Investorid otsivad kaitset, aga mitte USA aktsiate eest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorid otsivad kaitset, aga mitte USA aktsiate eest

Erko Rebane

02.10.2018 10:49

Shutterstock

2017. aastal nauditud globaalse majanduse sünkroonne kasv on pidurdunud ning lagunenud ebaühtlasemaks. Ühendriigid mõjuvad maksureformi ning fiskaalstiimuli tõttu veel oaasina, kuid kui efekt peaks tulevast aastast hakkama taanduma ja lisapingeid kruvib kaubandussuhete halvenemine, seistakse silmitsi globaalse majanduskasvu edasise aeglustumisega.

Bank of America Merrill Lynchi kohaselt on fondijuhid jätkanud septembris riskantsemate positsioonide vähendamist, kui septembri küsitluses osalenud kokku 627 miljardit dollarit haldava investori seas langes võrdlusindeksiga võrreldes aktsiate ülekaalu omavate fondijuhtide netoosakaal -11 protsendipunkti võrra 22%le. Viimati oli see nõnda madal juulis, ühtides toona 18 kuu kõige tagasihoidlikuma tulemusega.

Peamiselt tingib seda globaalse majanduse suhtes kasvanud skeptilisus. Netos arvas 24% vastanutest, et maailmamajanduse kasv aeglustub järgmise 12 kuu perspektiivis, mis viimati oli fondijuhtide seas nõnda pessimistlik nägemus 2011. a detsembris.  Ehkki hirm kaubandussõja pärast on viimastel kuudel alanenud, domineerib see endiselt suurimate riskide nimekirja, millele lisaks võiks välja tuua veel Hiina majanduskasvu võimaliku aeglustumise ning rangemaks muutuva rahapoliitika.

Siiski pole kõik riigid ja piirakonnad fondijuhtide silmis ühesugused. Osalt tänu tulumaksu kärbetele naudivad USA ettevõtted tänavu viimase seitsme aasta kiireimat kasumikasvu ning see omakorda peegeldub rekordkõrgetele tasemetele roninud aktsiaindeksitest.  Ehkki valdav osas fondijuhtidest ei usu, et USA suudab globaalselt jahtuvas majanduskliimas pikalt vastuvoolu ujuda, on viimastel kuudel suurendatud sealseid aktsiapositsioone kõrgeimale tasemele alates 2015.a algusest ning esimest korda viimase viie aasta jooksul on Ühendriikidest saanud fondijuhtide lemmikregioon.

Kuid nagu öeldud, on optimism USA suhtes erandlik ning pigem annab võlakirjades suurenenud positsioon ning 5,1%le tõusnud vaba raha osakaal (viimase 10a keskmine 4,5%) mõista fondijuhtide kasvanud riskikartlikkusest.  Ulatuslik kaubandussõda jääb praegusel ajal globaalse majanduse väljavaates suurimaks riskiks, ent ettevaatlik hoiak eeskätt Euroopa ning arenevate turgude suhtes näitab, et investorid on juba osaliselt sellega arvestamas, mis võib pikemas plaanis olla aktsiaturgude jaoks vastupidiselt hoopis positiivne märk.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon