Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Priit Rum

18.08.2017 11:30

Shuttserstock

Tutvustame raamatukokku lisandunud raamatuid, mis keskenduvad rahatarkusele ja pakuvad investeerijatele mitmekesist sisu strateegiate seadmiseks ja turgude analüüsimiseks. Rahatarkuse põhitõdesid käsitletakse nii algajaile sobivalt kui ka filosoofilisemas võtmes.

EDWARD O. THORP
A Man for All Markets
2017

Raamat jutustab tõestisün­dinud loo, mille peategela­ne on autor ise, kes kirjel­dab, kuidas temast kui ülikooli õppejõust sai ha­sartmängur ja mängurist omakorda investeerimis­fondi juht. Kui geniaalne matemaatiline mõistus ra­kendada probleemide la­hendamisele, võib mäng saada ulatusliku pöörde.

Thorp on varasemalt tões­tanud, et tegelikult ei kehti kasiinode puhul kõnekäänd „maja võidab alati”, vaid black-jack’i laua taga või­dutseb hoopiski kaartide lugeja. Kui Thorp suundus Vegasest veelgi suuremas­se mänguritepessa Wall Streetile, tõi ta matemaatili­sed lahendused ka turgudele. Oma raamatus näitli­kustab ta, kuidas finants­turgudel matemaatika abil edu saavutada ja kuidas läbi näha teiste kavalusi.

Thorpi on edasi kandnud uued väljakutsed ning ta ei ole alati ise esile tikkunud. Selles raamatus vaatab ta tehtule tagasi ja annab sel­lele oma hinnangu.

EDGAR WACHENHEIM III
Common Stocks and Common Sense
2016

Kui soovid teada saada, kuidas erinevaid investeeri­misprintsiipe päriselus ra­kendatakse, tasub kätte võtta Edgar Wachenheimi raamat. Selles jagab edu­kas väärtusinvestor oma kogemusi: kuidas ta inves­teeringuid valis, mida ana­lüüsis, kuidas tehinguid tegi ja mis hiljem sai. Iga pea­tükk räägib ühe investeerin­gu loo: IBM, Union Pacific Railroad, AIG, Whirlpool jt.

Lisaks investeeringute kir­jeldamisele kutsub autor lugeja kaasa mõtteränna­kule. Kajastust leiavad te­hingutega kaasnenud ideed, kahtlused, hinnan­gud ja mis kõige tähtsam, tervel mõistusel põhinev arutlus. Raamat on kirja pandud selgelt ja seda on hõlbus lugeda. Seda võiks pidada õpikuks, kui selles ei oleks nii palju ainulaadset ja varem esitamata sisu.

ARI KIEV
Trading to Win: The Psychology of Mastering the Markets
1998

Raamat on hindamatu abiline kauplejatele ja investoritele. Ari Kiev tutvustab enda välja­töötatud psühholoogilist raa­mistikku, mis on abiks turu mõistmisel ja jälgimisel ning vajalik edukate tehingute te­gemiseks.

Nagu spordiski sõltub väärt­paberiturgudel tipptulemus sageli mitte heast vormist, vaid pigem õigest vaimsest seisundist. Edukaid kauple­jaid nõustanud Kiev õpetab, kuidas jätta oma emotsioo­nid kõrvale ja käsitleda turgu objektiivselt ehk sellisena, nagu see on. Raamat pakub tulemustele orienteeritud sammsammulise juhendi oma investeerimistulemuste parandamiseks. Näiteks õpetab Kiev, kuidas jätta kõr­vale subjektiivsed uskumu­sed, seada õigeid eesmärke ning hoida inimlikud tunded, nagu ärevus, hirm, ahnus või joovastus, kontrolli all. Kievi süsteem on suunatud inves­teerimisel õige rütmi saavuta­misele, et jõuda maksimaal­se tulemuseni. Investeerimisel toob pikaajali­se kasu nn pea külmana hoidmine. See raamat õpe­tab, kuidas seda teha.

RAVEE MEHTA
The Emotionally Intelligent Investor
2012

Kui lugejale tundub inves­teerimisel pea külmana hoidmine ja emotsioonide allasurumine elukauge, siis kattub see Ravee Mehta käsitlusega. Emotsionaalse intelligentsuse arendamine ja rakendamine on autori arvates pigem kasulik. Raamatus tutvustab kogenud investor oma arusaamu.

Kõik inimesed on erinevad ja seega ei pruugi maailma­turgude gurude taktikad igale investorile sobida. Seepärast õpetab Mehta, kuidas lähtuda iseenda isikuomadustest. Raamat annab hea ülevaate erine­vatest kallutatustest, mis investeerimist mõjutavad. Teises osas tutvustab autor, kuidas tunnetada sotsiaalset olukorda ja hinnata teiste turuosaliste tundeid. Mehta näitab, miks tehniline analüüs on päriseluga palju rohkem seotud, kui esialgu võiks arvata. Lõpetuseks annab ta ülevaate, kuidas inves­teerimisel edukalt ära kasu­tada intuitsiooni. Raamat ujub investeerimisõpikute riiulil selgelt vastuvoolu ja tutvustab investeerimist uue nurga alt. Eks iga investor otsustab ise, milline lähene­mine talle paremini sobib, kuid ignoreerida Mehta mõtteid ei tohiks.

JOHN MIHALJEVIC
The Manual of Ideas: The Proven Framework for Finding the Best Value Investments
2013

Tegemist on väärtusliku in­foga investoritele, kes soo­vivad saada häid tööriistu parimate investeerimisidee­de leidmiseks ja nende õigeks hindamiseks. Kaan­te vahele on surutud aasta­tepikkune ekspertiis, mida on vürtsitatud kogenud väärtusinvesteerijate kom­mentaaridega. Lugeja saab lühiülevaate teooriast, aga ka praktilisi näpunäiteid. Iga peatükk kujutab üht võima­likku lähenemist väärtusinvesteerimisele.

Teemale saab läheneda mitut moodi ning väärtusinvesteerimist süvitsi ana­lüüsinud John Mihailjevic annabki oma teoses eri lähenemistest hea ülevaa­te. Raamat ei pruugi sobida igale algajale, kuid need, kellel esimesed tehingud tehtud, võivad sellest leida vägagi kasu(m)likke ideid.

RAMIT SETHI
I Will Teach You to Be Rich
2010

Ramit Sethi õpetused raha­tarkusest sobivad eelkõige neile, kes alles haaravad oma rahaasjade ohjadest ja on investeerimistee alguses. Kirjutis põhineb USA näidetel, kuid põhi­mõtted on aktuaalsed ka Eestis.

Autor lubab õpetada rikkaks olemist ja teeb seda finantside alustugedele toetudes, rääkides pangan­dusest, säästmisest, eelarve koostamisest ja investeerimisest. Vaimukalt annab ta ülevaate, miks õige pealehakkamine, aktiivne hoiak, väike kavalus ja ettevõtlikkus on juba pool võitu rikkaks saamisel. Sethi näitab, kuidas vaid kuuenädalase plaani ja lihtsate sammude abil saavutada uus tase oma rahaasjades. Lisaks kulutuste vähendamisele ja õigele planeerimisele saab vaid vähese panusega panna enda kasuks tööle ka turgude liikumine.

MARY BETH STORJOHANN
Work Your Wealth: 9 Steps to Making Smarter Choices with Your Money
2016

Rahatarkus on midagi, mis tuleks endale selgeks teha võimalikult vara. Mary Beth Storjohann soovibki lihtsalt ja selgelt edasi anda, kuidas oma rahaasju õigesti seada.

Noore inimese jaoks võib omal käel rahandusmaa­ilma põhitõdedeni jõudmine osutuda keeruliseks. Iga hea nõuanne on abiks ja siit raamatust neid ka leiab, näiteks kuidas saada tead­likuks oma tarbimisharju­mustest, lõpetada raiska­mine, seada õiged eesmärgid ning kuidas vajadusel kasutada laenu­raha ja oma rahaasju ise juhtida.

Raamat sobib eelkõige noorele lugejale, kes on oma karjääri alguses. Ladus stiil ja väike maht võimaldavad raamatu läbi lugeda kasvõi raamatu­kogus kohapeal.

JONATHAN CLEMENTS
How to Think About Money
2016

Jonathan Clementsi raamat on üks põhjalikumaid raha­tarkusest kirjutatud teoseid, mis läheb tavapärasest sügavamale. Lugeja saab selge ülevaate, kuidas oma rahaasju planeerida nii, et muret oleks vähem, otsused oleksid targemad ja rahaga kaasneks ka õnn.

Raamatu sisu rajaneb viiele põhimõttele: raha võib õnne tuua, kuid vaid siis, kui seda kulutada õigesti; pikaealisus esitab uued nõudmised rahakotile; mõistlik rahakasutus ei tule loomulikult, vaid nõuab pingutust; rahaasjades on oluline kord; rikkus tuleb säästmisest.

Igaüks võib sellest raama­tust leida uusi ideid oma isikliku rikkuse hindami­seks. Clementsi ideede väärtus seisneb soovis näha rahast kaugemale – oluline on isiklik rahulolu ja eneseteostus, mitte võima­likult suure rahapataka kokku ajamine.

 

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusala­se kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid ning laenutada raamatuid nii Tallinnas kui ka Tar­tus. Kui sul on soov raamatuid laenutada, peaksid olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient. Raamatukogu valikuga on võimalik tutvuda finantsportaali investeerimiskooli lehel.

Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.

* Artikkel ilmus LHV ajakirjas Investeeri 2/1017




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon