LHV finantsportaali kasutajate ennustused 2017. aastaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV finantsportaali kasutajate ennustused 2017. aastaks

Erko Rebane

25.01.2017 15:19

Shutterstock

Kuigi tuleviku ennustamine on rohkete muutujate tõttu keeruline ülesanne, eriti pöördeliste momentide ettenägemine, vajame me igapäevases elus ja ka investeerimisel mingisugustki raamistikku, millega arvestada ja selle baasil otsuseid langetada.

Ikka ja jälle leiame end ilmaprognoose kirumas, kui tegelikkus ei vasta ootustele, kuid nendeta hakkama saamine oleks veelgi keerulisem. Me ei oskaks hommikuti sobivalt riietuda, puuduks info ohtlike olude kohta, ei saaks ilmast sõltuvaid väliseid tegevusi planeerida.

Niisamuti oleks võimatu orienteeruda finantsturgudel, kui puuduksid teadmised senistest arengutest ning ei oleks hinnangut, kuidas võiksid need jätkuda tulevikus. Investeerimisel oleme kõik prognoosijate rollis, kuna teeme eelduse majanduslike tingimuste kohta, hindame ettevõtte toodete või teenuste võimalikku müügiedu ning ootame kasumi väljamaksmist või reinvesteerimist edasisse kasvu. Kas need ootused peavad paika või mitte, on iseküsimus, aga ilma nendeta poleks üldse mingit arusaama tulevikust.

Milliseks võiks siis käesolev aasta finantsturgudel kujuneda? Jaanuari esimeses pooles korraldatud küsitluses usub LHV finantsportaali kasutajate kollektiiv, et nii majanduses kui ka erinevate varaklasside lõikes jätkuvad positiivsed arengud. Eesti sisemajanduse kogutoodangule olulist kasvu kiirenemist ei prognoosita, kuid see peaks olema piisav toetamaks aktiivsust tööturul ning hoidmaks kohalikku aktsiaturgu edasisel tõusukursil. Samuti võib S&P 500 indeksi oodatava 5% tõusu baasil eeldada, et olulisi tagasilööke ei nähta ka Ühendriikide või globaalses majanduses.

Kõigi kümne alateema ja konkreetsete numbritega on võimalik tutvuda järgnevas tabelis, mis kajastab LHV finantsportaali 90 kasutaja ootusi 2017.a lõpuks (Eesti SKT ning töötuse määra puhul on hinnanguperioodiks kolmas kvartal ning Tallina korteri ruutmeetri keskmise hinna muutuse puhul kogu 2017.a):

Järgnev tabel pakub mugavamat ülevaadet oodatavatest muutustest aasta lõikes:

Põhiteemade kõrval otsisime tagasisidet veel lisaküsimustele, mis varieeruvad aastast aastasse ning sõltuvad põnevamatest sündmustest valdavalt väljaspool majandus- ja finantsruumi.  Üheks selliseks võib tänavu osutuda Prantsusmaale uue riigipea valimine, kus ühe kandidaadina on esile kerkinud Marine Le Pen, kes soovib brittide eeskujul panna rahvahääletusele Euroopa Liidu liikmesuse.  Kuigi 70% vastajatest ei hinda Le Peni presidendiks saamist tõenäoliseks stsenaariumiks,  näitab vastupidise arvamuse suhteliselt kõrge osakaal, et päris välistada sündmust ei maksa.

Tehnikaprobleemide kiuste Monte Carlo rallil kolmanda koha välja võidelnud Ott Tänakule ootavad LHV foorumi kasutajad võrdlemisi paljulubavat aastat, kui suurim osa vastajatest (21 häält ehk 26%) näeb Eesti ralllimeest lõpetamas kogu MM-i 2017.a hooaja 3. kohaga. 22% hindab tema laeks neljandat positsiooni, üsna võrdsete osakaaludega (14-15%) arvati tema šansiks nii teist kui viiendat kohta.

Lõpetuseks pärisime, millise Tallinna börsil kaupleva ettevõtte aktsia tõusupotentsiaal võiks tänavu olla kõige suurem ning enim hääli (17 häält ehk 21%) läks Harju Elektrile. Teiseks kõige positiivsemaks hinnati LHV aktsia (16%) väljavaadet ning sealt edasi jagunesid arvamused üsna tasavägiselt teiste firmade vahel.  Ühe isiku arvates ei lõpeta ükski aktsia kõrgemal võrreldes 2016.a lõpu sulgumisega, millega eeldatakse järelikult negatiivset aastat kogu Tallinna börsi jaoks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon