Kasvukonto eksperiment: Kristi Saare ja Jekaterina Tinti portfellid - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperiment: Kristi Saare ja Jekaterina Tinti portfellid

Sander Pikkel, Raido Tõnisson

24.03.2020 15:08

LHV

Andsime tuntud Eesti väikeinvestoritest blogijatele lähteülesande koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Uuendame portfellide seisu kord kvartalis ja vaatame kuidas neil läinud on. Seekord panid oma portfelli kokku Naisinvestorite klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare ning isiklike finantside coach ja väikeinvestor Jekaterina Tint.

Ülesanne on sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuleb portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks.

Kristi Saare

Õpetajapalgaga investeerimist alustanud Kristi Saare on tänaseks jõudnud niikaugele, et võis palgatööga hüvasti jätta. Tema erinevad ettevõtmised ja investeeringud tagavad piisavalt hea sissetuleku. Kristi asutatud Naisinvestorite klubi eesmärk on julgustada naisi oma rahaasjade üle kontrolli võtma, koolitada neid investeerimisteekonna alustamiseks ning viia kokku põnevaid inimesi. Lisaks juhib ta koos Tauri Alasega Investeerimisraadiot ja peab eesti ja inglise keeles blogi. Esimesed 10 eurot investeeris Kristi 2012. aastal ühisrahastusse, ning praeguseks koosneb tema portfell lisaks sellele aktsiatest ja kinnisvarast.

Kristi Saare tegi järgmised valikud:

Kuigi pikaajaliselt oleks ilmselt kõige ratsionaalsem valik börsidel tegutsemiseks laiapõhjaline maailma aktsiate indeks, siis investeerimise puhul on oluline, et elu oleks ka huvitav, muidu kaob motivatsioon raha kõrvale panna ära. Kuna ka minu enda portfellis on laiapõhjalised maailmaindeksid pensionifondide kaudu olemas, siis Kasvukontosse valiksin midagi sellist, mida veidi huvitavam vaadata.

Kümme aastat on päris keeruline perspektiiv – näiteks tihti soovitakse lapsele sama ajahorisondiga raha koguda või uue kodu sissemakseks raha kokku saada. Seega lisaks maksimaalsele tootlusele võiks äkki mängida rolli ka stabiilsus? Kuigi fonde saab valida kuni kuus, siis jääksin valimisel pigem vähema juurde, sest muidu kipuvad fondide sisud liigselt kattuma ja erilist lisaefekti portfellile ei anna.

USA 500 suurimat ettevõtet 60% (SXR8)

Klassikuid peetakse klassikuteks põhjusega. Kui valida maailmaindeksi või piirkondlike indeksite vahel, siis tasuks vaadata, millised ettevõtted on maailmamajanduses tooni andmas. Praegu on nendeks selgelt USA ettevõtted. Eks muidugi näeb, mida põnevat USA majanduses lähiajal toimub ning millised on järgmised presidendid ja nende tegevused, aga nii suurt majandusvedurit kui USA on raske kõigutada.

Dividendimaksjad 30% (ISPA)

Kui USA firmasid tasub kiita nende kasvutrajektoori tõttu, siis eurooplasi peab kiitma tublide dividendide eest. Ja kuigi maksuefektiivsuselt ei ole dividend muidugi parim valik, siis iga investor teab, et rõõm regulaarsete dividendide üle on sama suur hoolimata sellest, kas tootlus mõne komakoha võrra suurem või mitte. Lisaks on iga dividend võimalus heal hetkel raha re-investeerida ja uuesti tööle panna!

E-sport 10% (ESP0)

Kuna igal portfellil võiks olla veidi ‘värvi’, siis ma valiksin jokkeriks e-spordi fondi. Arvutimängud on hammustamas meelelahutussektorist üha suuremat tükki ja on populaarsed nii noorte kui vanade seas. Tarbijatele on tegemist väga hea tunnihinnaga meelelahutusega, samas on ainult kujutlusvõime piiriks, mida selles maailmas veel luua võib!  Lisaks mängufirmadele endale sisaldab indeks ka palju tehnoloogiaettevõtteid, kelle tooteid on vaja ka laiemas plaanis kui ainult e-spordi valdkonnas. Lisaks võiks arvata, et hoolimata võimalikest rasketest aegadest majanduses saavad arvutimängud vähem pihta kui mõned teised sektorid.

Jekaterina Tint

Jekaterina on väikeinvestor ja isiklike finantside coach. Ta on esinenud 2020. aasta Investor Toomase konverentsil ja „Rikas Naine Tark Naine“ investeerimiskonverentsil. 2018. aastast aitab Jekaterina inimestel enda rahaasju korda saada läbi praktiliste koolituste ja individuaalse coachingu.

Investeerimisega alustas ta aastal 2010, millal hakkas regulaarselt paigutama väikse osa säästudest fondiosakutesse ja Tallinna börsi aktsiatesse. Süsteemsemalt ja suuremalt aga võttis ta investeerimise ette kuus aastat hiljem ning nüüdseks on portfelli lisandunud ka teised varaklassid, sh ETFid. Jekaterina tegevustel saab silma peal hoida lehel www.moneysmarterme.eu.

Jekaterina Tint tegi järgmised valikud:

Maailma ettevõtted 65% (VWRL)

Tulevikku on raske ennustada. Mineviku tootlus ei ole tuleviku tootluse garantiiks. See, kuidas käituvad turud järgmise kümnendi jooksul, kaua trendid jätkuvad ja millal pöörduvad, sõltub väga mitmetest muutujatest. Riskide hajutamiseks pidasin parimaks portfelli baasiks võimalikult laiapõhjalist indeksit järgivat fondi, mis LHV Kasvukonto valikus on Vanguardi FTSE All-World ETF. Paigutan sellesse 65% portfellist. Läbi ETFi pääsen ligi korraga üle kolme tuhande arenenud ja arenevate riikide suurte ja keskmise suurusega ettevõtete aktsiatele.

Aasia 25% (AASI)

Kuna ühtlasi investeerin maailma ettevõtete aktsiatesse läbi kolmanda samba, siis otsustasin eksperimendis teha täiendavaid panuseid ja lisada portfelli veel Aasia arenevate turgute ettevõtete ETFi 25% ning automaatika ja robootika ETFi 10% ulatuses. Aasia arenevate turgude ettevõtete aktsiaid saab Kasvukontos valida läbi Amundi MSCI EM ASIA UCITS ETFi, mille varadest umbes pool on hetkeseisuga investeeritud Hiina. Aasia on rahvarohke piirkond, majandus ja keskklass kasvavad, inimeste elatustase paraneb, mis mõjutab positiivselt tarbimist ja peegeldub ettevõtete kasumites. Loomulikult on Aasias ka omad väljakutsed, kuid võtan siinkohal suurema riski ja ootan, et ETFi investeerimine suurendab koguportfelli tootlust.

Automatiseerimine ja robootika 10% (2B76)

Automaatika ja robootika valdkonda saab investeerida läbi iShares Automation & Robotics UCITS ETFi. Inimtegevuste automatiseerimine on ammu käsil, seda katsetatakse ja juurutatakse erinevates valdkondades. Ettevõtted investeerivad robootikasse ja automatiseerimise lahendustesse, et tõsta efektiivsust, vähendada tootmiskulusid ja parandada kvaliteeti. Panustan sellele, et valdkonnas jätkub tugev kasv ka järgmise kümnendi jooksul.

Loe ka, millised portfellid panid kokku:
Märten Kress ja Jaak Roosaare
Taavi Pertman ja Marko Oolo
Rahakratt ja Tauri Alas
Investor Toomas

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon