Maailma üks mõjukamaid mehi otsustab aktsiaturgude saatuse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Maailma üks mõjukamaid mehi otsustab aktsiaturgude saatuse

Erko Rebane

27.02.2018 12:46

Jerome Powell (allikas Föderaalreserv)

Janet Yellen oleks hea meelega jätkanud Föderaalreservi juhina veel ühe ametiaja ja see oleks sobinud väga hästi ka finantsturgude jaoks, kuid veebruaris tuli koht vabastada president Donald Trumpi poolt määratud kandidaadile, Jerome Powellile, kelle poliitilised nägemused lähevad vabariiklaste omadega paremini kokku.

Kuna uus esimees pole rahapoliitilistel teemadel viimastel kuudel väga sõna võtnud, puudub turuosalistel selge veendumus, kui leebe või agressiivne saab edasine intressimäära tõstmine olema. Esimene võimalus kuulda tema mõtteid avaneb teisipäeval Eesti aja järgi kell 17.00 (kõne avalikustatakse 15.30) ja siis uuesti samal ajal neljapäeval, mil Powell annab kongressi komiteedele rahapoliitilise ülevaate ning vastab küsimustele.

Tema esinemine leiab aset delikaatsel ajal, sest 17 aasta madalaimale tasemele langenud USA töötuse määr on viimaks tingimas palkade kiiremat kasvu, mis omakorda kergitab inflatsiooni ja intressimäära ootusi. Aeglaselt ja stabiilselt tõusnud intressimääradega pole aktsiaturgudel siiani probleemi olnud, kuid kui valemisse lülitada veel maksureform ning fiskaalkulutuste kasv, ei pruugi keskpank tulevikus olla enam nõnda suur investorite sõber nagu on siiani harjutud ning viimase kuu jooksul suurenenud finantsturgude volatiilsus võis pakkuda maitset sellest, mis võib siis ees oodata.

FEDi rahapoliitikat koordineeriva komitee (FOMC) kõige värskemate ehk detsembri prognooside järgi peaks intressimäär tõusma tänavu 75 baaspunkti võrra 2,125%le ning see ühtib suuresti turuosaliste nägemusega. Kuid järjest rohkem on osad FOMC liikmed hakanud lauale panema võimalust, et hea majanduskasv ning inflatsiooni võimalik hoogustumine võivad tingida vajaduse kergitada intressimäära isegi äkilisemalt.

Allikas: Bloomberg, LHV

Investorid hingaksid kergemalt, kui Powell lubaks jätkata Yelleni poolt paika pandud taktikat, kergitades intressimäära aeglases tempos ning normaliseerides samaaegselt bilanssi. Paljude arvates ei olegi uuel esimehel põhjust hakata kohe muutma keskpanga senist hoiakut või raamistikku inflatsiooni osas, sest FEDi nõukogu liikmena pooldas ta üldiselt Janet Yelleni otsuseid, ega oponeerinud kordagi komitee seisukohtadele.

Ja olgugi et Trump kritiseeris enne Valgesse Majja jõudmist Ben Bernanket ning Yellenit lõdva poliitika ja majanduses mullide tekitamise pärast, siis ise riiki juhtima asudes muutis ta üsna kiiresti meelt. Presidendina on Trump intervjuudes öelnud, et tegelikult talle meeldivad madalad intressimäärad ja viiteid sellele leiab ka tema säutsudest iga kord, kui aktsiaturg järjekordse rekordi on teinud, mis annab samuti alust eeldada Powelli puhul senise rahapoliitilise kursi jätkumist.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon