LHV 2016.a ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2016.a ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

06.01.2017 14:05

Shutterstock

Kui LHV foorumi kasutajad asusid 12 kuud tagasi 2016.a prognoose paika panema, oli FED äsja tõstnud intressimäära esimest korda seitsme aasta jooksul ning näitas valmisolekut rahapoliitika normaliseerimist jätkata, mis maailmamajanduse aeglustunud kasvu kontekstis tundus investoritele liiga agressiivse plaanina. Tulemuseks oli põgenemine arenevate riikide kapitaliturgudelt ja aktsiaturgude 10-20% korrektsioon.

Ärevad ajad mõjutasid tõenäoliselt ootusi terveks aastaks, kuid lohutust võib otsida sellest, et vähesed oskasid ette näha kõikvõimalikke üllatusi, mida poliitiline ja majanduslik maastik mullu pakkusid.  Nii näiteks prognoositi küll nafta hinna tõusu 37 dollarilt, kuid mitte nõnda jõuliselt nagu osutus tegelik hüpe. Samuti arvati, et intressimäära tõstmine Ühendriikides ning rahapoliitika küsitav efekt Euroopas lõpetab peo aktsiaturgudel ja aeglane majanduskasv Eestis seiskab hinnatõusu Tallinna korteriturul.

Järgnev tabel kajastab finantsportaali kasutajate mediaanprognoose ning erinevust tegeliku tulemusega:

78 ennustaja seas leidus siiski palju neid, kes suutsid tulevikku võrdlemisi hästi ette näha. Neist kõige täpsemaks osutus kasutaja nimega Jate, kes teenis kokku 46,75 punkti ning saab auhinnaks raamatu (kätte saab LHV Tallinna kliendikontorist). Kõikide osalejate prognooside ja punktiskooriga saab lähemalt tutvuda siin: LHV ennustusvõistlus 2016.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutame punktisüsteemi, kus iga teema puhul premeerime kõige täpsemat 10 punktiga, teise koha omanikule läheb 9,75 silma, kolmas teenib 9,5 punkti jne. Kui näiteks kolme osaleja kulla prognoos erines tegelikust hinnast võrdselt kõige väiksema hälbega, siis teenisid nad kõik 10 punkti. Teiseks kõige lähemale jõudnud isik korjas neljanda koha punktid, ehk antud juhul 9 silma.  Nõnda leiavad suuremat tunnustust need, kes jõudsid ikkagi kõige lähemale.

Põhiküsimustele lisaks pärime iga aasta sportlikust huvist ka mõne aktuaalsema teema kohta, kuid nende eest punkte ei jaga. Nii Eestis kui Ühendriikides oli mullu üheks suurimaks poliitiliseks sündmuseks riigipea valimine, mille tulemused ei osutunud päris selliseks nagu arvas laiem konsensus ning sarnaselt valmistati üllatus ka LHV foorumi kasutajatele, kes hindasid kõige paremaks Marina Kaljuranna ja Hillary Clintoni šansse.

Ka aasta suurimate spordisündmuste osas läksid ennustused seekord vett vedama. Kui ülekaalukas osa vastajatest (43%) lootis, et Eesti sportlased naasevad Riost vähemalt kahe medaliga, siis tegelikult suutis ainsana medalikohale jõuda vaid meeste neljapaat.  Jalgpalli EMi turniiril pidi LHV foorumlaste suursoosik Saksamaa (ligi 56% häältest) poolfinaalis tunnistama Prantsusmaa 2:0 paremust, kes jäi finaalis omakorda 0:1 alla Portugalile.

Aitäh kõigile osalejatele. Kas tänavune aasta pakub sama palju üllatusi või kulgeb maailm oluliselt rahulikumas tempos, siin on kõigil võimalik oma sõna sekka öelda 2017.a ennustusvõistluses, mille oleme püsti pannud LHV foorumisse Head uut aastat - prognoosid 2017. aastaks. Ootusi saab edastada kuni 20. jaanuarini.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon