Turud langesid, need aktsiad aga tõusid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Turud langesid, need aktsiad aga tõusid

Gert Siniloo

15.10.2018 14:45

Shutterstock

Üldise turgude languse taustal tasub üle vaadata sektorid ja ettevõtted, mille aktsiad langesid teistest vähem või sootuks tõusid.

Eelmisel nädalal kaotas USA 500 turuväärtuselt suurimat firmat sisaldav indeks S&P 500 173,24 punkti ehk langes 5,97% võrra. Langus USAs, mis levis ka teistele turgudele, tegi investorid närviliseks ning tekitas aktsiate müügilaine, mis viis väärtpaberite hinnad allapoole. Kaotajate seas olid näiteks tehnoloogiahiiud Apple AAPL (nädalaga* -5,94%), Google’i emafirma Alphabet GOOGL (-7,33%), Twitter TWTR (-4,36%) ning Facebook FB (-3,46%). E-kaubamaja Amazon AMZN, kes kasvatab enda turuosa järjest enam ka jaekaubanduses, kukkus nädalaga 9,95%.

Samal ajal oli aga näiteks sellesama S&P 500 indeksi hulka kuuluvate ettevõtete seas omajagu ka neid, mille aktsiad hoopis tõusid.

Üsna valutult läks kommunaalteenuste sektoril

Kui möödunud nädala langus puudutas peaaegu eranditult kõiki majandussektoreid ning mõne ettevõtte aktsia tõus oli pigem erandlik, siis kommunaalteenuste sektoril läks tervikuna eelmisel nädalal paremini kui teistel. Nendest ettevõtetest tõusis nädalaga enim Scana Corporation SCG, mis tegeleb Lõuna-Carolina osariigis elektrienergia- ja maagaasi pakkumisega. Kokku on ettevõtte klientide hulgas 727 000 elektri- ning üle miljoni maagaasi tarbija. SCG aktsia väärtus tõusis nädalaga 2,61%.

Samas jäi börsilanguse nädala sisse ka 8. oktoobril tulnud uudis, mis toob lähemale tänavu jaanuaris teatatud Virginia energiafirma Dominion Energy soovi Scana ära osta, mis võis viimase aktsiahinda toetada. Ka Dominioni D enda aktsia kasvatas nädalaga väärtust 1,54% võrra. Dominioni teenuseid kasutab USAs ligi 6 miljonit tarbijat 19 osariigis.

Enamgi veel ehk 2,47% kasvas New Jersey gaasi- ja elektrivarustusettevõtte Public Service Enterprise Group’i PEG aktsia. Ettevõte tegutseb ka tuumaenergia vallas, käitades mitut tuumareaktorit. Teistest enam suurenes ka Pinnacle West’i PNW aktsia, mille väärtus edenes nädalaga 1,31%. Pinnacle West Capital Corp. on Arizonas paiknev valdusfirma, mis ühendab erinevaid osariigis tegutsevaid elektritootjaid ning on tegutsenud enam kui 125 aastat.

Tõusjaid oli ka tarbekaupade tootjate ning müüjate seas

Langusnädala üks suuremaid kerkijaid oli Conagra Brands CAG, mille aktsia tõusis nädalaga 3,97%. Conagra näol on tegu Chicagos tegutseva ettevõttega, mis valmistab ja müüb erinevaid pakendatud toite, mida müüakse kapulustes ja restoranides. Firma toodete hulka kuuluvad toiduõli, pähklivõi, külmutatud toidud ning snäkid nagu Slim Jim. Nädala jooksul tuli ka uudis, et ettevõte kavatseb müüa 575 miljoni dollari eest lihtaktsiaid, et rahastada teise toitude tootja Pinnacle Foods’i ostutehingut. Lisaks tutvustas ettevõte uusi snäkke, mis aktsiahinda toetasid.

Langusele suutis vastu seilata ka spordikaupade ja jalatsite jaemüüja Foot Locker FL, mille aktsia tõusis nädala jooksul 1,71%. Foot Lockeril on üle maailma kokku enam kui 3000 poodi, neist lõviosa Ühendriikides ja Euroopas.

Kasvu näitas ka L Brands LB, mille aktsia väärtus suurenes nädala ajaga 4,68%. L Brands on moekaupade jaemüüja, mille tuntuim bränd on naistepesu ja ilutoodete kaubamärk Victoria’s Secret. Brändide hulka kuulub ka La Senza, mille kohta tuli möödunud nädalal aga teade, et L Brands otsib võimalusi pesubränd maha müüa või ka kinni panna. L Brandsi aktsia on sel aastal olnud üldiselt langustrendis, kuid viimastel kuudel on ettevõte müügitulu kasvatanud.

Enim tõusis nädalaga...

... Newmont Mining Corporation NEM, mille aktsia kasvas 7,74%. Tegemist on Colorados paikneva kaevandusettevõttega, millel on tegutsevad kullakaevandused Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Aafrikas ja Austraalias. Newmont on maailma üks suurimaid kullakaevandajaid ning ainuke, mis on S&P 500 nimekirjas. Ettevõttele avaldas soodsat mõju börside langusnädalal toimunud kullahinna tõus.

Allikad: finviz.com, Yahoo Finance. Muutused on perioodi 4.-11. oktoober 2018 kohta.

Kokkuvõtteks

Ehkki möödunud nädala langus finantsturgudel oli üleüldine, leidus hulk ettevõtteid, mille aktsiad samal ajal hoopis tõusid. Osalt olid selle taga uute toodete tutvustamine (näiteks Conagra) või plaanitav tegevussuundade muutmine ja paranevad majandustulemused (näiteks L Brands). Võrreldes teiste sektoritega, läks kommunaalfirmadel valutumalt.

Viimaste puhul on sageli tegemist ettevõtetega, mis on monopoolses seisus, seega on nende rahavood stabiilsed. Ühtlasi on kommunaalfirmade klientideks ka teised ettevõtted. Samas on nimetatud firmadel keerulisem kasvada, kuna kliendibaasi laiendamine nõuab suuri kapitaliinvesteeringuid, mis tasuvad aga ära pika aja jooksul. Ent tarbijatel on ikka tarvis vett, elektrit, gaasi ning muid teenuseid, seda sõltumata majanduse käekäigust.

*aktsiahindade väärtuse muutused on arvestatud perioodil 4. oktoober kuni 11. oktoober (sulgemishinnad).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon