Janet Yellen annab aru - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Janet Yellen annab aru

Erko Rebane

13.02.2017 12:51

Shutterstcok

Kuigi turuosalised on oma ootustes arvestamas Ühendriikide fiskaalpoliitika stimuleerivama rolliga, ei osata täpselt öelda, millised saavad erinevad meetmed ja reformid olema, rääkimata nende majanduslikust mõjust, mis jätab rahapoliitika endiselt kandvat rolli mängima.

Arvamismäng, millal võiks Föderaalreserv uuesti intressimäära tõsta, pole seega oma tähtsust veel päris minetanud ning käesoleval nädalal loodetakse kuulda täiendavaid vihjeid, kui Janet Yellen annab 14. ja 15. veebruaril rahapoliitilise ülevaate vastavalt Senatile ning siis Esindajatekojale.

Olles detsembris kergitanud lühiajalise intressimäära vahemikku 25 baaspunkti võrra 0,5-0,75%le, võeti ühtlasi nägemus, et kõigi eelduste kohaselt võiks intressimäära tänavu täiendavalt tõsta kolmel korral kokku 75 baaspunkti võrra. Meeles tasub pidada, et tegemist on vaid prognoosiga, mis ei pruugi kaugeltki ühtida tegelikkusega, nagu on eelnevad aastad tõestanud.

Allikas: St Luis FED

Käesoleva aasta esimesel istungil muutis Föderaalreservi rahapoliitika komitee (FOMC)  hinnangut majandusarengutele ning väljavaatele võrdlemisi marginaalselt, näidates et intressimäära tõstmisega pole kiiret. Keskpanga sõnul on Ühendriikide majandus aasta alguses jätkanud mõõdukat kasvu, tööturg tugevneb, majapidamiste kulutused kasvavad mõõdukalt, ettevõtete investeeringud jäävad aga tagasihoidlikuks.

Kuigi detsembri istungiga võrreldes nenditi kaks nädalat tagasi veendunumalt, et inflatsioon jõuab lõpuks eesmärgiks seatud 2%ni, jäi see loetud päevad hiljem valitsuse jaanuarikuu tööturu raporti varju, mille kohaselt aeglustus keskmise tunnipalga nominaalne kasv detsembris saavutatud tsükli tipust 2,9% pealt tagasi 2,5%le, viidates palkadest tingitud inflatsioonilise surve puudumisele.

Suureks küsimärgiks jääb lõdvema fiskaalpoliitika võimalik mõju. Vaatamata sellele, et umbes pooled komitee liikmed arvestavad oma prognoosides juba teatava positiivse efektiga, ei mainitud veebruari istungi pressiteates valitsuse ja uue administratsiooni kohta sõnakestki. Seepärast võib arvata, et Janet Yellen jagab tõenäoliselt arvamust asepresidendi Stanley Fischeriga, kes ütles läinud nädalavahetuse esinemises, et  USA fiskaalpoliitika osas valitseb märkimisväärne ebakindlus ja keegi ei tea täpselt, mis juhtuma hakkab. Olgu mõju milline tahes, keskpank tegutseb vastavalt seadusega ette pandud ülesannetele, mis tähendab seda, et kui SKP kasv peakski hoogustuma ning inflatsioon kiirenema, tuleb Föderaalreservil olukorda neutraliseerida jõulisema intressimäära tõstmisega.

Yellen võib kasutada siiski võimalust tuletada konsensusele meelde, et intressimäära tõstmine on teoreetiliselt igal istungil võimalik, et mitte lasta turu arvamusel FEDi osas liiga leebeks muutuda. Futuuride järgi hinnatakse FEDi märtsi istungil intressimäära tõstmise tõenäosuseks vaid 30%, mais 48,6% ja juuni istungil 71,2%.

Futuuride järgi tntressimäära tasemete tõenäosused  FEDi märtsi istungil

Allikas: Bloomberg

FEDi 14-15. märtsi istungi eel laekub veel mitmeid olulisi majandusnäitajaid, mis ilmselt rahapoliitika komitee arvamust oluliselt ei kõiguta. Käesoleval nädalal avaldatava statistika järgi peaks USA jaanuarikuu inflatsioon energiat ja toitu arvestamata aeglustuma 2,1% peale, andes vähe põhjust eeldamaks kiirenemist FEDi eelistatud tarbijahinnaindeksi kasvutempos, mis näitas detsembris kütust ja toitu arvestamata 1,7% hinnatõusu (jaanuari näit selgub 1. märtsil).

USA tarbijate kindlustunde järsku hüpet arvesse võttes on huvitav jaanuari jaemüügi baasil vaadata, kas optimistlikum väljavaade tööturule ja oma finantsolukorrale on toonud kaasa muutuse ka tarbijate käitumises või saab osa sellest kirjutada presidendivalimistest tulenenud ajutise entusiasmi arvele.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised ning -sündmused koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Esmaspäev, 13. veebruar

  • Euroopa Komisjoni majandusprognoosid

Teisipäev, 14. veebruar

  • Hiina inflatsioon ja tootjahinnaindeksi muutus (jaanuar)
  • Saksamaa neljanda kvartali SKP: kvartaalse kasvu kiirenemine 0,2% pealt 0,5%le (YoY 1,8%)
  • Itaalia neljanda kvartali SKP: kvartaalne kasv püsib 0,3% peal (YoY 1,0%)
  • Saksamaa analüütikute ja investorite kindlustunde indeks (veebruar)
  • Eurotsooni tööstustoodang (detsember): -1,5% kuine langus pärast 1,5% kasvu novembris (YoY 1,7%)
  • Suurbritannia inflatsioon (jaanuar): kütust ja toitu arvestamata kiireneb 0,1pp võrra 1,7% peale
  • USA väikefirmade kindlustunde indeks (jaanuar): -0,9punktine langus 104,9 punktile (kõrgeimalt tasemelt alates 2004)
  • Janet Yellen esineb Senati panganduskomitee ees

Kolmapäev, 15. veebruar

  • Rootsi keskpanga intressimäära otsus: püsib -0,5% peal
  • NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar): 0,5punktine tõus 7,0 punktile (parim alates detsembrist)
  • Suurbritannia töötu abiraha taotlused (jaanuar): +1,0 tuhat (detsembris -10,1 tuhat)
  • USA inflatsioon (jaanuar): energiat ja toitu arvestamata aeglustub -0,1pp võrra 2,1% peale
  • USA jaemüük (jaanuar): autosid ja kütust arvestamata oodatakse 0,3% kuist kasvu pärast 0,0% muutust detsembris
  • Janet Yellen esineb Esindajatekoja ees

Neljapäev, 16. veebruar

  • Euroopa Keskpanga viimase istungi protokoll
  • USA alustatud eluehitused ja väljastatud ehitusload (jaanuar): vastavalt MoM 0,0% ja 0,2% MoM (detsembris 11,3% ning 1,3%)
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar): 5,6punktine langus 18,0 punktile pärast üle 2a kõrgeima taseme saavutamist

Reede, 17. veebruar

  • Suurbritannia jaemüük (jaanuar): autosid ja kütust arvestamata MoM 0,7% pärast -2,0% langust detsembris (YoY oodatakse 3,9% kasvu)
  • USA juhtivate indikaatorite indeks (jaanuar): 0,5% kasv pärast 0,5% tõusu detsembris



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon