Ka Neste võib olla roheline investeering - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ka Neste võib olla roheline investeering

Jani Mäenpää, Joel Kukemelk

15.04.2020 08:46

iStockphoto

Rohelise erakonna sotsiaalmeedias on äsja loodud LHV Rohelisele pensionifondile väga asjakohaselt ja positiivse tunnustusega viidatud – meil on selle üle hea meel! Samal ajal on ka küsitud, et miks võib selle fondi üksikinvesteeringute seast leida ka fossiilkütustega tegeleva ettevõtte Neste nime. See on väga hea küsimus ja me usume, et meil on sellele ka väga hea vastus. Kinnitame, et kaalusime pikalt ja põhjalikult enne Nestesse investeerimist, et kas ja miks see ikkagi rohelisse fondiportfelli sobida võiks.

Kõigepealt – nii nagu ka Roheliste vastavas sotsiaalmeedia postituses kirjas oli, siis „kuskilt peab ju peale hakkama“. Tööstusharud ja ettevõtted ei muutu üleöö roheliseks – selleks, et see muutus toimuks võimalikult kiiresti, on vaja tööstusharus muutusi vedavaid innovaatilisi liidreid. Meie arust Neste on just üks selliseid erandeid, kes seda energiasektoris on tegemas. Kohe selgitame.

Maailma suurim biodiisli tootja

Neste on maailma suurim biodiisli tootja. Just, maailma suurim, siinsamas Eesti lähedal Soomes. Nende turuosa maailma biodiisli turul on lausa uskumatu ligi 50%. Lisaks kõigele muule aitab biodiisli tootmise tehnoloogia lahendada maailma kimbutavat jäätmeprobleemi. Jäätmete osakaal biodiisli tootmisest moodustab tarnematerjalidest 80% ja palmiõli 20%, seega tootmine ei konkureeri toidu valmistamiseks vajalike toorainetega (vs nt bioetanool USAs). Nestel on eesmärk aastaks 2025 kogu oma biodiisli tootmine 100% jäätmete peale üle viia.

Neste biodiisliga on klientidel võimalik oma kasvuhoonegaaside emissioone vähendada kuni 90%. Ainuüksi 2019. aastal vähendasid Neste taastuvmaterjalidest loodud kütustega kliendid oma süsinikujalajälge 9,6 miljoni tonni võrra ning aastaks 2030 on Neste eesmärk see maht kahekordistada. See vastaks juba terve Eesti peale aastas emiteeritavatele kasvuhoonegaaside mahule. Samuti on Neste võtnud endale eesmärgiks kliimaneutraalse tootmise saavutamise aastaks 2035 oma kõigis ettevõtmistes. Lisaks toodab Neste taastuvmaterjalidest lennukikütust, kus muide veel selle aasta märtsis teatasid Neste ja Finnair partnerlusleppest lennukikütuse tarnimisel, mis vähendaks Finnairi kasvuhoonegaase ligi 80%. Neste teised taastuvmaterjalide äriliinid teevad taastuvmaterjalidest biokemikaale ning biopolümeere, kus ringmajandus teeb veel oma esimesi samme. Ja Neste on selles kõiges oluliseks pioneeriks ja suunanäitajaks.

Fossiilkütuste asemele uued tehnoloogiad

Tõsi, Neste ärist moodustavad fossiilkütused veel suure osa, kuid muutused on toimunud kiirelt. Kui vaadata Nestet kümne aastat tagasi, moodustas biokütuste müügitulu ainult 3% ettevõtte müügituludest ja kasumireale ei jõudnud sellest suurt midagi. Aastal 2019 moodustas taastuvmaterjalide segment aga juba 22% Neste kogumüügist ning umbes 80% ärikasumist, näidates selle valdkonna elulist olulisust Neste jaoks.

Transpordisektor moodustab ainuüksi Euroopas üle veerandi kogu kasvuhoonegaaside baasist. Enamus kasvuhoonegaasidest tuleb just tee peal toimuvast transpordist ja on tähelepanuväärne, et transpordisektori emissioonid pole Euroopas jälginud teiste majandussektorite trendi koguemissioonide vähenemise suunas. Seega püüdlus kliimaneutraalsuse poole on ülioluline just selles sektoris ja leiame, et Neste on oma tegemistega siin suunanäitajaks. Kogu transpordisektori elektrifitseerimine võtab aega ja eeldab kogu olemasoleva masinapargi väljavahetamist. Kliimaneutraalsuse eesmärkide saavutamiseks on biokütustel väga oluline roll, sest seda saab ka olemasolevas sisepõlemismootoris kasutada. Põhja-Euroopas on Rootsi, Norra ja Soome väga ambitsioonikad eesmärgid fossiilsete kütuste osakaalu vähendamisele juba seadnud. Samuti on Ameerika Ühendriikides mõndades osariikides nagu näiteks Californias, British Columbias ja Oregonis näha biokütuste osakaalu suurenemist.

Lisaks biodiisli maailma juhtivale rollile keskenduvad Neste uued äriliinid näiteks plastiku taaskasutamise võimendamisele, mis on üks globaalselt suuremaid probleeme. Bioplastiku tootmine ja biokemikaalide peal esimeste ettevõtete hulgas uute innovatsioonide loomine võib osutuda väga oluliseks teguriks majanduste jätkusuutlikkuse tõstmisel.

2020. aasta alguses avaldatud Corporate Knights’ Global 100 listis on Neste nimetatud maailma kolmandaks (!) kõige jätkusuutlikumaks ettevõtteks. Fossiilkütuste tarbimisest maailm üleöö ei vabane, kuid Neste laadsete ettevõtete juhtimisel ja innovatsiooni loomisel saab see transformatsioon puhtama transpordisektori suunas olema oluliselt kiirem – seepärast usume, et Nestel on koht rohelisi investeeringuid tegevas fondiportfellis ning et pikaajaliselt on ettevõttel väga potentsiaalikas tulevik ees ootamas, muutmas puhtamaks kogu energiasektorit ning ka keskkonda tervikuna. Kuid selge on see, et selliseid erandeid nagu on Neste oma tööstusharus, just palju ei leidu.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon