Fondijuhid on viimaks raha tööle panemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Fondijuhid on viimaks raha tööle panemas

Erko Rebane

14.12.2016 13:36

Shutterstock

Umbes poolteist aastat on globaalsed varahaldurid hoidnud oma fondides raha osakaalu tavapärasest kõrgemana, peljates erinevaid riske, alates Hiina majanduslikust jahtumisest, lõpetades keskpankade rahapoliitilise eksperimendi läbikukkumise, Euroopa Liidu võimaliku lagunemise ja USA presidendivalimistega, ent viimaks on hakatud tõdema globaalse majanduse paremat väljavaadet.

Alles oktoobris märkisid Bank of America Merrill Lynchi küsitluses kokku rohkem kui 200 fondijuhti üle maailma, et raha osakaalu hoidsid nad portfellides keskmiselt 5,8%,  ühtides tasemega vahetult pärast Brexiti referendumit. Sellest kõrgema taseme leidmiseks tuleb minna tagasi aastasse 2001, kui hirmu külvasid 11. septembri terrorirünnakud. Isegi 2009.a finantskriisi ajal polnud institutsionaalsed varahaldurid nõnda hirmul hallatava vara pärast.

Suurt vaba raha osakaalu on ajalooliselt vaadeldud aktsiaturgusid soosiva indikaatorina, sest fondijuhtidel on olemas vabasid vahendeid, mida korrektsioonide korral tööle panna.  See võib olla põhjus, miks aktsiaturud viimase aasta jooksul suurematest langustest võrdlemisi kiiresti taastusid, aga sellest hoolimata tõusis vaba raha osakaal ikka ja jälle tagasi ajalooliste tippude juurde.

Möödunud kahe kuu küsitlused võivad aga näidata lõpuks hoiaku muutust. Kui novembris alanes fondijuhtide vaba raha osakaal 5,0%le, siis detsembris jätkati kapitali paigutamist väärtpaberiturgudele, vähendades vaba raha portfellides 4,8%le. Üheks peamiseks põhjuseks on optimistlikum hinnang globaalsele majandusele, kui kiiremat SKP kasvu ootavate varahaldurite netoosakaal kerkis detsembris 35% pealt 57%le, saavutades kõrgeima taseme läinud 19 kuu jooksul.  Alust nõnda arvata annab viimaste kuude konjunktuur aga ka lootus suuremale fiskaalsele stiimulile.

Kuigi fondijuhtide vaba raha langev osakaal võib lähitulevikus viidata kahanevale isule riskivarade vastu ning sellest tulenevalt ka aktsiaturgude ralli lõppemisele, siis ajalooliselt jääb 4,8% tase endiselt väga kõrgeks. BofAML kohaselt kujuneb antud indikaatorist müügisignaal, kui vaba raha osakaal langeb alla 3,5%.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon