Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Sander Pikkel

12.05.2017 11:48

Shutterstock

LHV raamatukogust leiab kirjandust erinevates keeltes. Tutvustame uusi raamatuid nii meie eestikeelsest, ingliskeelsest kui ka soomekeelsest valikust. Miks mitte ühendada kasuliku investeerimis- ja aktsiatarkuse ammutamine mõne võõrkeele praktiseerimisega?

JAAK ROOSAARE
Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik
2015

Jätkuna Jaak Roosaare „Rikkaks saamise õpikule” ilmus 2015. aastal „Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik”, kus autor ja tema sõber üritavad vahel isegi tragikoomiliste seikluste kaudu üles ehitada peamiselt üürikorteritest koosnevat kinnisvaraportfelli. Alustades odavama hinnaklassi korterite otsimisest, nägid nad alguses nii mõndagi eemalepeletavat, ja olukord tundus trööstitu. Viis aastat hiljem kuulus nende portfelli juba üle 30 üürikorteri Tallinnas.

Raamatus kirjeldavad autorid jutustuse vormis oma tehinguid koos reaalsete numbrite ja arvutustega ning sekeldusi nii puuküürnike, lekkivate torude kui ka kohtuvaidlusega. Peatutakse küsimustel, miks, kuidas ja kuhu investeerida. Lisaks antakse ülevaade ostu finantseerimise erinevatest võimalustest. Lisaväärtust pakuvad intervjuud seitsme erineva kinnisvarainvestoriga. Intervjueeritavad on oma investorikarjääri erinevates etappides ja kasutavad kinnisvaraäris tegutsemiseks erinevaid lähenemisi.

JAAK ROOSAARE
Aktsiatega rikkaks saamise õpik
2015

Jaak Roosaare on pikaajalise kogemusega väikeinvestor, kes tegi oma esimesed aktsiatehingud juba keskkoolis. Tänaseks teenib tema aktsiaportfell juba piisavalt dividenditulu, et katta igakuised elamiskulud. Samuti on ta pidanud üle kümne aasta oma investeerimisalast ja muud tegevust kajastavat blogi.

Raamatus kirjeldab autor oma esimesi tehinguid, näitlikustab viise uute investeerimisideede saamiseks ning annab ülevaate Tallinna börsi põhinimekirja aktsiatest ja mõningatest USA aktsiatest, mis talle enam huvi pakuvad. Lisaks peatub Roosaare peamistel majandusnäitajatel või suhtarvudel, mida ta ise on investeeringute tegemisel kasutanud. Näited on illustreeritud autori enda reaalsete tehingutega Balti turgudel. Ka leiab raamatust intervjuud nelja erinevaid investeerimisstrateegiaid kasutava investoriga. Intervjueeritavatel on seljataga erineva pikkusega karjäär ning nad kasutavad investeerimisel erinevaid lähenemisi.

JOSHUA M. BROWN
Backstage Wall Street
2012

Populaarse finantsblogija Joshua Browni (thereformedbroker.com/) teine raamat avab Wall Streeti telgitaguseid. Autor on võidelnud endale tee Wall Streetile, seal ellu jäänud ja edukaks osutunud. Kuid ta on alati tundnud end seal pigem vastuvoolu ujujana, kelle jaoks Wall Streeti äripraktika on olnud vastukarva.

Raamatus taaselustub eelmise sajandi lõpu ja selle sajandi alguse töökultuur jaeklientide teenindamisele suunatud maaklerfirmades. USA maaklerfirmade töötajad on elukutselised müügimehed, kelle palk sõltub otseselt sellest, kui palju nad suudavad kuu lõpuks teenustasu teenida. Ameerikalikult agressiivsete müügimasinatena tegutsevad maaklerid ei pigista silma kinni mitte millegi ees, kui on olemas väikseimgi võimalus kuu lõpuks kontol olevate dollarite jääki suurendada. Telgitaguseid avatakse nii inimeste, toodete, müügitaktikate kui ka lubaduste osas. Lugeja saab ülevaate, keda tasub usaldada, kelle eest tuleks võimalikult kaugele hoida ja kuidas oma investeeringute tootlust maksimeerida.

JIM PAUL & BRENDAN MOYNIHAN
What I Learned Losing a Million Dollars
2013

Jim Pauli karjäär oli muljetavaldav. Põhja-Kentucky väikelinna poisist sai Chicago futuuri- ja optsioonibörsi juhtkonna liige. Kuid ühel hetkel kaotas ta kõik – oma vara, maine ja töökoha – vaid ühe vea, liigse enesekindluse tõttu. Autorid kirjeldavad ja analüüsivad põhjalikult Jim Pauli teekonda ning uurivad psühholoogilisi põhjuseid halbade finantsotsuste taga. Raamatust koorub välja teema, et börsidel kasumi teenimiseks on lõpmatu arv võimalusi, kuid kahjumeid põhjustavad ennekõike ainult mõned vead. Raha kaotatakse kas analüüsimisel tehtud vea või psühholoogiliste barjääride tõttu, mis takistavad ratsionaalselt analüüsimist. See raamat lahkabki neid põhjuseid lähemalt ja annab lugejale võimaluse neist hoiduda.

GUY SPIER
The Education of a Value Investor: My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
2014

Guy Spier on fondijuht, kes kasutab oma otsuste tegemisel väärtusinvesteerimise põhimõtteid. Raamat kirjeldab tema arengulugu isekast ja lühiajalist kasu taga ajavast investorist edukaks väärtusinvestoriks. Ühel hetkel avastas Spier enda jaoks Benjamin Grahami raamatu „The Intelligent Investor”, mis omakorda viis ta kokku mitme tunnustatud väärtusinvestoriga, sealhulgas Warren Buffettiga, kellele ta maksis koos lõunatamise eest 650 100 dollarit. See lõuna osutus Spieri jaoks heaks tehinguks, sest andis talle mõned tema elu väärtuslikumad õppetunnid.

Raamatus näeb investeerimise käitumuslikku poolt sellisena, nagu see on päris elus, mitte käitumusliku investeerimise õpikus. Spier annab lugejale edasi oma senised õppetunnid, kirjeldades seejuures, miks on õiged mentorid ja eeskujud investorite pikaajalise edu võtmeks, kuidas kõrgelt hinnatud ülikoolist saadud haridus võib takistuseks saada, miks on eneseteadvus heaks investoriks saamisel kriitiline oskus ning kuidas Buffett õpetas talle, et elu suurim eesmärk on olla enda suhtes aus.

NICK LANE
The Vital Question: Energy, Evolution, and the Origins of Complex Life
2015

Nick Lane on biokeemik ja kirjanik, kes töötab evolutsioonilise biokeemia professorina Londoni Ülikooli Kolledžis. Tema uurimistöö keskendub bioenergeetika rollile elu kujunemises Maal ja rakkude evolutsioonis. Selles raamatus otsib ta vastuseid küsimustele: miks komplekssed hulkraksed, nagu loomad ja taimed, arenesid ühisest eelkäijast – ainuraksest –, kuigi ainuraksed pole ise suutnud hulkrakseteks areneda; miks on sugusid ainult kaks, kuid mitte rohkem; ning miks me vananeme ja sureme? Autori väitel saame me paari füüsikast tuttava põhimõttega ennustada, miks on elu selline, nagu ta on nii Maal kui ka mujal kosmoses. Kõige aluseks on raku mitokondrites toimiv energeetika. See võime rohkem energiat toota eraldab hulkraksed ainuraksetest. Tegemist on silmaringi avardava raamatuga, mis viib lugeja kurssi bioloogia viimaste arengutega.

TIMO HARAKKA
Suuri kiristys
2014

2014. aastal Kanava auhinnale kandideerinud teos vaatleb majandusküsimusi laiemalt kui ainult rahvuslikust vaatevinklist. Raamatu autor, varasem ajakirjanik ja praegune Soome parlamendisaadik Timo Harakka otsib vastuseid küsimustele: miks kestab euroala kriis aastast aastasse; miks on majanduse elavdamise asemel valitud jätkuva kitsikuse ja säästmise liin, kuigi majandusteadlased ja IMF peavad sellist poliitikat ebaõnnestunuks; mida rahaliidu jagunemine võlausaldajateks ja võlgnikeks liidule teeb ning kuidas see mõjutab inimesi? Võlgades riikidest on saanud troika (Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpanga) hoolealused. Autor üritas oma raamatuga alustada Soomes avalikku debatti euroala kriisi lahendamise osas. Raamat on soome keeles.

 

BJÖRN WAHLROOS
Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta
2015

Paljude teiste ametite hulgas Sampo Grupi ja Nordea Panga nõukogudesse kuuluv Björn Wahlroos on soomlaste jaoks ärimaailmas tuntud tegelane. Mitmeid suuri ettevõtteid juhtinud ja ülikoolis professoriametit pidanud Wahlroos analüüsib oma raamatus lähemalt kümmet suurima hävitusvõimega majandusideed. Analüüsitavate ideede autoriteks on olnud näiteks John Maynard Keynes ja Thomas Piketty. Autori sõnul pakutakse majandusprobleemidest ülesaamiseks enamasti halbu ja ebafunktsionaalseid lahendusi. Wahlroos kaitseb kapitalismi ja vabaturumajandust ning teeb seda hästi argumenteeritult. Kellele soome keeles lugemine valmistab raskusi, sel tuleks natuke oodata, sest autoril on plaanis sama raamat välja anda ka inglise ja rootsi keeles.

LHV raamatukogu

Võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusalase kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid ning laenutada raamatuid nii Tallinnas kui ka Tartus. Kui teil on soov raamatuid laenutada, peaksite olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient. Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon