USA pangad heas hoos - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA pangad heas hoos

Vallo Lees

15.12.2016 10:43

Shutterstock

USA finantssektor on kriisi juba ammu seljataha jätnud ning mida kvartal edasi, seda suuremaid kasuminumbreid raporteeritakse. Paranemist on märgata ka laenuportfelli kvaliteedis, kui halbade kinnisvaralaenude osakaal on langemas tagasi kriisieelsetele tasemetele.

Riigi hoiuste tagamise süsteemi (FDIC) kuuluvad USA pangad teenisid kolmandas kvartalis $45,6 miljardit kasumit. Tegu on 13% ehk $5,2 miljardi võrra suurema näitajaga kui aasta tagasi ning ühtlasi kõigi aegade kõrgeima tasemega. Kasumite kasvu taga oli eelkõige $10 miljardit kasvanud neto intressitulud ning $1,2 miljardi võrra kõrgemad tulud kauplemistegevusest ning teenustasudelt.  FDIC süsteemi kuulus kvartali lõpu seisuga 5980 panka, kellest üle 60% raporteerisid kõrgemast kasumist võrreldes aastatagusega. Üleüldse oli kahjumlike pankade osakaal 4,6%, mis on madalaim tase alates 1997. aastast.

Allikas: FDIC

Pangandussektori üks tähtsamaid näitajaid, netointressi marginaal ehk intressitulude ja –kulude vahe suhtena intressi kandvatesse varadesse kasvas 2016. aasta kolmandas kvartalis 3,18% peale, olles aasta tagasi 3,08% tasemel. Siiski polnud marginaali kasv laiapõhjaline, kuna enam kui poolte pankade netointressi marginaal langes. Üleüldisele tulemusele aitas kaasa ühe suurema panga raamatupidamise reeglite muudatus, mis tõi kaasa märkimisväärse tõusu intressituludes.

Ühtlasi muutusid panga efektiivsemaks, kuna suutsid kulude kasvu madalana hoida. Sellele aitasid kaasa väiksem firmaväärtuse mahakirjutamine ning madalamad juriidilised kulud, mis suutsid tasandada 5%-list palgakasvu. Kokku tõusid kulud protsendi võrra. Kulu-tulu suhtarv langes aastataguse 60,2% pealt 57,5% peale, mis on madalaim alates 2010. aasta teisest kvartalist.

Eraldisi potentsiaalsete laenukahjumite tarbeks tehti septembriga lõppenud kolme kuu jooksul $11,4 miljardi ulatuses, mis teeb aastaseks kasvuks 34%. Samas tulenes kasv üsna kontsentreeritud grupi poolt, kuna vaid 39% pankadest raporteerisid kõrgematest provisjonidest kui aasta varem.

Samas tõusis ka lootusetuks tunnistatud laenude maht, olles 17% kõrgem kui aasta varem, küündides kolmandas kvartalis $10,1 miljardini. Tegu on neljanda järjestikuse kvartaliga, mil mahakirjutatud laenude maht on suurenenud. Tõusu taga olid laenud kaubandus- ja tööstusettevõtetele, mida kirjutati maha $946 miljonit rohkem kui aasta tagasi (+83% yoy) ning krediitkaardivõlg, mille mahaarvamised oli 13% suuremad kui aasta tagasi. Kinnisvaralaenude puhul on olukord parem, sest antud laenude mahakirjutamise maht langes $371 miljoni võrra, olles 39% madalam kui aasta tagasi.

Õigupoolest olid kinnisvaralaenud need, mis aitasid terve pangandussektori maksetähtaja ületanud laenude mahtu allapoole tuua. Kokku langes 90 päeva või rohkem maksegraafikust maas olevate laenude maht $2,5 miljardi võrra, mis tähendab, et antud näitaja on kahanenud 26 kvartalit järjest. Halbade laenude osakaal kõikidest laenudest oli kolmandas kvartalis 1,45%, mis on madalaim alates 2007. aasta lõpust.

Allikas: FDIC

Laenude kasv oli üsna stabiilne kerkides aastatagusega võrreldes 1,2% samas kui pankade väärtpaberiportfellide maht oli 2,5% kõrgem. Kodulaenude maht tõusis 1,5%, ärikinnisvaralaenude maht 1,8% ning krediitkaardilaenude maht 2,1%. Aastase perioodi peale tõusis laenude ja liisingute maht $591 miljardi võrra ehk ligi 7%. Hoiuste kasv oli tugev, kerkides kvartaliga 2,2% ehk €271 miljardi võrra.

FDIC poolt avaldatud raport on kättesaadav siit (PDF).




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon