Kasvukonto eksperiment: Märten Kressi ja Jaak Roosaare portfellid - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperiment: Märten Kressi ja Jaak Roosaare portfellid

Sander Pikkel

12.02.2020 08:45

LHV

Andsime tuntud Eesti väikeinvestoritest blogijatele lähteülesande koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Uuendame portfellide seisu kord kvartalis ja vaatame kuidas neil läinud on. Järgnevatel nädalatel anname ülevaate sellest, kes on eksperimendis osalemas, ning mis alustel nad oma portfellid on koostanud. Seekord teeme ülevaate portfellidest, mille koostasid dividendinvestor.ee blogi pidav Märten Kress ja Jaak Roosaare.

Ülesanne on sedavõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuleb portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks.

Märten Kress

Dividendinvestor.ee blogi taga on endine Danske pensionifondide investeeringute juht Märten Kress, kes 2013. aastal tõdes, et kogu tema energia on läinud teiste raha haldamise peale. Kuna ta nii edasi minna ei tahtnud, et isiklikud säästud arvelduskontol midagi ei teeni, võttis ta 2014. keskpaigas investeerimise põhjalikumalt ja süstemaatiliselt ette. Tema heureka-hetk saabus koos tõdemusega, et dividendivoog on investeerimisriski kahandav, sest pärast igakordset dividendide laekumist kontole juhtub kaks asja. Esiteks saab ta otsustada, kuhu laekunud raha reinvesteerida ja hinnalanguse korral osta dividende maksvaid ettevõtteid soodsamatel hinnatasemetel. Sellest hetkest alates sai regulaarselt dividende maksvatest aktsiatest ja sellistesse aktsiatesse investeerivatest ETF-idest tema pikaajalise investeerimisstrateegia alustala.

Märten Kress tegi järgmised valikud:



Maailma ettevõtted 60% (VWRL)

Olen seda meelt, et ajalugu küll ei pruugi täpselt korduda, kuid riimub ikkagi. Investeerimise valguses tähendab see, et uurin hoolikalt seda, mis on toimunud minevikus ja kas sellest kõigest on võimalik saada näpunäiteid tuleviku tarbeks. See suunab üpris lihtsa investeerimisstrateegia poole - oma kogu aktsiaturgu. Selle komponendi eest minu mudelportfellis hoolitseb Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (kauplemissümbol VWRL). VWRL sisaldab endas ettevõtteid üle kogu maailma, kaastatud on nii arenenud tööstusriikide, aga ka arenevate riikide firmad. Samas keskendub see fond vaid suurtele ja keskmise suurusega ettevõtetele.


USA väiksemad ettevõtted 40% (XRS2)

Pildilt on välja jäänud väikefirmad. Ideaalis lisaksingi siinkohal mõne globaalsete väikefirmade ETFi. Kuna midagi sellist Kasvukonto fondivalikus hetkel ei ole, siis kaasan sellele kõige sarnasema alternatiivi - Xtrackers Russell 2000 UCITS ETF (kauplemissümbol XRS2). See fond keskendub USA väikefirmadele. Ajalooliste tootlusandmete analüüs on näidanud, et üle keskpika perioodi on väikefirmad näidanud suurtest paremat kogutootlust. Tõsi, sageli tuleb see mõnevõrra kõrgema volatiilsuse hinnaga, kuid mina pikaajalise investorina hinnakõikumisi ei pelga. Oluline on siiski võimalikult hea kogutootluse potentsiaal. Sellise pisut riskialtima investorprofiili tõttu julgen ma väikefirmasid kaasata oma portfelli ka tavapärasest rohkem.

Jaak Roosaare

Investor, ettevõtja, 50% Klubi asutajaliige, koolitaja ja „Rikkaks Saamise Õpiku“ autor. Seda raamatut on müüdud enam kui 15 000 eksemplari. Täna on ta jaotanud oma investeerimistegevuse kolme varaklassi vahel: aktsiad, kinnisvara ja välja antud laenud. Oma investeerimistegevusest teeb ta ülevaateid https://roosaare.com/ blogis.

Jaak Roosaare tegi järgmise valiku:

Maailma ettevõtted 100% (VWRL)

Kasvukonto suurim eelis investeerimistööriistana on lihtsus ja osta ning unusta formaat. Seega eelistan ma hoida ka oma passiivse investeeringu võimalikult lihtsana. Suunata kogu raha globaalsesse fondi tundub selleks parim valik. Alternatiiv oleks hakata allokatsioone välja mõtlema ja sealt on ainult väike samm edasi selleni, et kriisi ajal hakata kulda ja buumi ajal krüptodesse raha panema.

Loe lähemalt LHV Kasvukonto võimaluste kohta toote kodulehelt. Vaata ka, millised portfellid panid kokku Rahakratt ja Rahapuu blogi autor Tauri Alas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon