Aktsiaturul pakutakse ühte kerget saaki? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturul pakutakse ühte kerget saaki?

Erko Rebane

10.06.2019 10:30

istockphoto

Maailma finantsturgudel tuleb teateid ülevõtmis- ja ühinemiskavatsustest praktiliselt igapäevaselt, kuid mitte kõikide puhul ei jõuta võidukalt finišisse. Värskeim näide pärineb eelmisest nädalast, mil Fiat Chrysler otsustas jalutada minema Raunault’le tehtud ühinemisettepanekust, kuna viimase suuraktsionär, Prantsusmaa valitsus, polnud valmis oma nõusolekut andma.

Sestap ei kiirusta aktsionärid tihti tibusid lugema enne, kui aeg on selleks küps, mida peegeldab näiteks ülevõetava ettevõtte aktsia kauplemine allpool väljakuulutatud ülevõtmishinda. Ühest sellisest pooleliolevast protsessist leiab Iisraeli-Ameerika ettevõte Mellanox Technologiesi, mida Nvidia soovib osta 6,9 miljardi dollari eest.

Rahaline pakkumine tähendab ühe aktsia kohta 125 dollarit, ent läinud reedese seisuga kauples väärtpaber 111,7 dollaril, olles pärast 11. märtsil avalikustatud uudist käinud korraks ka 121 dollaril. Tehingu loodab Nvidia lõpule viia aasta lõpuks ning seetõttu on väike diskonto turu- ja pakkumishinna vahel tavapärane nähtus, kuid miks on vahe mais suuremaks kärisenud?

Põhjus peitub tõenäoliselt Hiina valitsuses, kelle heakskiitu on tehingu toimumiseks vaja. Nii Nvidia, kes toodab graafikaprotsessoreid ja süsteemikiipe, kui ka Mellanox, kelle pärusmaaks on andmekeskused, teenivad mõlemad veerandi oma tuludest Hiinast. Nvidia tegevjuhi sõnul ei kattu nende tooted Mellanoxi omaga ning tehnoloogiad on teineteist täiendavad, mis peaks kaasa aitama Hiina valitsuse heakskiitvale otsusele.

Kaubandussõjast USAga tulenevalt võivad aga valitsuse jaoks rolli mängida muud põhimõtted. Ühendriikides on Donald Trump riigi julgeolekut põhjuseks tuues Hiina tehnoloogiaettevõtteid karmikäelisemalt kohtlema hakanud ning Hiina võib olla motiveeritud samaga vastamisest, soosides pigem oma riigi tootjaid. Kahe suurriigi suhete halvenemist on omal nahal tundnud Qualcomm, kes pidi mullu tühistama pärast ligi kaheaastast ootamist  NXP Semiconductors NV ostmiseks tehtud 44 miljardi dollari suuruse pakkumise, kuna kõik teised olulisemad piirkonnad andsid nõusoleku, kuid Hiina mitte.

Võimaliku negatiivse otsuse riski polnud näiteks valmis võtma Mellanoxis 5,8% osalust omanud Ühendriikide riskifond Starboard Value, kes likvideeris oma positsiooni kohe pärast Nvidia ülevõtupakkumise uudist 118 dollari juures.

Kuid üks Mellanoxi insaider arvab teisiti. Barron’s tõi läinud nädalal välja, et ettevõtte nõukogu liige Steve Sanghi soetas 5. juunil 2,2 miljoni dollari eest 20 tuhat Mellanoxi aktsiat keskmise hinnaga 110,5 dollarit. Tegemist oli tema esimese Mellanoxi aktsiate ostuga alates 2018. veebruarist, mil ta ettevõttega liitus. Kindlasti ei maksa siit välja lugeda, et Sanghi, kes on ka Microchip Technologiesi tegevjuht, teab Hiina valitsuse võimaliku otsuse kohta midagi, mida teised ei tea. Küll aga võib see peegeldada tema pikemaajalisemat vaadet ning usku ettevõttesse tegutseda oma valdkonnas edukalt edasi ka siis, kui Hiinast peaks tulema negatiivne vastus.

Mellanox Technologiesi aktsia hind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon