Viimaste aastate parim tulemuste paraad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Viimaste aastate parim tulemuste paraad

Erko Rebane

11.05.2017 12:12

Shutterstock

Soodne võrdlusbaas, kindlamal pinnasel kasvav globaalne majandus ning naftahinna taastumine lõid 2017.a alguses head eeldused USA ettevõtete müügitulu ja kasumi kasvuks, mis tegelikkuses on osutunud arvatust isegi jõulisemaks.

Mitte ainult polnud 5. mai seisuga suutnud konsensuse kasumiootust ületada 75% S&P 500 ettevõtetest, mis on üle 5a keskmise (68%), vaid seejuures oli ka keskmine ületamise määr tavapäratult kõrge (6,2% võrreldes 4,1%ga viimase viie aasta jooksul).  Selle tulemusel on S&P 500 ettevõtete aktsiakasum esimeses kvartalis kasvanud aastaga 13,5% ehk kiireimini alates 2011.a ja oluliselt rohkem kui analüütikute oodatud 9% vahetult enne tulemuste avaldamise algust.

Allikas: Factset

Samuti on arvatust tugevamaks osutunud müügitulu, mis näitab, et kasumite kasvu ei veeta vaid marginaalidega, vaid osa sellest tuleb ka tänu paranenud majanduslikule keskkonnale. 5. mai seisuga, kui oma tulemused oli avaldanud 83% S&P 500 ettevõtetest, küündis esimese kvartali müügitulu aastane kasvutempo 7,6%ni, mis on viimase viie aasta kiireim ning ületab konsensuse märtsi lõpu 7,2% ootust.  Kuigi energiasektori käibe 34% kasv on koondnäitaja oluline mõjutaja, võis üle 5% müügitulu suurenemist täheldada veel kuues sektoris 11st, peegeldades laiaemapõhjalist trendi.

Allikas: Factset

Olgugi et esimese kvartali tulemused on üllatanud positiivselt ning teiseks kvartaliks kasumihoiatuse andnud ettevõtete osakaal püsib ajaloolisest keskmisest madalamana (70% võrreldes keskmiselt 74%ga läinud viiel aastal), pole analüütikud tõstnud kogu 2017.a aktsiakasumi ootust, olles seda aasta algusest kärpinud -7% võrra.  Üheks põhjuseks võib olla seik, et värskemate poliitiliste arengute valguses on USA maksureformi ootused lükatud 2018. aastasse, mis peaks toetama S&P 500 firmade aktsiakasumit pärast tänavust 10% kasvu täiendavad 11%.

Positiivsed arengud USA maksureformi osas aitaksid tõsta kindlustunnet, et ebasoodsamaks muutuva võrdlusbaasi ning taas alla 50 barreli vajunud naftahinna taustal võiksid järgmise aasta suhteliselt kõrged kasumiootused olla siiski saavutatavad.  Morgan Stanley toob ettevõtete esimese kvartali tulemuste konverentsikõnesid läbi kammides välja, et ülekaalukas osas firmadest ei ole tegelikult madalamaid maksumäärasid oma 2017. teise poolaasta või 2018.a prognoosidesse veel sisse arvestanud.  Valdavalt jäädakse ebakindlaks, kuid lootusrikkaks.

Allikas: Factset




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon