Novembris juhtisid LHV klientide seas Balti aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Novembris juhtisid LHV klientide seas Balti aktsiad

Gert Siniloo

18.12.2018 09:00

pixabay.com

Novembrikuus, mil liikumised turgudel vaheldusid languste ja tõusudega, tegid LHV kliendid enim tehinguid Balti aktsiatega. Enimkaubeldud aktsiate tabelist leiab seekord vaid kaks välisaktsiat.

Allikas: LHV

Siauliu Bankas

Leedu suuruselt neljanda panga Siauliu Bankase SAB1L aktsia oli novembris LHV klientide seas enimkaubeldud väärtpaber. Novembrikuu algas SAB1L investorite jaoks meeldivalt, sest kuu alguses saabunud kvartalitulemused näitasid puhaskasumi kasvu aastavõrdluses 111,6% 11,45 miljoni euroni. Netointressitulu suurenes kolmandas kvartalis 10,4% 16,13 miljoni euroni ning netoteenustasutulu kasvas samal perioodil 34,4%, ulatudes 3,83 miljonit euroni.

Ühe olulise sündmusena kiitis pank novembris heaks enda dividendipoliitika, mille järgi peaks Siauliu Bankas edaspidi maksma aktsionäridele välja vähemalt 25% ettevõtte aastakasumist. Novembri lõpus tuli aga teade, et Leedu keskpank peab nüüdsest SAB-i süsteemselt oluliseks pangaks ning seetõttu tõstetakse panga kapitalipuhver alates 31. detsembrist 2020. aastal 1,0% juurde. Seni jätkab SAB1L puhvriga tasemel 0,5%. Kapitalipuhver on kohustuslik omavahendite tase riskiga kaalutud varade suhtes (nt. laenud, investeeringud), mis kehtib lisaks muudele kapitali miinimumnõuetele.

November oli SAB1L aktsia jaoks mõõduka tõusu kuu: aktsia väärtus kasvas kuu algusega võrreldes +1,83%. Detsembri algus tõi aga Vilniuse börsile 200 000 SAB1L võlakirja, mis on väljastatud juba 2017. aasta detsembris. Iga võlakirja nominaalväärtus on 100 eurot, nende tähtaeg on 21. detsembril 2020 ning intressimäär on 0,60% aastas. SAB1L aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 0,421 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu SAB1L viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallink Grupp

Enimkaubeldud Tallinna börsi aktsia oli novembris kodumaise laevanduskontserni Tallink Grupi TAL1T väärtpaber. Novembrikuu esimesel päeval näitasid ettevõtte värsked kvartalitulemused, et käive suurenes aastavõrdluses 0,3%, ent puhaskasum kahanes 3,6%. Reisijate arv tõusis samas 1,2% võrra. Tallinki teatel mõjutasid kolmanda kvartali tulemusi suuresti kütuse maailmaturuhindade tõusust tulenevad suuremad kulutused kütusele. Mõni päev hiljem saabunud oktoobrikuu reisijanumbrid näitasid aga reisijate arvu kahanemist 2,8% võrra, samas kui veetud kaubaühikute kogus kasvas mullusega võrreldes 4,8%.

November oli Tallinki jaoks sündmusterohke kuu, mis möödus teisese noteerimise ettevalmistusi tehes. Nimelt alustas 3. detsembril Tallinki aktsia FDR-ina (Soome väärtpaberi hoidmistunnistus) kauplemist Helsingi börsil (sümbol: TALLINK), millega kaasnes Tallinki aktsiate kokkuost Tallinna börsil, kus soetati kuu jooksul 500 tuhande euro eest enda väärtpabereid. Teisese noteerimise ootus kergitas TAL1T aktsiahinda novembri jooksul koguni +17,01%.

Detsembrikuu alguses avaldatud novembrikuu andmed näitasid Tallinki reisijate arvu kahanemist 5,5% võrra, samas kui kaubaühikute hulk suurenes aastavõrdluses 1,5%. TAL1T aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 1,05 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallinna Sadam

Jätkuvalt populaarne püsib LHV klientide seas ka tänavu juunis börsil kauplemist alustanud Tallinna Sadama TSM1T aktsia. Eesti suurima sadamavaldaja väärtpaber näitas novembris mõõdukat tõusu, kasvatades oma väärtust kuu algusega võrreldes +1,91%. Kuu esimene päev tõi teate, et ettevõte alustab koostöös Alexela Investiga Paldiskisse LNG-terminali rajamise võimaluste uurimist. Tallinna Sadama osa ettevõtmises oleks vajaliku sadamataristu väljaarendamine ja tagamine. 15. novembril avaldatud Tallinna Sadama kvartalitulemused tõid aga investoritele rõõmusõnumi, sest kvartali puhaskasum kasvas 57,9%, võrreldes aastataguse ajaga, ulatudes 18,1 miljoni euroni. Ettevõtte käive suurenes samal ajal 19,0% 38,9 miljoni euroni. TSM1T aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 2,06 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TSM1T tootlusega alates IPO-st siin.

LHV Group

LHV Group LHV1T teatas novembri keskel enda oktoobrikuu müügitulemused, mis näitasid 2,0 miljoni euro suurust puhaskasumit. Oktoobris jätkus laenuportfellide kiire kasv ning saavutatud tulemus summas 38 miljonit eurot oli ettevõtte sõnul ajaloo parim. Kuuga lisandus LHV Pangale ligi 2800 uut klienti. Novembrikuu viimastel päevadel lõppenud LHV allutatud võlakirjade pakkumine märgiti aga 3,2 korda üle: kui pakkumise esialgne maht oli 16 miljonit eurot, siis märkimisi kogunes 51,147 miljoni euro eest. Seetõttu suurendati ka esialgset mahtu maksimaalselt lubatud määra ehk 20 miljoni euroni.

Detsember on seni endaga toonud novembrikuu müügitulemused, mis näitasid 2,5 miljoni euro suurust puhaskasumit ning panga klientide arvu suurenemist ligi 2800 võrra. Novembris LHV1T aktsia veidi langes: kuu algusega võrreldes kahanes väärtpaberi väärtus -3,32%. LHV1T aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 9,92 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T tootlusega alates IPO-st siin.

Uued tulijad: Harju Elekter ja Tallinna Vesi

Novembrikuu tehingud tõid enimkaubeldud aktsiate edetabelisse ka kaks uut tulijat, neist mõlemad kodumaised ettevõtted: Harju Elekter ja Tallinna Vesi.

Harju Elekter HAE1T on tootnud elektriseadmeid juba 1968. aastast alates. Ettevõttel on tehased Eestis, Soomes ja Leedus ning tootmisfirmad Rootsis. Lisaks tootmisele omab Keilas asuva peakorteriga Harju Elekter Eestis kokku üle 70 000 ruutmeetri tööstuslikku kinnisvara. Börsil kaupleb HAE1T aktsia alates 1997. aastast, põhinimekirjas ollakse noteeritud alates 2003. aastast.

November tõi HAE1T aktsiale languse ning väärtpaberi väärtus kahanes 2,25%. Kuu olulisim uudis oli teade, et Soome suurim jaotusvõrguettevõte Caruna, mille käes on Soomes ligi 20% suurune turuosa, kinnitas Harju Elektriga 2016. aastal sõlmitud alajaamade tarnelepingu pikendamise kahe aasta võrra aastani 2020. Lepingu hinnanguline maht järgneva kahe aasta peale kokku on 24 miljonit eurot. Harju Elektri investorkohtumist LHV-s novembri alguses saab vaadata siit. HAE1T aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 4,20 eurot (Tutvu HAE1T viimase viie aasta tootlusega siin).

Tallinna Vesi TVEAT, mille aktsia kaupleb Tallinna börsil alates 2005. aastast, on Eesti suurim vee-ettevõte, mis pakub joogivee- ning reoveeteenuseid üle 460 000 inimesele Tallinnas ning mitmes lähedases omavalitsuses. Lisaks veeteenustele kuulub Tallinna Vee kontserni ka tütarettevõte Watercom, mis tegutseb põhiliselt vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamise ning tee-ehitusega.

Novembrikuu tõi Tallinna Veele olulise uudise, kui kuu lõpus otsustas Tallinna halduskohus ettevõtte kaebusi konkurentsiameti vastu mitte rahuldada. Kohtuasi puudutas Tallinna Vee kaebust konkurentsiameti vastu saamata jäänud tariifitulu hüvitamiseks ja kaebusi ettevõtte veeteenuse hindade kooskõlastamise taotluste läbivaatamata jätmise vaidlustamiseks aastatel 2013-2017. Detsember on aga Tallinna Vee jaoks alanud kauaoodatud konkurentsiameti otsusega, kus jäeti veeteenuste hinnad Tallinnas ja Sauel kooskõlastamata. Ettevõte lubas pärast põhjalikumat otsusega tutvumist otsustada edasikaebamise.

Kuni konkurentsiamet ei ole uusi veeteenuse hindu kooskõlastanud, kehtivad senised veeteenuse hinnad, ent kui Tallinna Vesi ei suuda 7. jaanuariks 2019 konkurentsiametile selgitada kõrgemat veehinda Tallinnas ja Sauel, siis võib konkurentsiamet määrata ajutiseks hinnaks veerandi võrra praegusest madalama taseme. November oli TVEAT aktsia jaoks küllaltki stabiilne, väärtpaber kaotas oma väärtusest -0,6%. TVEAT aktsia sulgemishind oli 17. detsembril 9,68 eurot (Tutvu TVEAT viimase viie aasta tootlusega siin).

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti novembris arvukalt tehinguid ka Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T (kuine aktsia hinnamuutus: -0,46%), Merko Ehituse MRK1T (+0,54%), Nvidia NVDA (-25,07%) ning Advanced Micro Devices’i AMD (+5,34%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Tallinna Kaubamaja Grupp, Merko Ehitus, Nvidia ning Advanced Micro Devices.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon