Enim langenud aktsiad Buffetti portfellis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Enim langenud aktsiad Buffetti portfellis

Raido Tõnisson

15.04.2020 15:56

iStockphoto

Eriolukord pole jätnud puutumata ka Warren Buffetti portfelli , kus paljud tema osalustest on kaotanud märkimisväärselt väärtust. Kuid nagu iga hea väärtusinvestor teab, võib tugevate ettevõtete aktsiate ostmine peale hindade kukkumist osutuda tulevikus suurepäraseks investeeringuks. Siinkohal tuleb märkida, et järgnevad positsioonid on võetud käesoleva aasta alguse seisuga ning võivad olla praeguseks muutunud.  Vaatame Buffetti lemmikaktsiate hulgast, millised neist on alates aasta algusest kukkunud enim.

Delta Air Lines

Ehkki on teada, et Buffett on ettevõtet aprilli alguses müünud, on fondijuhi suurimatest positsioonidest kõige rohkem langenud üks USA peamisi lennundusettevõtteid Delta Air Lines. Alates aasta algusest  on ettevõtte aktsia langenud koguni 59% võrra, mis on madalaim hind alates 2013. aasta oktoobrist. 14. aprilli sulgumishinna 24,54 juures on ettevõtte tagasivaatav P/E suhtarv 3,34. Võrreldes lennundussektori keskmise, 3,9-ga näitab see ettevõtet sektorisiseselt hetkel üsna odavana, kuid tasub meeles pidada, et üksnes P/E suhtarvu järgi investeerimisotsuse tegemine ei pruugi olla alati hea meetod, kuna madal P/E võib ka peegeldada kehva tulevikuväljavaadet.

Parema pildi ettevõtte kohta annavad DAL kvartalitulemused viimase perioodi kohta (kinnitamata andmetel 16. aprillil). Sellest hoolimata tasub mõelda tuleviku peale ning kaaluda, et kas ja kuidas väljub praegusest kriisist Buffetti portfelli suurim lennufirma Delta Air Lines.

Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu DAL viimase viie aasta tootlusega siin.

Wells Fargo

Wells Fargo on USA suuruselt neljas pank , mis pakub finantsteenuseid ülemaailmselt. Aasta algusest on ettevõtte aktsia odavnenud 38% ja on Buffetti portfelli väärtust oluliselt mõjutanud,  kuna turuväärtuse järgi on WFC nimekirjas viiendal kohal, moodustades 7,2% kogu portfelli väärtusest. P/E suhtarvu 8,2 järgi on ettevõte võrreldes finantssektori keskmise 9,9-ga praegu üsna soodsal hinnatasemel.  WFC aktsia 14. aprilli sulgemishind oli 30,18 dollarit.

Eile teatatud esimese kvartali tulemuste kohaselt teenis ettevõte kasumit vaid 0,01 dollarit aktsia kohta, mis on tugevalt alla ootuste. Ettevõtte sõnul sõnul on vähenenud kasumi peamiseks põhjuseks laenukahjumite reservide suurendamine 3,1 miljardi dollari võrra ja väärtpaberite 950 miljoni dollari suurune allahindlus.

Allikas:Yahoo.Finance. Tutvu WFC viimase viie aasta tootlusega siin.

Bank of America

USA suuruselt teine pank BAC hõivab Buffetti portfellist 13,5% ja on osakaalult teisel kohal, väljendades fondijuhi tugevat usku ettevõttesse. Kui enne kriisi kauples aktsia 35 dollari lähedal, siis tänaseks on see langenud 30% võrra 23,7-ni. Sellise hinnataseme juures on ettevõtte tagasivaatav P/E suhtarv 8,79, mis on mõnevõrra madalam kui sektori keskmine 9,9.

Bank of America teenis esimeses kvartalis 4 miljardit dollarit puhaskasumit ehk 0,40 dollarit aktsia kohta, võrreldes 2019. aasta sama perioodi 0,74-ga.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu BAC viimase viie aasta tootlusega siin.

JPMorgan Chase

USA suurima panga JPMorgani aktsia moodustab Buffetti portfellist 3,3% ja asetseb osakaalu järgi seitsmendal kohal. Ettevõtte aktsia on langenud aasta algusest 28% võrra, mis on võrreldes teiste pankadega mõnevõrra väiksem langus. Kuigi ettevõte on siiani maksnud investoritele üsna kõrget dividendi 0,9 dollarit aktsia kohta, on määramatus tuleviku suhtes seadnud järgmised dividendimaksed suure küsimärgi alla. JPM aktsia 14. aprilli sulgemishind oli 95,50 eurot ja tagasivaatav P/E suhtarv 9,39.

Ettevõtte esimese kvartali kasum aktsia kohta langes 71% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, samal ajal kui käive langes vaid 3% ja oli 29,1 miljardit dollarit. Seoses koroonaviirusest põhjustatud makromajanduskeskkonna halvenemisega tegi ka JPM kvartali jooksul laenukahjumite provisjone 8,3 miljardi dollari ulatuses, mida on 6,8 miljardit dollarit rohkem kui aasta varem.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu JPM viimase viie aasta tootlusega siin.

American Express

Turukapitalisatsiooni poolest küll eelmistest väikseim, kuid Buffetti portfellist üsna suurt osa (7,8%) hõlmav American Express on suuruselt viies langeja fondijuhi lemmikaktsiatest. AXP on langenud aasta algusest 25%, mis on küll kahe protsendipunkti võrra suurem langus kui sektori keskmine, kuid on langenud oluliselt vähem kui eelmised nimetatud pangaaktsiad. AXP puhul võib väiksemat langust põhjendada eelmisel nädalal antud lubadus, et koroonaviiruse tõttu ei kavatseta tänavu kedagi koondada. Ettevõtte P/E oli 14. aprilli sulgemishinna 88,39 juures 11,13. AXP teatab enda esimese kvartali tulemused reedel, 24. aprillil.

Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu AXP viimase viie aasta tootlusega siin.

Pangaaktsiad on Buffetti portfellist moodustanud alati  suure osa, seega ei ole üllatav avanenud pilt, kus neli suurimat langejat on just finantssektorist. Berkshire Hathaway tervikuna on aasta algusest odavnenud aga 15% võrra, jäädes võrreldes  S&P 500 indeksi langusega üsna samale tasemele. Kindlasti saab huvitav olema mai keskpaik, kui avaldatakse fondijuhi aktsiatehingud esimeses kvartalis.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon