Aktsiaturgude tugisammast on hakatud taas kärpima - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgude tugisammast on hakatud taas kärpima

Erko Rebane

21.02.2017 13:25

Pixabay

Nüüd, kui üle 80% S&P 500 firmadest on oma neljanda kvartali majandustulemused kaante vahele saanud ning investorite jaoks avalikuks teinud, võib öelda, et eelmise aasta teisest kvartalist alguse saanud positiivne müügitulu ning kasumi trend jätkus neljandas kvartalis üsna ootuspäraselt.

Kui eelmise aasta sügisel arvati, et S&P 500 ettevõtete aktsiakasum peaks 2016.a neljandas kvartalis kasvama aastaga ca 4-5%, siis 17. veebruari seisuga avaldatud tulemuste baasil oli tegelik kasv 4,6%. Keskmine kasv 11 sektoris oleks olnud 5,1%, kui jätta arvestusest välja AIG arvatust suuremaks osutunud reservide korrigeerimine, mis vähendas kindlustusfirma kasumit 5,6 miljardi dollari võrra.

Allikas: Factset

Naelapea pihta löödi müügituluga, mis on 17. veebruariks avaldatud finantstulemuste baasil kasvamas mullusega võrreldes 5%, märkides väikest kiirenemist kolmanda kvartali 2,7% järel.

Allikas: Factset

USA presidendivalimiste järgselt pole meeleolu paranenud ainult finantsturgudel, vaid optimistlikuma pilguga vaatavad tulevikku ka paljud ettevõtted, mis peegeldub nii suurte firmade kvartalitulemuste kommentaaridest, kui ka näiteks 12a kõrgeimale tasemele hüpanud väikefirmade kindlustunde indeksist.

Kas ja millises ulatuses kandub optimism üle investeeringuteks, uuteks töökohtadeks ning täiendavaks tarbimiseks, on praegu üheks kõige tulisemaks küsimuseks. Kuna fiskaalstiimuli paljud detailid on endiselt teadmata ning lisaks võtab nende rakendamine aega, arvatakse et taganttuul maksureformist ning infrastruktuurikulutustest ei pruugi olla tänavu nõnda jõuline nagu varasemalt arvati, avaldudes ka mõnevõrra konservatiivsemas kasumi prognoosis.

Allikas: Factset

Perioodil, mil S&P 500 indeks on novembri põhjast tõusnud ligi 13%, on analüütikud indeksisse kuuluvate firmade käesoleva aasta aktsiakasumi ootust langetanud -1,6% võrra. Teisisõnu tuleb aktsiaturgude tõus kordaja arvelt ehk investorid on nõus ettevõtte iga kasumina teenitud dollari eest välja käima nüüdseks juba ligi 18 dollarit.

S&P 500 indeks (valge) ning 12 kuu ettevaataval kasumiootusel põhinev P/E suhe.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon