Uued raamatud LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uued raamatud LHV raamatukogus

Priit Rum

10.02.2017 10:40

Shutterstock

Kogu maailm on muutumises. Seekordses LHV raamatukogu uudistes tutvustame mitut teost, mis just nendest muutustest pajatavadki. Kuidas on uuendatud tööstusharusid, rahandust, poliitikat ja kuidas on muutunud inimene isegi. Tagatipuks ka tõdemus, et on mõningaid tõdesid, mis on väga visad muutuma.

SEPPO SAARIO
Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse
2016

„Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse“ annab üldise pildi sellest, kuidas börsiaktsiatesse investeerida: kuidas valida aktsiaid, kuidas investeerimisega alustada, millal osta, millal müüa ja millele tähelepanu pöörata, et tõepoolest oma portfellilt tulu teenida.

Raamat tutvustab ka erinevaid investeerimisstrateegiaid, nii et iga lugeja saab ise otsustada, milline viis temale sobiv võiks olla. Lisaks strateegiatele portfelli koostamiseks saab näpunäiteid, kuidas investeeringuid hallata, näiteks, kuidas vähendada oma kahjumeid või juhtida portfelli riski vastavalt vajadusele.

Saario on investeerimisguru nii Soomes kui ka Eestis ja paistab, et ka tema raamatud on bestsellerid mõlemal maal ühtemoodi. Saario kirjutab lihtsalt ja arusaadavalt ning lähtub reaalselt läbitehtust – see muudab tema näpunäited praktiliseks ja eluliseks. Tänavu ilmus legendaarse raamatu kaasajastatud trükk.

JAMES WATT
Äripunkarid õllemaailmas. Brewdogi ristiretk
2016

Kahe šotlase poolt asutatud BrewDogi pruulikoda käivitas käsitööõllerevolutsiooni, mille tõestust võib leida ka Eesti kaupluste riiulitelt. Nüüd paistavad Eesti raamatukauplustest silma ka ühe BrewDogi asutaja poolt kirja pandud selle revolutsiooniga kogutud tarkused.

BrewDogi asutajad lõid uue viisi, kuidas äri teha. Watt annab edasi endale edu toonud põhimõtted: rahalugemine on kõige olulisem; keskendu enda fännidele ja jäta ruumi vihkajatele; varasta teiste valdkondade edulugudelt; otsi töötajaid kire ja oskuste, mitte tööintervjuude põhjal. BrewDog kehtestas endale ise tingimused, mis tõid ka edu.

Kui Watt koos oma kaaslase Martin Dickiega alustas, ei olnud neil äriplaanigi, oli soov panna inimesed käsitööõlut armastama. Nüüd on neil üle viiesaja töötajaga ettevõte ja edasimüüjad viiekümnes riigis.

FRED SCHWED
Where Are the Customers' Yachts?: or A Good Hard Look at Wall Street
2006

See Wall Streeti klassik on saanud oma nime vana anekdoodi järgi. Kord imetlenud üks värskelt New Yorki saabunud mees sadamas pankurite ja investeerimiskonsultantide jahte ning tal jätkus naiivsust pärida, kus kõik klientide jahid on? Loomulikult klientidel ei olnudki jahte.

See jutuke peaks meelde tuletama, et enamikul oma raha suurte lootustega professionaalide kätte usaldajail tuleb lõpuks pettuda. Nii oli see Wall Streetil 1920-ndatel, kui Schwed seal töötas, nii oli see ka neljakümnendail, kui käesolev teos esimest korda kuulsust kogus ja nii on see ka täna. Vähemasti, kui uskuda suurel hulgal investeerimispangandusega kokkupuutunuid, kes seda raamatut ajatuks peavad.

Humoorikas sissevaade investeerimise telgitagustesse manitseb ettevaatlikkusele, tutvustades põhimõtteid ja struktuure, mille järgi see masinavärk toimetab. Boonusena avastamisrõõm, et üllatavalt paljud investeerimisalased kõnekäänud on saanud alguse just Fred Schwedi sulest.

TODD ROSE
The End of Average: How We Succeed in a World That Values Sameness
2016

Oma igapäevaste mõtete lihtsustamiseks kasutatakse erinevaid keskmiste kategooriaid. Todd Rose tõestab oma raamatuga, et selline lihtsustamine, eriti inimestest mõeldes, ei ole õige. Sellist keskmist inimest ei ole tegelikult olemas. Ei ole keskmist talenti, ei ole keskmist tarkust. Ometi on näiteks haridussüsteemis hinnete panemisel või töötajate andekuse tunnustamisel võetud aluseks keskmised näitajad.

Kasutades ajaloolisi ja teaduslikke näiteid kirjeldab Rose huvitavalt, kuidas üldse keskmiste väärtustamine on välja kujunenud ja tõestab, miks see tegelikult ei tööta. Raamatust saab teada, mida teha, et lõpetada see „keskmise“ tagaajamine, ning kuidas käsitleda inimesi indiviididena, nii et nende talenti paremini juhtida ja arendada.

JAMES DALE DAVIDSON; LORD WILLIAM REES-MOGG 
The Sovereign Individual: Mastering the Transition to the Information Age
2016

Kuna raamatu esmatrükk ilmus juba eelmisel sajandil on imekspandav, kui täpselt on investeerimisnõustajatest autorid tänaseid väljakutseid (ja ka tulevaid aegu?) ette ennustanud. Teos on praegu sama aktuaalne nagu kaks kümnendit tagasi.

Varemgi naelapea pihta tabanud Davidson ja Rees-Mogg selgitavad, et maailmas on toimumas uus poliitiline ja majanduslik siire, mis viib industriaalajastust infoajastusse. See siire, mida nimetatakse „ühiskonna neljandaks staadiumiks“ muudab 21. sajandil oluliselt ühiskondade jõujooni. Teoses ennustatakse, et uus infoühiskond vabastab indiviidid ja tekitab raskusi riikidele. Ennustatakse ette muu hulgas riikide võlakoormuse probleeme, rahvusriikide identiteedikriisi (Eesti e-residentsustki?), radikaalse islami tõusu ajalehe pealkirjadesse ja palju muudki.

Mis see kõik meile annab? Head meelelahutust muidugi. Äratundmist. Aga võiks pakkuda ka ju pikemat perspektiivi otsuste tegemisel ja tuleviku planeerimisel.

SCOTT PATTERSON
Dark Pools: The Rise of the Machine Traders and the Rigging of the U.S. Stock Market
2013

Elektroonilised kauplejad või algoritmid, mis on pandud aktsiatehinguid tegema, on muutunud maailma aktsiaturgusid. See on teada teema, kuid on vähe selliseid kirjutisi, mis robot-treiderite tulekut nii süvitsi käsitleksid. Scott Patterson on vaatlejana pannud kirja sorava jutustuse sellest, kuidas aktsiaturgude süsteemid on arenenud ja kuidas tänasesse punkti on välja jõutud.

Tehisintellektist ja robotkauplejatest on saanud maailma aktsiahindade määrajad, kes teevad kõige rohkem tehinguid. Edu ei sõltu enam inimmõistusest vaid sellest, kui kiiresti ja suurepäraselt masinad infot liigutavad. Kes kelle üle kavaldab?

 

ROGER LOWENSTEIN
America's Bank: The Epic Struggle to Create the Federal Reserve
2015

Ameerika panganduses valitses pikalt metsiku lääne aeg, kus igaüks oli enda eest väljas. 20. sajandi esimesel kümnendil oli paljudele selge, et pangandussüsteemi tuleb reformida. Kuid ka vastuseis muudatustele oli tugev.

Föderaliseerimiseks läks vaja pikki vaidlusi, pühendunud asjaajajaid ja ka probleemseid olukordi. Kuid kui Föderaalreserv keskpangana 1913. aastal loodi, tõi see pangandusse vajalikku stabiilsust, kontrollimehhanismi ja selgema rahapoliitika. Ühendriikidest sai peagi finantsmaailma suurjõud.

Ajalukku vaatav teos kajastab neid väljakutseid ja sündmusi nelja mehe kaudu. Kuidas ikkagi asetati paika tänase maailmarahanduse nurgakivi?

GREGORY ZUCKERMAN
The Frackers: The Outrageous Inside Story of the New Billionaire Wildcatters
2014

Wall Street Journali ajakirjaniku Gregory Zuckermani teos on mitmetasandiline lugemisvara. Ühest küljest räägib see energiapoliitikast üldisemalt: USA oli enne kildakaasi kasutuselevõttu energeetilises plaanis kahvlis, kuna energiat oli vaja, aga see tuli importida. Uus frakkimistehnoloogia oli revolutsiooniline ja tõstis ühendriikides kodumaise energia taas kaardile. Teisalt pajatab see lugu ühiskonnast ja inimestest: energiasektor on majandusele ülioluline, pakkudes tervetele osariikidele töökohti. Samuti on mõne üksiku inimese ja ettevõtte tegevuse tulemusena võimalik kogu tööstusharu uuendada ja arendada. Lõpuks tõstatab teos tulevikku vaadates küsimuse plussidest ja miinustest, nagu keskkonnaprobleemid, mis frakkimisega kaasas käivad.

Raamat on huvitav nii energeetikaspetsidele kui ka konkreetsetest persoonidest ja ettevõtete lugudest huvitatutele.

Priit Rum
LHV kommunikatsioonijuht

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusala­se kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid, nii Tallinnas kui Tartus. Kui teil on soov raamatuid laenutada, peaksite olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient. Raamatute valikuga on võimalik tutvuda ka LHV raamatukogu veebilehel.

Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon