USA aktsiaturu tõusuruum sai otsa - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA aktsiaturu tõusuruum sai otsa

Erko Rebane

05.07.2017 12:36

Shutterstock

Vaatamata poliitilistele riskidele, Trumpi administratsiooni suhtes kustunud ootustele, volatiilsetele energiahindadele ning rahapoliitika normaliseerimisele on esimene poolaasta Ühendriikide aktsiaturu jaoks osutunud üllatavalt rahulikuks ning edukaks. Kõrged valuatsioonid aga muudavad analüütikud oma sihtidega pigem sabassörkijateks.

Kui jaanuaris arvasid analüütikud, et S&P 500 indeks võiks 2017.a lõpuks kerkida 2362 punktini, siis tegelikkuses kulus indeksil antud tasemele jõudmiseks vähem kui kaks kuud. Juuni lõpuks oli laiapõhjaline indeks saavutanud poolaasta tootluseks 8,2% (eurodes 0%), märkides parimat tulemust alates 2013.a.

Ehkki ettevõtete jaoks arvatust edukamalt möödunud esimese kvartali majandustulemused võimaldasid strateegidel oma aastalõpu sihte kõrgemale nihutada, siis allolevalt graafikult on näha, kuidas S&P 500 on ka selle taseme juba saavutanud ja seega puudub indeksil tänaste eelduste baasil aasta teises pooles tõusupotentsiaal.

Paljusid analüüsimajasid muudab sarnase hoo jätkumises skeptiliseks aktsiaturu suhteliselt kõrge valuatsioon. Tagasivaatavalt kaupleb S&P 500 indeks 21,5 kordset kasumit, mis ületab juba tublisti viimase kümne aasta keskmist (16,6).  Harilikult on kõrgeid kasumikordajaid seostatud madalate intressimääradega, kuid  keskpank keerab juba mõnda aega rahakraane vastupidises suunas ning kavatseb lähikuudel lisaks intressimäärale alustada ka bilansi normaliseerimisega.

Aktsiaturu edasist tõusu teisel poolaastal aitaks õigustada olukord, kus ettevõtete nii teise kui ka järgnevate kvartalite majandustulemused osutuksid arvatust palju positiivsemaks. Kuid siin on analüütikud juba arvestamas korraliku  6-7% kasumikasvuga teises ja kolmandas kvartalis ning 12% hüppega viimases neljandikus.

Allikas: Bloomberg

Märksa optimistlikum on analüütikute väljavaade siis, kui lähtuda S&P 500 indeksi liikmete  agregeeritud hinnasihtidest (joonisel tähistatud kollasega). Kuna tegemist on 12 kuu perspektiiviga, siis ei saa seda kõrvutada strateegide S&P 500 aastalõpu prognoosidega. Siiski peaks Bloombergi kohaselt indeksi üksikkomponentide baasil saadud 2646punktine siht viitama tuleval aastal ka kõrgemale liikuvale strateegide prognoosile.

Ajalugu kipub näitama, et kui S&P 500 alustab aastat positiivselt, siis tõotab investorite jaoks edukaks osutuda ka teine pool. CFRA uuringu kohaselt mahub S&P 500 indeksi esimese poolaasta tulemus gruppi, millel on kõige tihemini esinenud rallisid teisel poolaastal. Kui S&P 500 jaanuar-juuni perioodi tootlus mahub 7-12% vahemikku, siis alates 1946.a on indeks 87% juhtudest jätkanud tõusu juuli-detsember perioodil, saavutades kuue kuu keskmiseks tootluseks 5,1%.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon