Kasvukonto eksperiment: Rahakrati ja Tauri Alase portfellid - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperiment: Rahakrati ja Tauri Alase portfellid

Sander Pikkel

06.02.2020 09:00

LHV

Andsime tuntud Eesti väikeinvestoritest blogijatele lähteülesande koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Uuendame portfellide seisu kord kvartalis ja vaatame kuidas neil läinud on. Järgnevatel nädalatel anname ülevaate sellest, kes on eksperimendis osalemas, ning mis alustel nad oma portfellid on koostanud. Esimesena jõudsid oma portfelli kokku panna Rahakratt ja Rahapuu blogi autor Tauri Alas.

Ülesanne on sedavõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuleb portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks.

Rahakratt

Rahakratt võttis pärast oma 30. sünnipäeva ohjad oma rahaasjades enda kätte. Toona ca 1000 eurost netopalka teeninud tegelasest on tänaseks saanud Eesti loetuim ja otsekoheseim investeerimisalane blogija, kelle tegevusel hoiab silma peal juba ligi 50 000 lugejat kuus. Oma humoorika stiili, rahateemaliste stand-up showdega ja meme’dega illustreeritud postituste läbi on ta üksinda ning null eurot kulutades üles ehitanud brändi, mis teenib talle higivabalt kohati juba üle 2300 euro kuus.

Rahakratt tegi järgmised valikud:

Aasia arenevate turgude ettevõtted 30% (AASI)

Aasia puhul oli valik lihtne: vaatasin juutuubis, kuidas Aasia lapsed õpivad hommikul kella neljast kuni kella kolmeni öösel. Nüüd on kaks varianti: neil kas keeravad mootorid liigse koormuse ja unepuuduse tõttu süüte välja või siis hakkab just megasuuri asju juhtuma. Ma panustan sellele viimasele. Soovitan neid videosid vaadata, kutid kütavad teadmisi sisse nagu homset poleks (osadel seetõttu ilmselt ei ole ka) ja mõne puhul näed, et silmad on lahti ja tuled peas põlevad, aga kedagi kodus juba ammu enam pole. Päris naljakas.

Puhta energia tootjad 30% (IQQH)

Puhta energiaga on nii, et siin on kindlasti suur kasv lähiaastatel. Ma vahel väntan rattaga hommikul tööle ja hambad on ees sõitvate busside heitgaasidest mustad. Seetõttu kahtlen, et see puhas energia Eestis teedele jõuab, kuna vaadates vähemalt Tallinna Linnavalitsuse käitumismustreid, siis on suur tõenäosus, et järgmise bussihankega tulevad meile tagasi vanad head lõõtsaga Ikarus´id, mille kellegi onupoeg kuskilt Kõrgõstanist vms välja ajab. Raudselt suudetakse see hange kuidagi legaalselt jälle ära põhjendada ja nii me siis oleme jälle ajas 30 tagasi hüpanud. Aga kui ma vaatan, mis mujal maailmas toimub, siis mu usk sellesse sektorisse on tugev.

Tervishoiuinnovaatorid 20% (2B78)

Ma ei tea, kas huultesüstijad ka siia alla käivad, aga kui käivad, siis taaskord - terve instagram on täis balkanimaade pardimokkasid ja see trend paistab küll vaid kasvavat. Samuti on hea vihje see, et igasugu Sõõrumaad jms jäävad vanaks ja neil on korralikult plekki, et ennast turgutada ja tervena hoida. Usun, et sellest fondist tuleb veel suuri asju!

USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet 20% (EXXT)

Kui ma oma paraadna naabrimuttidega õuepeal vaibakloppimise torude juures flirdin, siis kuulen juba neiltki, et ehk peaks ka neti.ee asemel kuuglit kasutama hakkama. Vahel on nende jutust raske aru saada, et kas nad räägivad päriselt Sergei Brin´ist või viimasel korrusel elavast taksojuhist ("Sergei, blin"), kes oma aknalauale tihastele kaerahelbeid paneb, mistõttu jõuavad need helbed läbi tihaste seedekulgla alumiste korruste akende pihta... Aga no halloo, see on ju selge börsivihje oma parimas kastmes! Kujuta ette, kui kõik magalarajoonide vanamoorid kuuglis käima hakkavad. Serverid ei pea vastu enam siis. Selle fondi võtsin ma juba puhtalt kuugli pärast, jah. Kui nüüd altavista mingit jänest kübarast välja ei tõmba, siis peaks suht turvaline valik olema.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi taga on Tauri Alas, kes koos Kristi Saarega juhib väikeinvestorite seas populaarset Investeerimisraadiot. Tauri alustas oma investeerimisteekonda 2010 tehes esimesed aktsiatehingud, suurema hoo sai investeerimine sisse ühisrahastuse kaudu 2012 detsembris. Viimases tunneb ta end ka rohkem koduselt, ning on andnud aja jooksul mitmeid koolitusi. Rahapuu blogis pole tõenäoliselt jäetud ühtegi eesti turul olevat investeerimisvõimalust kajastamata, analüüsimata selle tugevaid ja nõrgemaid külgi.

Valisin Kasvukontosse kokku 4 erinevat fondi, kus 75% ulatuses annab värvi maailma ettevõtteid koondav fond (VWRL). Usun, et hoolimata tänastest poliitilistest pingetest liigub maailm üha rohkem integreerituma ja globaliseerunud elukorralduse suunas ning sellega on Kasvukonto tuumikpositsiooniks vaieldamatult kogu maailma ettevõtteid esindav indeksifond sobilik.

Sektoritest ei saa aga mööda vaadata tehnoloogiasektorist, kus väärtust osatakse skaleerida väga kiiresti ja väga suure ampluaaga. Eks see on põhjus, miks 21% ulatuses paneksin raha (EXXT) fondi.

Viimaks pidin tegema valiku allesjäänud 4% osas. 10-aastane kogumisperiood tähendab, et võin veidi riski võtta ja populaarse dividendiaktsiate portfelli asemel valin midagi radioaktiivset. Krüptoraha on kindlasti teema, mis pikas perspektiivis edasi liigub. Valin Bitcoini, sest tegu on vaieldamatult kõige tuntuma ja levinuma krüptorahaga ning paigutan 2% portfellist (COINXBE) fondi.

Teine must lammas toas on Venemaa. Vahest on seal riski isegi rohkem kui Bitcoinis, kuid vaadake kui romantiline see riik on! Ta võib sind rahast lagedaks tõmmata (ja tihti tõmbabki), ometigi leiavad kõik peagi tee tagasi Venemaale. Ei saa minagi Venemaast üle ega ümber ning nii saadan suure aplausi ja kestvate ovatsioonide saatel 2% portfelli lisatavast rahast iga kuu Venemaa suurematesse ettevõtetesse läbi (DBXV) fondi.

Loe ka, millised portfellid panid kokku:
Märten Kress ja Jaak Roosaare
Taavi Pertman ja Marko Oolo

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon