Aktsiate ühe stiimuliga tuleb jätta hüvasti - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiate ühe stiimuliga tuleb jätta hüvasti

Erko Rebane

30.11.2017 09:38

Pixabay.com

Ühed kõrvutavad Föderaalreservi bilansi mahtu USA aktsiaturuga ning järeldavad, et keskpanga rahatrükk on pullituru peamiseks veduriks. Teised juhivad tähelepanu ettevõtete kasvanud kasumitele. Tõde on ilmselt kusagil vahepeal, sest ettevõtted on pikka aega lõiganud kasu madalatest intressimääradest ning võtnud aktsiate tagasiostudeks laenu aga nüüd on see tugisammas nõrgenemas.

Kui lühiajaline intressimäär on Ühendriikides nullilähedaselt tasemelt kerkinud kahe aastaga 1,1% peale, siis tänavu oktoobris alustati lõpuks ka kriisijärgselt  0,9 triljonilt 4,5 triljonile dollarile paisunud bilansi vähendamist. Sammud saavad olema küll aeglased, kuid juba võib täheldada, et raha laenamine on muutunud ettevõtete jaoks vähem atraktiivsemaks.

Investoritele on see oluline tegur, millega arvestada, sest firmad on pikka aega kasutanud odavat kapitali aktsiate tagasiostudeks, võimendades nõnda aktsiakasumi kasvu.  Allolevalt graafikult on näha, kuidas 2016.a esimeses kvartalis ligi 590 miljardil dollaril tipu saavutanud aktsiate tagasiostud on 12 kuu libiseva keskmise baasil olnud sellest ajast alates langustrendis ning peaks Bloombergi hinnangul tänavu jääma mullusest 21% väiksemaks, märkides madalaimat taset alates 2012.a.

Allikas: Bloomberg

Morgan Stanley on üritanud hinnata, kui palju on erinevad tegurid aidanud S&P 500 indeksi 2011.a kuni 2017.a kolmanda kvartali ca 130% tootlust saavutada ning leiab, et suurima panuse andsid ettevõtete kasumite kasv ja valuatsiooni tõus vastavalt 52 ja 39-40 protsendipunkti. 31% tuli tänu dividendidele ning 8-10 protsendipunkti aktsiate arvu vähendamise läbi.

Allikas: Morgan Stanley

Kapitali tagastustest on dividendid aktsiaturu tootluses mänginud selgelt tähtsamat rolli, kuid eirata ei saa ka aktsiate tagasiostudest tekkinud taganttuult, eriti perioodidel, mil ettevõtete kasumid ei kasvanud.

Aktsiate tagasiostude vähenemine ei pruugi aga aktsia kohta teenitud kasumite kasvu või aktsiaturu tootlust silmas pidades olla negatiivne uudis.  Globaalne majandus on tänavu nautimas kõige kiiremat ja laiahaardelisemat kasvu alates 2011.a ning koos poliitiliste riskide vähenemisega on see aidanud tõsta ettevõtete kindlustunnet tuleviku väljavaate osas. Selle taustal on näha, et firmad suunavad kapitali järjest rohkem tagasi ettevõttesse, suurendades nii uurimis- ja arenduskulutusi (R&D) kui ka kapitaliinvesteeringuid, mis kipuvad küll avaldama lühiajaliselt aktsiahinnale survet, kuid aitavad laduda vundamenti firma pikemaajalisele kasvule.

Allikas: Morgan Stanley

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon