Skandinaavia ettevõtted nüüd ka LHV Kasvukonto valikus - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Skandinaavia ettevõtted nüüd ka LHV Kasvukonto valikus

Katerina Savchenko

13.01.2020 09:22

iStockphoto

Viimastel aastatel on Eesti investorite hulgas üha populaarsemaks muutunud Skandinaavia aktsiaturg. Oleme varasemalt LHV klientide Skandinaavia lemmikaktsiatest kirjutanud siin. Kasvukonto fondide nimekiri on nüüd täienenud just Skandinaavia ettevõtete indeksit jälgiva ETF-iga, mis pakub võimalust ühte-kahte Skandinaavia aktsiasse paigutamise asemel luua regiooni panustav hajutatud aktsiaportfell.

AMUNDI MSCI NORDIC UCITS ETF (CN1)

Fond üritab võimalikult täpselt jälgida 71-st Skandinaavia ettevõttest koosneva MSCI Nordic Countries indeksi tootlust. Fondi aluseks olev indeks ühendab endas Soome, Rootsi, Norra ja Taani suuremad börsiettevõtted, mis kokku esindavad ligikaudu 85% iga üksiku riigi turu kapitalisatsioonist. Fond alustas oma tegevust 2018. aasta märtsis ning fondi keskmiseks aastaseks tootluseks on selle perioodi jooksul kujunenud 8,51%. Fondi kulukuse määr on 0,25% ja valuutaks euro. Fond ei maksa välja dividende, vaid tuletab osa oma tootlusest indeksisse kuuluvate aktsiate makstud dividendide reinvesteerimisest. Siin väärib mainimist, et Skandinaavia börsiettevõtted on ajalooliselt näidanud kõrgemat dividenditootlust, kui näiteks USA omad. Viimase 5 aasta MSCI Nordic Countries indeksi aktsiate keskmine dividenditootlus on olnud 3,59%. Võrdluseks: S&P 500 aktsiad on sama perioodi jooksul dividendina välja maksnud keskmiselt 2,02% oma väärtusest.

Üle 70% ETF-i kuuluvatest ettevõtetest moodustavad Rootsi ja Taani ettevõtted. Suurima üksiku osakaaluga ehk 11,36%ga on Taani ravimitootja Novo Nordisk, mis spetsialiseerub diabeedi-, hemofiilia- ja hormoonasendusravimite tootmisele. Kokku on Taani ettevõtteid fondi koosseisus 11. Rootsi on esindatud 31 ettevõttega, millest suurima osakaaluga on  sidevõrguettevõte Ericsson (2,96%), kompressorite tootja Atlas Copco (2,96%) ja Nordea pank (2,89%). Järgmiste hulgast leiab ka veokite, busside ja teiste masinate tootja Volvo (2,75%) ja lukkude tootja Assa Abloy (2,59%).

11-st fondis leiduvast Soome ettevõttest kaalukamad on aga näiteks tuntud liftitootja Kone (2,46%) ja tehnoloogiaettevõte Nokia  (2,31%). Norrat esindab fondis 7 ettevõtet, millest suuruse poolest on kaalukamad energeetikaettevõte Equinor (2,21%) ja DNB pank (1.96%). Samuti leiab indeksist palju eestlastele tuttavaid ettevõtteid nagu Danske Bank, Swedbank, Telia, Tele 2 ja Elisa.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon