Krüptovaluutad Kasvukontos - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Krüptovaluutad Kasvukontos

Siim Erik Akermann

29.08.2018 08:58

Pixabay.com

Jätkame LHV Kasvukontosse lisandunud instrumentide tutvustamist. Kahe börsil kaubeldava sertifikaadi abil on võimalik jälgida viimaste aastate põnevaimat teemat - krüptovaluutasid. Järgnevalt uurime, mida need krüptovaluutade hindu järgivad sertifikaadid endast täpsemalt kujutavad. Vaatame üle ka riskid, mis kaasnevad fondidesse investeerides. Krüptovaluutadesse investeerimise üldisi riske oleme varasemalt kajastanud siin, ning soovitame need kindlasti üle vaadata enne järgmistesse instrumentidesse investeerimist.

Bitcoin Tracker Euro (COINXBE)

Bitcoin on digitaalvaluuta vorm, mis on loodud ja hoiustatud elektrooniliselt. See on esimene detsentraliseeritud digitaalne käibevahend ehk virtuaalraha, mille abil saab kaubelda kogu maailmas ning sellel on krüptovaluutade valdkonnas likviidseim turg.

2015. aastal loodi Bitcoin Tracker Euro börsil kaubeldav sertifikaat, mis jälgib fondivalitseja poolt koostatud Bitcoini hinnaindeksi päevast liikumist suhtega 1:20. Sertifikaadi kauplemine on heaks kiidetud Rootsi Finantsinspektsiooni poolt. Indeks koosneb kolme kõige likviidsema Bitcoini börsi hinnaliikumistest enne tasusid. See tähendab, et kui indeks tõuseb 1%, siis sertifikaat peaks ligikaudu sama palju tõusma.

Hinna kujunemise osas on teenusepakkuja toonud oma kodulehel järgmise näite. Olgu Bitcoini hind indeksis 7096 dollarit ja euro ning dollari kurss 1.1694. Esmalt leitakse Bitcoinide väärtus eurodes, sellest võetakse maha teenusepakkuja tasud ja seejärel korrutatakse saadud summa  1:20 läbi. Saadud summa 292.37 eurot on sertifikaadi õiglane väärtus.

Sertifikaat erineb oluliselt traditsioonilistest ETF-idest, sest ettevõtete väärtpaberite asemel jälgitakse suurema amplituudiga liikuva virtuaalraha muutumist. Sertifikaadi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 2,5%.

Sertifikaat on riski poolest klassifitseeritud seitsme palli skaalal kõrgeimasse ehk riskantseimasse kategooriasse. Selline liigitus viitab võimalikule suurele kahjumile ja isegi enamuse investeeritud raha kaotamisele, mis võib tootesse investeerides juhtuda. Kõige suurem risk ongi fondi investeering ehk Bitcoin, mida iseloomustab kõrge volatiilsus ehk hinna kõikumine, kuid mis annab võimaluse ka suurema tootluse teenimiseks. Riskantsem on ka see, et fond investeerib ainult ühte krüptovaluutasse võrreldes mõndade teiste fondidega, mis mitmekesistavad portfelli ning investeerivad mitmesse virtuaalrahasse. Sertifikaadi teenusepakkuja soovitab investeeringut hoida lühiajalise perioodina kuni üks aasta. Samuti kuna Bitcoin on väga volatiilne, peaksid investorid jälgima investeeringu väärtust pidevalt, sest see võib ajas väga järsult muutuda.

Täpsem info sertifikaadi koduleheküljel.

Ether Tracker Euro (COINETHE)

Ethereum on detsentraliseeritud blokiahela tehnoloogial põhinev platvorm, millel on oma krüptovaluuta Ether. Võrreldes teiste krüptovaluutadega nagu näiteks Bitcoin, on Ethereumi platvormil arendatud niinimetatud targad lepingud. Nende lepingute eeliseks on see, et blokiahel tagab detsentraliseeritult lepingute kontrolli ja jõustamise. See aspekt teeb pettuse või tsensuuri võimaluse äärmiselt keeruliseks. Teine oluline erinevus on digitaalraha maht. Rohkem kui kaks kolmandikku kõigist olemasolevatest Bitcoinidest on juba kaevandatud, Ethereumil on ainult pool oma müntidest kaevandatud.

Aastal 2017 alustas tegevust Ether Tracker Euro, millest sai esimene avalikult kaubeldav Etheri valuutal põhinev sertifikaat, mille kauplemine on heaks kiidetud Rootsi Finantsinspektsiooni poolt. Sertifikaadid jälgivad Etheri hinna (ETH/USD) muutusi ning sarnaselt Bitcoini sertifikaadile üritatakse jäljendada selle päevaseid tõuse ja langusi suhtega 1:10. Sertifikaadi hinna kujunemise mehhanism on sarnane eelpool viidatud Bitcoinile. ETH/USD turg on Ether valuuta kõige likviidsem turg, mis on hetkel kauplemiseks laialt kättesaadav. Sertifikaatidega kaubeldakse samal viisil nagu Nasdaqi börsil mis tahes aktsia või muu väärtpaberiga. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 2,5%.

Sertifikaat on riski poolest klassifitseeritud seitsme palli skaalal kõrgeimasse ehk riskantseimasse kategooriasse. Selline liigitus viitab võimalikule suurele kahjumile ja isegi enamuse investeeritud raha kaotamisele, mis võib tootesse investeerides juhtuda. Kõige suurem risk ongi fondi investeering ehk Ether, mida iseloomustab kõrge volatiilsus ehk hinna kõikumine, kuid mis annab võimaluse ka suurema tootluse teenimiseks. Riskantsem on ka see, et fond investeerib ainult ühte krüptovaluutasse võrreldes mõndade teiste fondidega, mis mitmekesistavad portfelli ning investeerivad mitmesse virtuaalrahasse. Sertifikaadi teenusepakkuja soovitab investeeringut hoida lühiajalise perioodina kuni üks aasta. Samuti kuna Ether on väga volatiilne, peaksid investorid jälgima investeeringu väärtust pidevalt, sest see võib ajas väga järsult muutuda.

Täpsem info sertifikaadi koduleheküljel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon