Eurotsooni laenuturg hakkab tänavu elavnema? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eurotsooni laenuturg hakkab tänavu elavnema?

Erko Rebane

03.01.2017 16:00

Shutterstock

Euroala majanduse taastumine on vaatamata kapitaliturgudele pumbatud sadadele miljarditele eurodele olnud pettumuseks, aga teatavad elumärgid annavad lootust 2017.aastaks.

Euroopa Keskpanga (EKP) võlakirjade ostuprogrammi üheks eesmärgiks on motiveerida pankasid avama ettevõtetele lahkemalt oma uksi, kuid  hoolimata pea kaks aastat kestnud ja ligikaudu 1,5 triljoni euro suurusest programmist jääb aktiivsus laenuturul võrdlemisi tagasihoidlikuks.

Kui euroala valitsustele väljastatud krediidi maht on tegemas uusi tippe, kasvades mullu novembris aastaga 10,7% 4,32 triljoni euroni, siis erasektorile väljastatud krediidi maht suurenes novembris 32 miljardi euro võrra 12,85 triljoni euroni, mis märkis aastatagusega võrreldes 2,4% kasvu. 2014.a detsembris saavutatud tsükli põhja järel on erasektor hakanud laenukoormust taas kasvatama, kuid seda ilma valjema hurraata.

Allikas: Bloomberg

Absoluutsetele summadele lisaks koostab Bloomberg EKP statistika baasil oma krediidiimpulsi näitajat, mis mõõdab krediidikasvu muutust ning tänu sellele aitab paremini kajastada laenutegevuse stiimulefekti.  Täpsemalt on näitaja saadud krediidi aastast kasvu eelmise aasta sama aja kasvutempost lahutades ning kuise volatiilsuse silumiseks kasutatakse kolme kuu libisevat keskmist.

Allolevalt jooniselt on näha, et kui kogu eurotsooni krediidituru impulss on 2015.a neljandast kvartalist alates nõrgenenud, siis erasektori puhul on näitaja hakanud septembrist alates taas paranema ning tendents võib jätkuda ka 2017.a.  Kuna erinevate küsitluste järgi osutus 2016.a lõpp eurotsooni majanduse jaoks paljulubavaks, 9,8% töötuse määr saavutas oktoobris üle 7a madalaima taseme ning globaalse majanduse väljavaadet nähakse tänavu eredamates toonides, siis võib see kutsuda euroala ettevõtted julgemalt investeerima, pakkudes majanduskasvule täiendavat tuge.

Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon