Insaiderid asusid aktsiaid ostma - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Insaiderid asusid aktsiaid ostma

Erko Rebane

27.03.2020 10:35

istockphoto

Langeval aktsiaturul kulub marjaks ära iga väiksemgi vihje, mis võiks viidata sellele, et müügiga on üle reageeritud ning vaatama võiks hakata ostukohta. Ühte sellist märguannet otsitakse ettevõtete insaiderite tehingutest, arvestades nende paremaid teadmisi, kuidas ettevõttel on kõige värskemate andmete järgi läinud.

Insaideriteks nimetatakse ettevõtte töötajaid, kelle aktsiatehingud põhinevad olulisel infol, mida avalikkus ei tea. Selleks võivad olla erineva tasandi juhid aga ka suuraktsionärid. Kui nende inimeste müügitehingute taga võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid alates teadmisest, et firmal ei lähe nii hästi kui üldiselt arvatakse, lõpetades sooviga portfellis riski hajutada või vabastada kapitali teisteks tehinguteks, siis ostetakse üldiselt ikkagi peamiselt ühel põhjusel: usutakse firma võimesse kasvatada oma tulu ja kasumit.

Märtsi esimestel nädalatel, mil USA aktsiaturg oli tipust alla tulnud ligi 30%, ostis oma ettevõtte aktsiat ligi 1400 insaiderit, mis ületas müüjate arvu 1,5x.Tegemist oli kõrgeima kordajaga alates 2011. aastast ning annab edasi signaali, et kriisist kaugemale vaadates nähakse ettevõttes suuremat potentsiaali kui aktsia praegune hind seda peegeldab.

Insaiderite ostuhuvi on hüppeliselt kasvanud ka mujal maailmas. Näiteks euroala 50 suurema firma puhul ületasid hiljaaegu isaiderite ostud müüke ligi 12-kordselt, mis on rekordilähedane tulemus.

Tulles tagasi Ühendriikide juurde, siis alumiselt jooniselt on näha, kuidas 1,5x tase on võrreldav insaiderite ostuhuviga internetiaktsiate mulli lõhkemisele järgnenud majandussurutise ning 2008.a finantskriisi ajal. Ühtlasi järeldub siit, et eelneval kahel karuturul vajutasid insaiderid päästikut pisut liiga vara, pärast mida jätkas aktsiaturg langust ning alles teise ostulainega tabati põhjalähedast punkti.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon