Relvalasku tuvastav tehnoloogia - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Relvalasku tuvastav tehnoloogia

Kirke Ruuven

03.10.2018 12:34

Pixabay.com

Ühiskonnas, kus levivad tulirelvadega toime pandud kuriteod, ei tunne inimesed end turvaliselt. Kahjuks kihavad paljud nii USA kui ka teiste riikide linnad relvajuhtumitest, millest 80% jääb üldjuhul politseisse teatamata. Kui aga inimene helistab politseisse, siis tihti on informatsioon ebatäpne ja puudulik. ShotSpotter (SSTI) tegeleb antud probleemi lahendamisega.

Nimelt omab ShotSpotter rohkem kui 90 USA linnas (ja Kaplinnas, Lõuna-Aafrikas) akustiliste sensorite ehk mikrofonide võrgustikku, mis tuvastab tulistamise asukoha ning teatab sellest 45 sekundi jooksul politseisse. Kohesed teated annavad õiguskaitseorganitele võimaluse kiiresti ohvreid aidata, tõestusmaterjali koguda ning süüdlasi tuvastada.

Genfis asuva The Graduate Institute’i raport toob välja, et perioodil 2006-2017 omandati üle maailma 207 miljonit uut tsiviilrelva ning neist 60% läks USA relvaomanike kätte. Samas moodustavad ameeriklased maailma elanikkonnast täna vaid 4,4%. Raportist selgub veel, et 326 miljoni elanikuga USA omab kokku 393 miljonit relva, mis tähendab 121 relva 100 elaniku kohta.

Tsiviilisikutele kuuluvate legaalsete ning illegaalsete tulirelvade hinnanguline arv 2017. aastal

Allikas: Small Arms Survey (2018)

Everytown Research toob välja palju ebameeldivat statistikat tulirelvadega seotud vägivalla kohta. Näiteks tapetakse iga päev USAs 96 ning vigastatakse mitut sadat inimest just relvadega. USA on relvasurmades maailmas ka esirinnas – seal sureb tulistamise käigus saja inimese kohta 3,6 inimest, Kanadas vaid 0,5.

Kuna pidev tulistamine mõjub ühiskonna elukvaliteedile negatiivselt, vähendab ümbruses oleva kinnisvara väärtust ja paneb ka ettevõtteid mujale kolima, tekib paljudes USA linnades ebasoodne nõiaring kahanevast majanduskasvust, vähenevatest töökohtadest ning üha suurenevast vägivallast.

Kasvav tulistamisjuhtumite arv on Mordor Intelligence’i raporti kohaselt üks peamistest põhjustest, miks USA valitsus plaanib järgmise viie aasta jooksul paljudesse ülikoolidesse, kontoritesse ja sarnaste asutuste siseruumidesse tulistamist tuvastavaid süsteeme paigaldada. Raportist selgub, et 2017. aastal oli globaalne relvalaske tuvastussüsteemide turg väärt 4 miljardit dollarit ning perioodil 2018-2023 kasvab see keskmiselt +14,1% aastas.

Suurim osa tuludest genereeritakse just USAs, kus 2001. aastal asutati ka Shotspotter. Tänaseks päevaks tegutseb ettevõte 90 USA linnas, mille hulka kuuluvad suurlinnad nagu Chicago ja New York, keskmise suurusega linnad nagu Boston, ja vähem kui 50 tuhande elanikuga väikelinnad, nagu näiteks Glendale. ShotSpotteril on kolm toodet: (1) ShotSpotter Flex, mis teenib linnasid ja omavalitsusi, (2) SST SecureCampus, mida kasutatakse ülikoolides ja (3) ShotSpotter SiteSecure, mis on kasutusel ettevõtetes ning avalikes kohtades nagu rongi- ja lennujaamad.

Kui ShotSpotteri mikrofonid registreerivad potentsiaalse tulirelva paugu heli, teeb süsteemi tarkvara kindlaks, kus täpsemalt lask toimus, ning helieksperdid kinnitavad, kas tegu oli tõesti tulistamisjuhtumiga. Kui oli, siis saadetakse politseile täpsed koordinaadid. Tulirelva lasu toimumise ning digitaalse märguande häirekeskusesse jõudmise vahel on tavaliselt 30-45 sekundit. 2017. aastal andsid ShotSpotteri mikrofonid politseile teada  99 tuhandest juhtumist.

Allikas: ShotSpotteri 2017. aasta aruanne

ShotSpotter ise ei ole tulistamist peatav vahend. Kui aga õiguskaitseorganid kasutavad ShotSpotterit ühe osana enda vägivalla ennetamise ja vähendamise strateegiatest, võib see anda väga häid tulemusi. Linnades, kuhu ShotSpotteri sensorid paigaldatakse, väheneb tulistamisjuhtumite arv esimese kahe aasta jooksul keskmiselt -35%. Näiteks Oaklandi politsei on suutnud tänu ShotSpotteri andmetele perioodil 2012-2017 üleüldist tulistamisjuhtumite arvu päevas vähendada -29% ning aastas ruutmiili kohta -71%.

Lahendus, mida ShotSpotter pakub, on aastasel tellimusel põhinev teenus, kus ShotSpotter ise kujundab, juhib ja hooldab akustilisi andureid, haldab tarkvara ning tulistamisega seotud andmeid ja juhib vestlust heliekspertidega. 2017. aasta lõpu seisuga hõlmab ShotSpotteri ohutuslahendus kokku 510 ruutmiili ehk natuke üle 1300 ruutkilomeetri.

Kuigi ettevõte tegeleb ühiskonna turvalisuse parandamisega, ei ole see veel kasumisse jõudnud. Kui käivet teeniti aastatel 2015, 2016 ja 2017 vastavalt 11,8 miljonit, 15,5 miljonit ja 23,8 miljonit dollarit, siis puhaskahjumit kogunes -6,2 miljonit, -6,8 miljonit ja -9,9 miljonit dollarit. Kasumisse loodab ShotSpotter murda käesoleva aasta neljandas kvartalis. Ettevõtte suurimad kliendid, New York ja Puerto Rico Housing Administration, moodustasid 2017. aasta tuludest 18% ja 7%. Siiani on põhiline osa äritegevusest toimunud ainult USAs, kuid väga olulist rolli näevad nad oma kasvuplaanis ka rahvusvahelistel turgudel.

2017. aasta juunis toimus ettevõtte IPO, kus pakuti 3,2 miljonit aktsiat hinnaga 11 dollarit aktsia kohta. Kokku kaasati 32,4 miljonit dollarit, millest 13,7 miljonit kasutati laenude tasumiseks, ülejäänud raha investeeriti ja investeeritakse jätkuvalt käibekapitali ning üldistesse äritoimingutesse, sealhulgas müügi- ja turundustegevusse. Ettevõte seisab küll alles oma kasvuloo alguses, kuid selle aktsiahinna mitmekordistumine näitab, et investorid on juba üksjagu tuleviku potentsiaalist hinda sisse arvestanud.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon