentum jätkub tänavu neljandas kvartalis ning kestab edasi ka järgneval kahel aastal, mil konsensuse arvates kasvab MSCI Europe indeksi firmade aktsiakasum vastavalt 14% ja 11%. Morgan Stanley arvates õigustaks isegi konservatiivne hinnang järgnevatel aastatel  7-9% kasvuootust.

Kasumite kasvu kahe potentsiaalse piirava tegurina nähakse poliitilist määramatust ning Euroopa tagasihoidlikku majanduskasvu.  Ehkki nii Suurbritannia kui ka eurotsooni majandus on osutunud Brexiti referendumi järgselt arvatust vastupidavamaks, ootavad analüütikud tegeliku protsessi käivitumisel endiselt Suurbritannias kasvu olulist aeglustumist. Sellele lisaks kujuneb poliitiliste sündmuste kalender võrdlemisi tihedaks ülejäänud Euroopas, kui ees seisavad põhiseaduse muutmise referendum Itaalias, valimised Prantsusmaal, Hollandis ning Saksamaal, mis jätavad õhku rohkelt poliitilisi riske.

Eurotsooni majanduskasv on püsinud tänavu stabiilsena 1,6% juures, kuid mitmed ettevaatavad indikaatorid annavad siiski lootust selle kiirenemiseks. Täiendavaid viiteid võiksid sellel nädalal pakkuda Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate ning ettevõtete novembrikuu kindlustunde indeksid ning eurotsooni erasektori aktiivsusindeks. Viimane kerkis oktoobris 0,7 punkti 53,3 punktile, märkides kõrgeimat taset alates jaanuarist. Seejuures oli uute tellimuste laekumise kasv kiireim viimase poole aasta jooksul, mis tõstis täitmata tellimuste kasvu viie ja poole aasta kõrgeimale tasemele ning julgustas ettevõtteid hoogsamalt töölisi juurde palkama, muutes eurotsooni majanduse väljavaadet neljandaks kvartaliks positiivsemaks.

Käesoleva nädala olulisemad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega:

Teisipäev, 22. november

  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (november): 0,2punktine tõus -7,8 punktile (parim alates juunist)
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (november): neljapunktine tõus 0 punktile
  • USA olemasolevate majade müük (oktoober): -0,6% kuine langus pärast 3,2% kasvu septembris

Kolmapäev, 23. november

  • Eurotsooni erasektori aktiivsusindeks (november): püsib 53,3 punktil (kõrgeim alates jaanuarist)
  • USA kestuskaupade tellimused (oktoober): kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,3% kuine paranemine pärast -1,3% langust septembris
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 250 tuhat vs 235 tuhat nädal varem
  • USA Markiti töötleva tööstuse küsitlus (november): 0,1punktine tõus 53,5 punktile (kõrgeim alates 2015.a oktoobrist)
  • USA uute majade müük (oktoober): -0,5% kuine langus pärast 3,1% kasvu septembris
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (novembri lõplik): sama, mis esialgne ehk 91,6 punkti
  • USA FOMC novembri istungi protokoll

Neljapäev, 24. november

  • Prantsusmaa töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks (november): püsib 102 punktil
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (november): püsib 110,5 punktil (kõrgeim alates 2014.a aprillist)
  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (november): püsib 9,7 punktil pärast kahte languskuud
  • Ühendriikide aktsiaturg on tänupüha tõttu suletud

Reede, 25. november

  • Jaapani inflatsioon (oktoober): toitu ja energiat arvestamata 0,1% võrreldes mullusega (septembris 0,0%)
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (november): püsib 98 punktil
  • Suurbritannia kolmanda kvartali revideeritud SKP: QoQ 0,5% ning YoY 2,3%
  • USA Markiti koostatud teenindussektori PMI (november): püsib 54,8 punktil (kõrgeim alates 2015.a novembrist)
  • USA aktsiaturud suletakse kolm tundi varem

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon