Uus indikaator USA majanduse jooksva seisu hindamiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus indikaator USA majanduse jooksva seisu hindamiseks

Erko Rebane

06.04.2020 10:23

istockphoto

Koroonaviiruse leviku tõkestamisest tekkinud üleilmsele majanduslangusele on raske leida lähiajaloost sarnast näidet, mistõttu on investorite vajadus praegu eriti kõrge info järele, millega saaks hinnata majanduse värskeimat seisu ning tuvastada võimalikku pöördepunkti paremuse suunas.

Suur osa majandusstatistikast avaldatakse paraku ühe või paari kuu pikkuse viitega ja võib seetõttu olla finantsturgude seisukohast juba liiga vana informatsioon. Pöörata tasuks tähelepanu infole, mida uuendatakse võimalikult tihti, potentsiaalselt isegi korra nädalas. Üheks selliseks on näiteks Ühendriikides töötu abiraha taotlused, kuid sealgi võib olla risk, et pärast andmerea paarinädalast paranemist liigub tööturu seis uuesti allamäge, saates võimaliku pöörde kohta ekslikku signaali.

Et saada majanduse jooksvast seisust võimalikult tõest pilti, peaks võtma vaatluse alla korraga märksa rohkem samasuguse tihedusega avaldatavat statistikat. Selle töö on õnneks ära teinud NY FED, kes töötas välja USA majandusindikaatori (Weekly Economic Index ehk WEI), kuhu on lisaks esmakordselt esitatud töötu abiraha taotlustele lisatud veel 9000 jaekaupluse võrreldava müügi muutus, tarbijate kindlustunde indeks, ajutist ja lepingulist tööhõivet kajastav indeks, terase toodangu, kütuse müügi ja elektritarbimise muutused. Kõiki neid näitajaid avaldatakse iganädalaselt, mis tagab värskeima võimaliku ülevaate majandusest.

Indeksi seitset komponenti käsitletakse aastases võrdluses, mis aitab vähendada hooajalisust ning samuti on see skaleeritud nii, et indikaatori baasil saaks eeldada sisemajanduse kogutoodangu muutust. Näiteks kui indeks näitab terve kvartali jooksul 2% kasvu, siis peaks see viitama ka SKP 2% aastapõhisele kasvule.

Nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis 2. aprilli seisuga oli indeks jõudnud kahenädalase kukkumise järel tasemele, mida ei nähtud isegi 2008. aasta majanduskriisi ajal.

 

Järgnevatelt joonistelt näeb, kuidas on indeks ajalooliselt liikunud USA SKP ja tööstustoodanguga.

Indikaatorit uuendatakse lehel https://www.jimstock.org ning peaks tulevikus olema kättesaadav ka Föderaalreservi andmebaasis https://fred.stlouisfed.org

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon