SurveyMonkey läheb börsile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

SurveyMonkey läheb börsile

Kirke Ruuven

26.09.2018 09:12

Surveymonkey.com

16 miljoni aktiivse kasutajaga SurveyMonkey emaettevõte liitub ükssarvikute klubiga, olles hiljuti maha saanud eduka IPOga ning saavutades tänu sellele 1,46 miljardi dollari suuruse turukapitalisatsiooni.

Sarnastest ettevõtetest on 2018. aastal edukalt börsile läinud näiteks ka projektihalduskeskkond Smartsheet (SMAR), failitalletussüsteem Dropbox (DBX) ning tarkvaraettevõte Zuora (ZUO). Nende kõrval tegeleb SurveyMonkey aga internetiküsitluste tarkvara (teenusena) pakkumisega ning on eelmainitutest kõige vanem. Nimelt asutati SurveyMonkey juba 1999. aastal.

Vaatamata pikale elueale ei ole SurveyMonkey kasumisse jõudnud: 2016. aastal teenis ettevõte kahjumit 76,4 miljonit dollarit ning 2017. aastal 24 miljonit dollarit. Kahjum vähenes eelkõige põhjusel, et 2016. aastal kulutati ühekordselt 25,2 miljonit dollarit ettevõtte restruktureerimiseks. Kui 2017. aasta esimese poole kahjum oli 19,1 miljonit dollarit, siis 2018. aastal samal ajal oli see 27,2 miljonit dollarit. Käive kasvas 106,5 miljonilt dollarilt 121,2 miljoni dollarini ehk +14%.

SurveyMonkey puhul on tegemist freemium ärimudeliga, kus toote baasversiooni (lihtsad kuni 10 küsimuse ja 100 vastusega küsitlused) saab tasuta kätte, kuid valides ühe kolmest tasulisest plaanist (Standard, Advantage või Premier) tuleb baasversioonile juurde mitmeid lisafunktsioone. Organisatsioonidele pakutakse äriklassi versiooni ehk SurveyMonkey Enterprise’i, mis laiendab uuringuplatvormi veelgi rohkemate võimalustega.

Plaanide hinnad

Allikas: S-1

Eraisikud ning organisatsioonid, kes/mis SurveyMonkey platvormi kasutavad, teevad seda peamiselt andmete kogumise ja analüüsimise eesmärgil. SurveyMonkey nimetab neid andmeid People Powered Dataks. Kui suurandmed ehk Big Data vastab küsimusele „mis?“, siis People Powered Data võtab arvesse ka inimhäält ehk vastab küsimusele „miks?“. Viimase mõistmine aitab organisatsioonidel langetada optimaalseid tulemusi toovaid otsuseid.

Ettevõttel on pea 200 erinevast riigist 60 miljonit registreerunud kasutajat, kellest 16 miljonit on viimase aasta jooksul olnud aktiivsed. 616 tuhat ehk 1% kõikidest kasutajatest on selliseid, kes teevad SurveyMonkeyle kas igakuiseid või -aastaseid makseid. Ühelgi kliendil ei ole käibes kriitilist osakaalu - 2016. ega 2017. aastal üle 1% käibest ükski klient ei esindanud. Huvitav on see, et maksva klientuuri hulka kuulub 98% kõikidest Fortune 500 ettevõtetest.

SurveyMonkey toob optimistlikult enda prospektis välja, et USA turul on ettevõtte People Powered Data platvormi võimalus ligi 25 miljardit dollarit, kuid usub, et selle globaalne haare võib olla veelgi suurem. Ettevõtte turuvõimalust valideerivad ulatuslikud üleilmsed kulutused kliendikogemuse juhtimisele (2017: 6 miljardit dollarit), talendi juhtimise tarkvarale (2018: 7 miljardit dollarit) ning ka turuuuringutele (2016: 45 miljardit dollarit).

Aastate jooksul on SurveyMonkeysse investeeritud ligi miljard dollarit ning seda mitme suure investori poolt. IPO-eelselt on SVMK suurim aktsionär Tiger Global Management, mis omab 29,3% aktsiatest. Suuruselt teine aktsionär, Facebooki COO Sheryl Sandberg plaanib enda 9,9%lise osaluse annetada aga perefondi, mille ta asutas koos varalahkunud abikaasa ja SurveyMonkey kunagise direktoriga, David Goldbergiga.

SurveyMonkey IPOt on juba aastaid planeeritud, kuid alles nüüd astuti selle suunas tegelikke samme. Avaliku pakkumise käigus müüdi 15 miljonit aktsiat hinnaga 12 dollarit aktsia kohta, kusjuures oodatud maht oli 13,5 miljonit aktsiat hinnasihiga 9 kuni 11 dollarit. Kokku kaasas ettevõte 180 miljonit dollarit, kuid lisaks sellele ostab Salesforce Venture 40 miljoni dollari väärtuses aktsiaid erainvesteeringuna.

Ettevõte maksab kaasatud kapitaliga ära 100 miljoni dollarilise laenuvõla ja täidab tulumaksu kinnipidamiskohutusi väärtuses 14,4 miljonit dollarit. Ülejäänud raha investeeritakse käibekapitali ja kasutatakse täiendavate toodete, tehnoloogiate, lahenduste ja/või ettevõtete omandamiseks. Aktsia hakkab SVMK sümboli all kauplema Nasdaqi börsil kõigi eeluste kohaselt täna.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon