Kohviuba ei pruugi odavaks jääda enam kauaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kohviuba ei pruugi odavaks jääda enam kauaks

Erko Rebane

08.04.2019 09:51

Shutterstock

Tarbijad ei pruugi poeriiulilt kohvi või mõnest tanklaketist kohvijooki haarates tunda seda täies ulatuses, aga kohvioa hind on maailmaturul mitu aastat olnud langustrendis. Väga võimalik, et lähedal ollakse punktile, kus paljude igapäevane jook võib hakata kallinema.

Kui 2016.a suvel maksis arabica kohviuba üle 1,7 dollari ühe naela kohta ning enne seda võis kohati leida seda kauplemas koguni 3,0 dollari lähedal, siis aprilli alguseks jõuti üle kahe aasta väldanud languse järel 91 sendini naela kohta, märkides 13 aasta madalaimat taset.

Allikas: Bloomberg

Üks peamiseid põhjuseid hinnalanguse taga on olnud Brasiilia 2018.a rekordiline kohvisaak ning kuna viimane on maailma suurim tootja (Marex Spectroni hinnangu kohaselt 36% eelmise aasta globaalsest pakkumisest), mõjutas see ka maailmaturu hindasid.

Täpsemalt kujunes Brasiilia toodanguks 62 miljonit 60kilogrammist kotti, kuid kuna pärast nõnda tugevat saaki on puudel tavaliselt nö vaheaasta, siis prognoosib Brasiilia valitsus tänavuse saagi -15% langust 50-55 miljonile kotile, mis võib leevendada hinnasurvet.

Tegelikult on isegi prognoosivahemiku keskpunkt 52,5 miljoni peal vaheaasta jaoks rekordiline ning 2018.a üüratut tulemust arvestamata oleks tipptulemus ka nö tava-aasta jaoks. Siin  on aga kahes peamises kohvisordis erinevad arengud. Robusta toodang, mida peamiselt kasutatakse kiirkohvis, peaks pärast viimaste aastate langust taastuma ning kerkima Brasiilia suurima kohvitöötleja Grupo 3corações kohaselt 2018.a 16 miljonilt kotilt 20 miljonile. Arabicale, mida peamiselt kasutavad kõrgemat kohvikvaliteeti pakkuvad brändid, prognoositakse langust 44 miljonilt kotilt 35 miljonile.

Alla dollari vajunud arabica kohvioa hind on juba madalam Ladina-Ameerika paljude farmerite tootmisomahinnast, mis Barrron’si kohaselt jääb 1,2-1,5 dollari vahemikku ning võib investeeringuid tagasi hoides mõjuda tootmise vähendamisel täiendava tegurina.

Rolli võib  hinna kujunemisel mängida ka Brasiilia majanduse tervis ning riigi valuuta käekäik. Kohvi hind on maailmaturul noteeritud dollarites ja kui Brasiilia reaal peaks tugevnema, vähendab see tootjate müügihuvi, sest jäädakse ootama paremaid hindasid. Pakkumine selle tulemusel alaneb ning hindade jaoks tekib ülespoole surve.

Allikas: Bloomberg

Veebruari keskpaigas küsitles Reuters analüütikuid, kelle mediaaprognoosi kohaselt peaks globaalse kohvituru 2018/2019 hooaja ülejääk muutuma 2019/2020 ühe miljoni koti suuruseks puudujäägiks. Nõudluse ja pakkumise parem tasakaal peaks omakorda viima arabica hinna käesoleva aasta lõpuks 1,25 dollarile naela eest.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon