Börsihai vs investor Toomas mängu võitja on Mikk Talpsepp - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsihai vs investor Toomas mängu võitja on Mikk Talpsepp

Marten Raudsepp

26.03.2018 12:00

Senine Börsihai vs. investor Toomas mäng oli pikem kui kanagi varem ning investorid said omavahel mõõtu võtta 6 kuu vältel, et välja selgitada 13. Börsihai mängu võitja. Võitja auhinnaks on reis kahele Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekule Omahas ning selle nimel pistis rinda 928 portfelli. Sel korral osutus mängu võitjaks Mikk Talpsepp, kelle võiduportell „detsember“ kasvas 160.52% ning saavutas mängu lõpuks väärtuse 755 521.37 eurot.

Mängu alguses paistis eredalt silma Aivar Õepa, kes panustas kogu portfelliga ravimifirma Mylan NV (MYL) peale, mis kohe mängu esimesel nädalal sai USA järelvalveametilt heakskiidu uuele ravimile ning tõusis seepeale üle 16%. Selle tehinguga püsis Aivar Õepa edetabeli eesotsas kolm nädalat, pärast mida tuli etteotsa Mikk Talpsepp, kes panustas mitme portfelli strateegiale ning mille tulemusena ei loovutanud ta kogu mängu vältel liidripositsiooni. Mängu eesotsas püsis ta 22 nädalat järjest, kuuludes sinna nelja erineva portfelliga -„detsember“, „jaanuar“, „95%“, „75%“.

Kõige edukamad mängijad sellel aastal olid lisaks Mikk Talpsepale ka Silvia Nafthal, kes saavutas oma portfelliga „NG“ 6. koha ja Börsihai kahekordne võitja Lauri Meidla, kelle portfell „Kliki siia“ saavutas sellel aastal 7. koha. Esikolmik liikus üpris samas tempos, kuid Mikk Talpsepa lõpuspurt viimasel kuuel nädalal kindlustas ülekaaluka võidu temale.

Sellel aastal võttis mängust osa 819 mängijat, kes osalesid kokku 928 portfelliga. Kui mängu käigus ei ületanud keskmine portfell kordagi turu tootlust, siis viimase nädala S&P 500 indeksi langus ja euro tugevnemine dollari vastu tähendas, et keskmiselt tehti indeksile siiski ära. Kahjuks tähendas see ka seda, et portfellide keskmine tootlus jäi lõpuks negatiivseks. Mängu lõpuks oli keskmise portfelli väärtus 285 438.31 eurot, mis teeb poole aasta tootluseks -1.57%. Võrdluseks, et nädal varem olid need näitajad vastavalt 299 762.07 eurot ja +3.37%.

Keskmiselt on igas portfellis 3.32 ettevõtte aktsiad. Kõige populaarsemad on Apple Inc. (AAPL), mida leidus 119 portfellis, Amazon.com Inc. (AMZN), mida oli 93 portfellis, Tesla Inc. 90 portfellis ja  NVIDIA Corporation (NVDA) 87 portfellis. Kõige tootlikumateks ettevõteteks osutusid tehnoloogiaettevõte Seagate Technology Plc. (STX), mis tõusis mängu algusest +74.01%, meelelahutusettevõte Netflix Inc. (NFLX) +65.94% ja Amazon.com Inc (AMZN) +55.57%. Seevastu kõige suuremateks langejateks oli konglomeraat General Electric Co. (GE) -45.12%, ravimitööstuses tegutsev Celgene Corporation (CELG) -41.72% ja luksuskaupu tootev Signet Jewelers Ltd (SIG) -41.26%.

Mängu võitmiseks ei oleks kogu raha ühele kaardile panustamisest piisanud. Juhul kui mängija oleks alguses kogu raha eest STX-i ostnud, oleks tema portfelli väärtus mängu lõpus olnud 459 085.56 eurot ja ta oleks sellega saanud 7. koha.

Börsihai mängu võitjate autasustamine toimub 28.märtsil LHV kliendikontoris, kus on külas Börsihai mängu võitjad, investor Toomas ning LHV vanemmaakler Nelli Janson. Vaatame tagasi lõppenud mängule, millised strateegiaid keegi kasutas ning kui lihtne oli investor Toomasest paremat tootlust näidata.

Suur tänu kõigile, kes Börsihai vs investor Toomase mängust osa võtsid. Kohtumiseni järgmisel korral.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon