LHV 2018. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2018. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

07.01.2019 10:37

Shutterstock

Eelmisele aastale tagasi vaadates võib öelda, et kõik kulges plaanipäraselt, kuniks kätte jõudis neljas kvartal.

Kui LHV finantsportaali 61 kasutajat aasta tagasi oma prognoose kirja panid, valitsesid turgudel väga positiivsed meeleolud. Jaanuarisse siseneti tugeva globaalse majandusliku hooga, millele tõotasid tulumaksu kärped Ühendriikides täiendavat tuge pakkuda.  Sestap usuti, et väga eduka 2017.a järel jätkab S&P 500 indeks tõusu ning kosub 12 kuu lõikes 10% 2940 punktini. Ehkki septembris sellele tasemele korraks isegi jõuti, tuli viimaste kuude korrektsiooni tõttu S&P 500 indeksil kogu 2018. aasta lõpetada hoopis -6% langusega. Ka Tallinna börsile prognoositud 10% tõusu asemel vaatas lõpuks vastu -6,4% taandumine.

Nafta osas pidas prognoos samuti kõigest loetud kuud enne aasta lõppu paika, ent oktoobrist alanud -40% hinnalangus üllatas tõenäoliselt paljusid turuosalisi. Tõusuaastat oodati ka kullale, mille nõudlust finantsturgude ärevus küll suurendas, ent seda mitte piisavalt, et tuua väärismetall välja  teise ja kolmanda kvartali kukkumisest.  Samuti tuli tunnistada liialt optimistlikke euro ja dollari vahetuskursi ning Euribori ootusi, mida võib osaliselt kirjutada eurotsooni majandusaktiivsuse aeglustumise ning föderaalreservi otsuste arvele.

Eesti majanduskasv pidanuks 2018.a kolmandas kvartalis aeglustuma konsensuse arvates 3,2%le, ent tegelikult kujunes seis veidi paremaks (3,9%). Üsna täpselt arvati, et töötuse määr püsib stabiilsena veidi üle 5% ning et Tallinna korteri ruutmeetri keskmine hind kasvab aastaga ligikaudu 5% 1840 eurole. Samuti tuleb tunnustust jagada nägemuse eest, et Bitcoini ootas ees suur hinnasula.

Järgnevast tabelist näeb täpsemalt finantsportaali kasutajate mediaanprognoose ning erinevust tegeliku tulemusega:

Kümne küsimuse peale kokku paistis kõige väiksemate eksimustega silma finantsportaali kasutaja nimega „aikon“, kellele oleme auhinnaks välja pannud Edwin Lefevre’i raamatu „Aktsiamänguri pihtimus“. Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin:2018 file.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega.

Boonusena uurisime LHV foorumi kasutajate arvamust veel kolme teema osas. Üks neist puudutas Tallinki. Kuna laevafirma alustas 2017.a suvel protsessi võimalike strateegiliste valikute leidmiseks, mille käigus võinuks omanike ringi lisanduda uued tuumikinvestorid, tekitas see spekulatsioone ka hinna osas. Küsisime, mis hinnatasemel võiks Tallinki aktsia lõpetada 2018.a ning 1,355eurone mediaanprognoos (2017.a sulgumine 1,25 eurol ) viitas osalejate optimistlikule väljavaatele. Märtsis aga otsustas Tallinki nõukogu lõpetada strateegiliste võimaluste protsessi, mille tulemusel jätkab strateegilise omanikuna Infortar, tuues sellega allapoole ka turuosaliste ootusi (2018.a sulgumine 1,02 eurol).

Suvise jalgpalli maailmameistrivõistluse eel olid foorumlased üsna veendunud, et Saksamaa suudab oma tiitlit kaitsta (pooled hääletajatest), ent tegelikkuses tuli meeskonnal koju sõita juba pärast alagrupimänge. Moskvas toimunud finaalis võitis Prantsusmaa Horvaatiat väravatega 4-2, mida suutis ennustada kõigest neli vastajat 58st.

Kui Tallinna börsiindeks lõpetas eelmise aasta -6,4% langusega, õnnestus juunis börsile tulnud Tallinna Sadama aktsial ujuda vastuvoolu ning sulguda aasta viimasel päeval 1,7eurosest märkimishinnast 20% kõrgemal. 76% küsitlusele vastanutest uskus, et selliseks võiks stsenaarium Tallinna Sadama puhul kujuneda.

Aitäh kõigile osalemast ning siinkohal kutsun üles oma prognoose kirja panema ka 2019. aastaks, mida on võimalik teha siin. Tibusid loeme juba aasta pärast ning kõige täpsemat premeerime taaskord finantsalase raamatuga.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon