10 nutiaastat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

10 nutiaastat

LHV ajakiri Investeeri

22.08.2018 09:35

Shutterstock

Võib öelda, et enam-vähem kümme aastat tagasi algas aeg, mil hakkasime ekraane sõrmega puutuma. Nüüd teavad juba sõime­lapsed, et kui ekraanil midagi helendab, peab seda puudutama, et soovitud toimingut teha.

Kuid see pole ainus muutus aastakümne jooksul. Kui mõtleme end aastasse 2008, siis ei tunneks praegust nutimaailma äragi. Areng on olnud meeletu.

Aina täpsem puudutus

Kuigi puutetundlik tehnoloogia leiutati juba 1960. aastatel, leidis see tee massi­desse alles eelmise sajandi lõpul. 1993. aastal välja tulnud IBM-i mustvalge ekraaniga kommunikaator Simon reageeris puutepliiatsi puudutusele ja töötas survetundlikult, kuid ekraanile tuli avaldada survet üsna tugevalt, et see reageeriks. Eelmise sajandi lõpul tuli välja juba palju pihuarvuteid, mida sai kasutada oma kalendri, kontaktide ja märkmete hoidmiseks ning vingeimad olid ka netiühenduses. Puuteekraanide murrang tänapäevase kasutusmugavuse juurde tuli aga alles sel aastatuhandel. 2002. aastal esitles Sony nn Smart Skini tehnoloogiat, mis registreeris õrna sõrmevajutust ja oli mitmikpuutetundlik: korraga sai vajutada mitme sõrmega.

Enne iPhone’i

Ulmelisena tundunud puutetundlik tehnoloogia jõudis mobiiltelefonidesse 2006. aastal, kui LG Electronics tutvustas mobiili Prada, mille ekraani ei pidanud enam näpuga suruma, vaid piisas õrnast puudutusest. LG jõudis välja tuua veel mitmeid uute puuteekraanidega tooteid, enne kui Apple 2007. aastal avalikkusele sama tüüpi ekraaniga esimest iPhone’i esitles. Sellest ajast alates on sõrmega puudutatav ekraan saanud tavaliseks.

Endiselt on liikvel ka puutepliiatseid (näiteks Samsungi Galaxy Note’i seeria), kuid moodsad puutepliiatsid on ülimalt tundlikud ja neid ei pea vastu ekraani su­ruma. Samas oskavad need ära tunda ka survetugevust, nii et pliiatsiga saab di­giekraanile joonistada nagu tavalise pliiatsiga, vajutades jämedama joone jaoks tugevamalt ja peenema triibu jaoks õrnemalt.

Nutitelefonid olid enne iPhone’i küll olemas, kuid neid ei ostetud massiliselt. Microsofti mobiilse operatsioonisüstee­miga ja puutetundliku ekraaniga telefo­nid olid suunatud äriklassile. Ehkki neil olid puutetundlikud ekraanid, tuli neid opereerida puutepliiatsiga, sest tegemist oli n-ö survetundlike ekraanidega. Sõrm vajutas peent Windowsi operatsioonisüs­teemi graafikat liiga ebatäpselt, sellele sai pihta vaid stiiluse ehk spetsiaalse plast­massist pulgaga.

Siiski olid juba olemas ka Microsofti platvormile tehtud spetsiaalsed „sõrme­sõbralikud” äpid, näiteks Garmin tootis mobiilinavigaatoreid, mida sai sõrmega juhtida tänu suurtele selgetele nuppudele.

Nuputelefonist tehisintellektiks

Niisiis, aasta 2008 oli üsna murranguline. Apple’ilt oli iPhone juba välja tulnud, Eestis oli taas käes aeg, kus rikastuti spordikotiga välismaalt elektroonikat tuues – toodi iPhone’isid, mida siin veel ametlikult osta ei saanud.

Apple võttis kasutusele mahutundliku puuteekraani, mis töötas teisel põhimõt­tel kui seni levinud puutetundlikud ek­raanid. Põhierinevus seisnes selles, et sõrmega puudutades ei pidanud enam kõvasti ekraanile suruma – mahtuvuslik ekraan tundis ära ka üsna õrna puudutu­se. Seega sai hakata tegema telefone, mil­lel polnud enam tüütut puutepliiatsit. Apple tõi mobiiliekraanidele suured ikoo­nid, äpipoe, kust saab osta äppe, ning üli­lihtsa kasutajaliidese, tänu millele pol­nud enam vaja kaevuda seadetesse või küsida spetsialistilt abi mõne vajaliku sätte leidmisel.

Isemõtlev telefon?

Tänavu räägivad kõik tehisintellektist. Jah, ka 2008. aastal ennustati, et tehis­mõistus tuleb ilmselt juba lähema dekaadi jooksul, kuid praegustes telefoni­des sisalduv erineb sellest fantaasiast.

Jättes vahele kogu evolutsiooni, mis kümne aasta jooksul on toimunud, hüp­pame kohe aastasse 2018, sest see on taas revolutsiooniline aasta. Kui vahepealsetel aastatel kippus mobiilimaailm stagnee­ruma ja tegeleti vaid kiiremate protsesso­rite, rohkema mälu ja õhema korpuse di­sainimisega, siis aasta 2018 toob suuri muutusi – juba esimestel kuudel ongi need jõudnud müügilettidele.

Meil pole (veel) isemõtlevaid masinaid, kuid on iseõppivad. See on samm isemõt­lemise poole, aga läheb veel mitu suurt sammu, enne kui masinad hakkavad ise­seisvalt mõtlema. Iseõppivad seadmed os­kavad aja jooksul targemaks saada ja üles­andeid kiiremini ning täpsemalt lahendada. Mobiilis tähendab tehisintellekti tugi praegu spetsiaalset kiipi, mis teeb neuro­võrkude arvutusi riisvaraliselt väga kiires­ti ning kasutajate eelistusi ja käitumist ar­vestades hoiab näiteks mobiili akut või keerab pildiseadeid õigeks. Samuti aitab iseõppiv masin teha paremini näotuvas­tust ja vastata kasutaja häälkäsklustele.

Kolme megapiksli asemel kolm sensorit

2008. aastal tuli välja võimas Samsungi klapiga telefon FlipShot SCH-U900, mida sai pöörata nagu videokaamerat filmima ekraaniga külje peal. Sensor – 3 megapikslit – oli üsna kõva sõna. 2,2-tolli­ne ekraan oli pisike, kuna tegemist oli ikkagi klapiga telefoniga, kuid see-eest olid klahvid, mida osati eelmisel küm­nendil väga hinnata. Vanemad inimesed otsivad numbriklahve siiamaani taga, sest kehvema nägemise ja kohmakamate näppudega polegi puuteekraanil nii lihtne toimetada.

Kaameral oli juba autofookus, regulee­riti ISO, pildistada sai ka panoraami, st telefon pani mitmest pildist kokku ühe laiformaadis pildi. Salvestada sai ka 10 minutit VGA kvaliteedis videot – ajal, mil arvutimonitor oli veel vanamoodne VGA, sellest piisaski.

Üsna uus, messidel küll juba mitu aas­tat tutvustatud täiendus oli aga kaamera tehtav OCR ehk visiitkaartide pildistami­ne, mis võimaldas kanda andmed pildilt otse telefonikontaktidesse. Täpitähtedega oli muidugi probleeme.

Aastal 2018 hakkab aga mobiilide kvali­teet järele jõudma mitte ainult digikom­paktkaameratele, vaid ka peegelkaamera­tele. Kui peegelkaameratele saab luua aina keerulisemaid läätsesüsteeme, mida ob­jektiividena kerele külge keeratakse, siis mobiilides läätsede jaoks ruumi eriti pole. Mobiili õhukesse kesta ei mahu ka muude­tav ava, mis annab pildikvaliteedile palju juurde. Fikseeritud ava puhul on keeruline mängida teravussügavusega, samuti tekib hämaras suure avaga pildistamisel palju müra. Müra vähendatakse erinevate algo­ritmidega ja sensori tundlikkuse suuren­damisega, nüüd tegeleb digitaalse müraee­maldamisega ka tehisintellekt.

Huawei P20 Pro, mis just välja tuli, pa­kub juba kolme tagakaamerat ja tehisin­tellekti, mis miksib kolme sensori pildi kokku parimal viisil – valgust suudetakse nii koguda kolm korda rohkem ja pil­dikvaliteet läheneb peegelkaamera omale.

Ekraanid – äärest ääreni

2008. aastal oli üks väga suur tehnoloogi­line saavutus HTC uus telefon Touch HD. Selle ekraan oli 65 tuhande värviga, 3,8-tolline diagonaal andis ekraani ja korpuse suhteks napilt 57 protsenti, piksleid oli 480 × 800. Värve ja punktiti­hedust oli oma aja kohta külluses, kuid nüüd, kümme aastat hiljem, on maailm täielikult muutunud.

Värve mõõdetakse miljonites ning hilju­ti välja tulnud Huawei P20 Pro 6,1-tollise diagonaaliga ekraani suhe korpuse pinda on esiküljel juba 81,9 protsenti. Selle aasta trend ongi äärte kadumine telefonidelt, sest painduvaid ekraane saab korpusele paigutada nii, et mingit füüsilist äärt pole enam vajagi. 1080 × 2244 piksline ekraan on hõivanud ka telefoni ülemise ääre, kus varem asusid lähedussensor, kuular ja esi­kaamera. Kuhu need küll said?

Xiaomi esimese uut tüüpi mobiili Mi Mixi 6,4-tollise ekraani ääred on nii õhu­kesed, et telefoni korpus on sama suur kui tavalistel 5,7-tollistel äärtega telefoni­del. Kaotatud on ääred nii külgedelt kui ka ülalt, kinni saab hoida kitsast ribast korpuse allservas. Esikülje selfie-kaame­ra on viidud mobiili allserva ja enam pole ruumi ka kuularile ekraani kohal. Heli tekitatakse nüüd piesoelektrilise keraa­milise plaadi abil ja lähedussensor, mille ülesandeks on ekraan välja lülitada, kui mobiil kõrva vastu pannakse, töötab inf­rapuna-anduri asemel ultrahelisensoriga, mis oskab vaadata serva taha. Sellise an­duri saab panna telefoni küljele, mitte esipaneelile, kus laiutab nüüd äärest ää­reni ekraan.

Ulmest on saanud argipäev

Kui 20 aastat tagasi tulid välja esimesed arvutite lisaseadmed, mis oskasid lugeda sõrmejälge, oli tegemist tõelise ulmega. Kohmakad ja aeglased seadmed tegid aga palju vigu. Nüüd on sõrmejäljelugejad tavalised ka odavates mobiilides. Uuemad kallima klassi mobiilid teevad ka näotu­vastust – ükskõik, kas päikese käes või hämaras, habemesse kasvanud näoga või prillidega, omanik tuntakse ikka ära.

Sõrmejälge aga oskab mõnel telefonil juba lugeda ekraan ise, näiteks on India mobiilitootja Vivo teinud sõrmejäljetund­likuks pool ekraani – paned sõrme vastu ükskõik mis kohta ekraani alumisel poo­lel ja sõrmejälg loetakse ära, ilma et oleks vaja eraldi sensorit.

Näotuvastus oli küll olemas pea viis-kuus aastat tagasi, kuid seda palju ei ka­sutatud, sest vigade arv oli suur. Viimas­tel aastatel on aga tehnoloogia täiustunud, nii näiteks oskavad Apple’i, Sam­sungi ja Huawei telefonid kasutaja eksi­matult ära tunda igasugustes oludes.

Mobiilidokk – dekaadide ühendaja

Tegelikult on idee ühendada ekraan, klaviatuur ja hiir mobiiliga, et siis sellega tööd teha, juba aastakümneid vana unistus. Eks on ka katseid tehtud, mäletame näiteks Microsofti katseid Lumia telefonidega, kuid varem jäi nutitelefon suurel ekraanil toimetamiseks liiga lahjaks.

Nüüd aga on protsessori ja graafika­kaardi võimsus lõpuks piisav, et telefonist saaks arvuti asendaja. Nii uuendas Sam­sung telefoni Galaxy S9 väljatulekuga oma dokkimissüsteemi ja uus DeX Pad lubab tavaarvuti kogemust, kui ühendad mobiili vastava alusega ning paned juur­de hiire, klaviatuuri ja suure ekraani. DeX Padil lamav telefon võib ise olla ka suure ekraani puuteplaat või lisaklavia­tuur.

Puuteekraanid igal pool

Praegust aega võib õigusega nimetada puuteekraanide ajastuks, sest need paneelid on läinud nii odavaks, et neid lisatakse juba igale poole. Isegi mõne-eu­rosed Hiina pulsikellad on varustatud ülilihtsa puuteekraaniga – mehaanilise nupu asemel, mis ajaks ju ka asja ära, saab menüü vajutamiseks puudutada ekraani või lehekülje vahetamiseks viibelda sõrmega.

Seega ei maksa nutiekraanid enam midagi, et neid panna pesumasinate, auto armatuurlaudade või isegi väikse­mate koduseadmete külge. Seda vaata­mata asjaolule, et puuteekraanide toot­miseks on vaja mõnesid haruldasi metalle. Praegu paistab neid vähemalt Hiinas jätkuvat. Lähiajal saavad teadla­sed ilmselt hakkama ka esimeste vääris­metallivabade puuteekraanidega: katse­tatud on süsiniknanotorukestega puuteekraane ja muid odavamate mater­jalidega, kuid oluliselt raskemini teosta­tavaid tehnoloogiaid.

Külmkapp käib ise poes

Samsung tuli kaks aastat tagasi välja Family Hub Smart Fridge külmiku mudeliga, mis on varustatud paljude kaamerate ja suure puutetundliku ekraaniga. Ekraanist olulisem on aga see, et seade on ühendatud ka võrku ning poes olles saad oma nutiseadmest külmkapi sisu üle vaadata. Peale ukse sulgemist jäädvustab kapis sees olev kaamera iga kord kapi sisust pildi.

Külmkapi ekraani abil võib tänapäeval juba sooritada ka poest oste, mille kuller sulle koju toob. Loomulikult saab külm­kapi ekraanil ka ise kapi sisu üle arvet pi­dada ja nädala toidumenüüsid koostada. Kui mõelda, milline areng võiks aset lei­da järgmise kümne aasta jooksul, siis ilmselt külmkapp tellib juba ise toidu poest koju ja genereerib menüüsid. Süüa ta aga ilmselt veel valmistama ei hakka, sest robotitel puudub selle juures käige vajalikum. Maitsemeel.

Kaido Einama

* Artikkel ilmus LHV ajakirjas Investeeri nr 2/2018




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon