Mida oodata Apple’i majandustulemustest? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida oodata Apple’i majandustulemustest?

Erko Rebane

27.04.2020 08:12

Pixabay

Apple avaldab oma teise kvartali majandustulemused 30. aprillil pärast USA aktsiaturu sulgumist. Kas turuosalised on valmis mööda vaatama nutitelefonide nõudluse lähiaja võimalikust langusest ning keskenduma selle asemel firma väga tugevale bilansile, innovatsioonivõimekusele ning brändilojaalsusele?

Nii nagu praktiliselt kõiki teisi ettevõtteid, on koroonaviirus mõjutanud ka Apple’it, sest kuigi firma Hiinas asuvad 42 esinduskauplust on uuesti avatud, jäävad 458 poodi mujal maailmas märtsist alates endiselt suletuks. Veebi vahendusel võivad tarbijad endale jätkuvalt Apple’i tooteid osta, ent ka siin tekib küsimus, kui paljud eelistavad praeguses keerulises majanduslikus olukorras kallihinnalise tehnoloogia ostmist edasi lükata.

Apple võttis kõrge määramatuse tõttu varasemalt antud teise kvartali majandusprognoosi tagasi juba veebruaris, andes analüütikutele pikalt aega oma ootusi allapoole korrigeerida. Briefingu kohaselt prognoosib nende konsensus Apple’i teise kvartali müügituluks 55,3 miljardit dollarit ning aktsiakasumiks 2,31 dollarit. Kui detsembris lõppenud kvartalis näidati aasta baasil müügitulu 9% kasvu ja aktsiakasumi 19% hüpet, siis märtsis lõppenud kvartalis oleksid konsensuse ootuse baasil vastavad muutused 4,7% ja –6%.

Kuna tegemist on tagasivaatava infoga, siis kuigi palju see enam turuosalistele korda ei lähe ning pigem pakuvad huvi Apple’i kommentaarid jooksva kvartali osas. Leidub neid, kelle arvates võib Apple sootuks loobuda prognoosi andmisest, teiste arvates aga võidakse ootus välja käia, kuid tavapärasest suuremas vahemikus.

Aprilli keskel Apple’i aktsiale müügisoovituse andnud Goldman Sachs prognoosib kuni 2020. aasta keskpaigani konsensusest sügavamat nõudluse langust ja aeglasemat taastumist kuni 2012. alguseni, kus tarbijad eelistavad lisaks pigem odavamaid mudeleid. Morgan Stanley on seevastu positiivsemalt meelestatud, tuginedes muuhulgas tarbijate küsitluses ostuhuvi stabiliseerumisele, telefoni tootvate Hiina tehaste aktiivsusele ja uuele 399-dollarilisele SE mudelile.

Märtsi põhjast on Apple’i aktsia koos turuga põrganud 26%, kuna osad investorid on tõenäoliselt vaatamas pikemaajalisemat pilti, mida eelmisel nädalal julgustas tegema ka töötajate ees esinenud tegevjuht Tim Cook, kelle sõnul jätkatakse uutesse toodetesse investeerimist märkimisväärsel viisil, et olla kriisist taastudes tugeval positsioonil. Imestavad seda hiljuti uue iPhone SE, iPad Pro ja Macbook Airi lansseerimised ning ootus, et sügisel kavatsetakse turule tuua mitu 5G iPhone mudelit.

Apple’i veidi üle 1% dividendimäär pole aktsia puhul teab mis investeerimismagnet, ent olukorras, kus paljud teised tõmbavad kapitali tagastamise plaani pigem koomale, võib Apple’i dvidend koos aktsiate tagasiostuprogrammiga siiski tähelepanu saada.

Viimase kahe aasta jooksul on ettevõte tagasi ostnud keskmiselt 18 miljardi dollari väärtuses aktsiaid ehk kokku ligi 150 miljardi dollari eest, vähendades seeläbi turul olevate aktsiate arvu 12%. Kuna ettevõtte netoraha positsioon ulatub veidi üle 100 miljardi dollari ning Apple soovib pikaajalise eesmärgina saavutada neutraalse taseme, siis tõenäoliselt jätkatakse uue tagasiostuprogrammi raames samas mahus aktsiate ostmist ning potentsiaalselt tõstetakse ka dividendi, mis oli viimasel neljal kvartalil 0,77 dollarit aktsia kohta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon