Donald Trump võtab dollari oma võimu alla? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Donald Trump võtab dollari oma võimu alla?

Erko Rebane

19.01.2017 14:26

Shutterstock

Kui alates 2015.a algusest hakkas FEDi küsitav rahapoliitika normaliseerimise võime dollari edasist tugevnemist pärssima ning sundis institutsionaalseid investoreid vähendama tuletisinstrumentide läbi spekulatiivset pikka netopositsiooni, siis eelmise aasta keskpaigast on globaalse majanduse stabiliseerunud kasv, Ühendriikide majanduse väljavaate paranemine ja lõdva rahapoliitika jätkumine teistes arenenud riikides suurendanud isu dollari järele.

2011.a väldanud tõusutrend ning ligi 40% kallinemine valuutakorvi suhtes ajendas hiljuti ka Donald Trumpi sõna sekka ütlema, kelle hinnangul on Ühendriikide valuuta liiga tugev ning ettevõtted ei saa seepärast rahvusvahelistel turgudel konkureerida. Olles eelnevalt juba näinud tema sõna mõju aktsia- ja võlakirjaturgudele või konkreetsete firmade väärtpaberitele, olid investorid kiired reageerima ka valuutaturul, põhjustades 17. jaanuaril dollari -0,9% nõrgenemise valuutakorvi suhtes.

Allikas: Bloomberg

Tänaseks on osa langusest juba tagasi ostetud, mis võiks ilmestada Trumpi retoorika pigem lühiajalist mõju. Otsuste tegemine maailma kõige suuremal finantsturul taandub lõpuks ikkagi USA majanduse väljavaate, rahapoliitika ja intressimäära hinnangule ning võrdlusele teiste olulisemate riikidega, kus ei oodata intressimäära tõstmist veel aastaid.

Allikas: Bloomberg

Isegi kui Trumpi repliigid aitavad dollaril edasi odavneda, stimuleeriks see majandust läbi ekspordi ning toetaks inflatsiooni ajal, kui uus administratsioon on valmis ise samuti fiskaalset tuge pakkuma. Tagajärjeks oleks majandusaktiivsuse ja inflatsiooni arvatust kiirem hoogustumine, kutsudes Föderaaalreservi agressiivsemalt intressimäära tõstma. Kuna mitmel pool mujal maailmas liigutakse rahapoliitiliselt hoopis vastupidises suunas, siis see vaid suurendaks isu dollaris varade järele ning tingiks antud valuuta täiendavat tugevnemist.

Soodsam vahetuskurss  oleks välisriikides tegutsevate USA ettevõtete jaoks ihaldusväärne, kuid tegelikult on suudetud dollari kallinemisega suhteliselt edukalt toime tulla. Pärast kvartaleid väldanud langust on sealsete firmade müügitulud ja kasumid hakanud eelmise aasta teisest poolest kiirenevas tempos uuesti kasvama (millele on tuge pakkunud ka energiahindade taastumine) ja kui vaadata FEDi regionaalseid töötleva tööstuse  küsitlusi või üleriigilist ISM raportit, siis tuuakse välja paranevaid äritingimusi, kasvavat nõudlust ning uute tellimust jõulisemat pealevoolu (nii sise- kui ka eksporditurgudelt).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon