Nõudlus ärilaenude järele on hoogustumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nõudlus ärilaenude järele on hoogustumas

Erko Rebane

07.12.2017 15:15

Pixabay

Nullilähedaseks pressitud intressimäärad ning rohke likviidsusabi on viimaks aidanud eurotsooni majandusel jõuda punkti, kus ettevõtted saavad keskenduda äriliste võimaluste püüdmisele, ega pea muretsema finantseerimiseks vajaliku kapitali kättesaadavuse pärast.

Septembri keskpaigast kuni 2. oktoobrini Euroopa Keskpanga poolt 141 eurotsooni panga seas läbi viidud küsitlus näitas, et laenude nõudlus ettevõtete seas jätkas kolmandas kvartalis kasvutendentsi. Kui teises kvartalis ütles netos 14% pankadest, et nõudlus suurenes, siis kolm kuud hiljem oli see protsendipunkti võrra kõrgem.  Allolevalt jooniselt on näha, et ettevõtteid motiveerib laenu küsima eeskätt intressimäärade üldine madal tase ning investeerimisvajadus ja samuti võib välja lugeda seda, et pangad ootavad laenunõudluse edasist paranemist neljandas kvartalis, täpsemalt nendib seda netos 26% küsitlusele vastanud pankadest.

Allikas: Euroopa Keskpank

Turu elavnemist on võimalik täheldada ka tegelikust laenustatistikast. Euroopa Keskpanga oktoobrikuu krediidituru ülevaatest järeldub, et väljaspool finantssektorit tegutsevatele ettevõtetele väljastatud laenude aastane kasv kiirenes oktoobris 2,4% pealt 2,9%le. Absoluutmahtudes tähendas see 28 miljardi euro suurust kuist kasvu, mis on suurim hüpe alates 2009. aastast.

Allikas: Bloomberg

Siinkohal on aga oluline eristada suurfirmasid SME-dest ehk väikese ja keskmise suurusega ettevõtetest, sest suurkorporatsioonide jaoks on lihtsam kasutada kapitali saamiseks muid kanaleid nagu näiteks võlakirjade või aktsiate emiteerimine ja ka pangad julgevad neile rohkem laenu anda. Väikestel ja keskmistel ettevõtetel on aga täita tähtis roll, sest nemad palkavad 70% euroala tööjõust, loovad 60% majanduslikust lisaväärtusest ning pangad on nende jaoks peamiseks finantseerimise allikaks.

Ka siin on aga uudised head, sest septembris ja oktoobris 11,2 tuhandet ettevõtet (millest 91% oli alla 250 töötajaga) küsitlenud Euroopa Keskpanga kohaselt hinnati finantseeringute kättesaadavust kõige vähemtähtsamaks probleemiks (netos vaid 8%).  Kui minna tagasi 2009. aastasse, siis toona oli finantseeringu leidmine teiseks kõige valusam teema (netos 19%) pärast klientide leidmist (netos 28%).  Allolevalt jooniselt on näha, et klientide leidmine on jätkuvalt peamiseks mureks ning üsna kiiresti on teiseks tõusnud probleem leida kvalifitseeritud tööjõudu ja kogenud juhte.

Allikas: Euroopa Keskpank

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon