Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

30.10.2018 10:26

Shutterstock

Oktoober on alati olnud kurjakuuluv kuu, kuid sarnaselt eelnevale kahele tulemuste hooajale loodeti seekordki USAs firmade kiirest kasumikasvust ravi kõikvõimalikele hirmudele. Päästva õlekõrre asemel on aga ettevõtete kvartaalsed numbrid ning ettevaatavad kommentaarid teinud selgeks, et tõusvad intressimäärad ning Ühendriikide protektsionistlik poliitika on hakanud jätma negatiivset jälge.

Kasumite tasandil näib kolmas kvartal olevat S&P 500 firmade jaoks üsna pilvitu, kui 26. oktoobri seisuga olid oma numbrid jõudnud raporteerida ligi pooled firmad, kellest 77% suutis lüüa analüütikute ootust, mis ühtib viimase aasta keskmisega ning ületab viimase viie aasta keskmist näitajat (71%). Aktsiakasumi keskmise kasvuna serveeritakse 22,5%, osutudes üsna tavapärase stsenaariumina kõrgemaks võrreldes analüütikute poolt tulemuste hooaja alguses oodatud 19,3%st.

Allikas: Factset

Müügitulu lati ületamisega on aga ettevõtetel suuremad raskused olnud. Factseti andmetel ületas raporteerinud S&P 500 firmadest 59% analüütikute käibeootust, mis on märksa madalam viimase aasta jooksul harjumuseks kujunenud osakaalust (73%). Kuna positiivseid üllatusi on jagunud vähem, ühtib keskmise müügitulu 7,6% kasv tasemega, mida konsensus lootis tulemuste hooaja eel näha.

Järjest rohkem on aga kolmanda kvartali tulemuste hooaja raames hakanud silma paistma märke, et edasine tee võib olla märksa konarlikum. Mitmete suurfirmade käibed valmistasid pettumuse eeskätt rahvusvahelistel turgudel, kus lisaks tugevnenud dollarile avaldab mõju ka aeglustunud majanduskasv. Näiteks Hiina SKP kolmanda kvartali 6,5% kasv osutus madalaimaks alates finantskriisist. Osaliselt on see aga tingitud tariifisõjast Ühendriikidega, mida valitsus üritab leevendada sisetarbimist stimuleerides.

Tariifid on ühest küljest mõjutamas lõppnõudlust, kuid teisalt ka ettevõtete kulude poolt, kuna imporditariifi alla läinud tooraine muutub kallimaks. Piisavalt tugev globaalne majandus annab paljudele ettevõtetele praegu veel võimaluse kanda kõrgemad kulud edasi lõpptarbijatele, kuid kuna Ühendriikide administratsioon kavatseb edutute läbirääkimiste korral 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaubale septembris rakendunud 10% tariifi tõsta jaanuarist 25% peale ning vastusammude korral ähvardatakse kolmandas faasis maksustada kogu Hiinast tulev kaup, siis jätab see õhku palju küsimärke nii lõppnõudluse kui ka kulude osas.

Siiani on analüütikud teinud marginaalseid korrektuure S&P 500 firmade 2018.a neljanda kvartali ning 2019.a prognoosides. Viimases neljandikus peaks antud firmade keskmine müügitulu kasv taanduma 6,3%le ning aktsiakasum kerkima seejuures 16,1% (juuli lõpus prognoositi 18%). Tuleval aastal aeglustub müügitulu kasv 5,4%le ning aktsiakasumi kasv normaliseerub 10%le pärast tänavust tulumaksumäära kärbet. Kui Ühendriigid peaksid tariifide alla panema kogu Hiina impordi ning USA firmad ei kannaks kulusid tarbijatele edasi, vähendaks see Barclaysi arvutuste kohaselt S&P 500 firmade 2019.a aktsiakasumi kasvu 7%le.

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused kokku 139 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:


Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon