Dividendiaristokraadid pakuvad kindlamat tootlust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dividendiaristokraadid pakuvad kindlamat tootlust

Raido Tõnisson

30.04.2020 14:08

iStockphoto

Majanduslangus pole enam oht, vaid reaalsus. Küsimus on vaid selles, kui sügav ja pikk saab kuristik olema, mis võib panna investoreid mõtlema, kuidas keerulistes oludes portfelli suuremat stabiilsust tagada. Majanduslanguse ning potentsiaalselt ka pikaajalise taastumise tingimustes võivad pakkuda kaitset ettevõtted, keda nimetatakse dividendiaristokraatideks. Need ettevõtted on S&P 500 liikmed, kes on kasvatanud dividendide väljamakseid vähemalt 25 aastat järjest, pakkudes aktsionäridele järjepidevat sissetulekut.

Investeerimine ettevõttesse, mis maksab omanikutulu sõltumata majanduse üldisest käekäigust, on üheks võimaluseks, mida investorid praeguses ebakindlas olukorras kaaluda võiksid. Asja muudab atraktiivsemaks ka hiljutine turu volatiilsus, tänu millele kauplevad paljud dividendiaristokraadid odavamal hinnatasemel kui nad viimaste aastate jooksul seda teinud on, pakkudes tänu sellele ka kõrgemat dividenditootlust. Artiklis välja toodud ettevõted on majanduslanguse toimumisel tugevas positsioonis, makstes samal ajal kindlaid dividende.

Stanley Black & Decker (SWK)

Maailma juhtiv elektri- ja käsitööriistade tarnija Stanley Black & Decker on ka üks pikima ajalooga dividendimaksjaid maailmas –  ettevõte on maksnud dividende 144 aastat järjest, millest viimased 51 aastat on olnud kasvava iseloomuga. Arvestades SWK viimase viie aasta dividendi kasvumäära 5,7% aastas, mis kasvataks annualiseeritud dividendi 2,91-ni, võib eeldada, et edasivaatav aastane dividenditootlus jääb 29. aprilli sulgumishinna 122,09 dollari juures 2,3% piirimaile. Ettevõtte prognoos 2020. aasta teise kvartali dividendi kohta on 0,69 dollarit aktsia kohta.

Kuigi SWK dividenditootlus on madalam kui mõningate teiste dividendiaristokraatide oma, korvab ettevõte selle oma tugeva bilansi ja mitmekesise äriga. 2019. aastal vähendas ettevõte kogukulusid 200 miljoni dollari võrra ja suurendas vaba rahavoogu aastatagusega võrreldes 29%. Mullu maksti vabast rahavoost 37% välja dividendideks ning ettevõtte sõnul soovitakse kapitali tagastamise määra aja jooksul tõsta 50% peale. Ettevõtte jooksev P/E suhtarv 19,2x on 5,4% madalam kui tema kümne aasta mediaan 20,3x.

Lisaks avaldas ettevõte täna enda I kvartali tulemused, mis tulid mõnevõrra nõrgemad kui eelmise aasta samal perioodil. SWK müük langes 6,1% ning kasum aktsia kohta 22,6% 1,15-lt 0,89-ni. Teises kvartalis ootab ettevõte märkimisväärset tulude langust, tõdedes, et tõenäoliselt tuleb järgmine kvartal aasta nõrgim. Et sellega toime tulla, on ettevõte alustanud kulude kärpimist ühe miljardi dollari võrra ning peatanud aktsiate tagasiostud, ent ei muutnud dividendipoliitikat.


Dividend aktsia kohta ja dividenditootlus perioodil 2010-2019. a.

Cardinal Health (CAH)

Cardinal Health on rahvusvaheline tervishoiuteenuste pakkuja ja 14. suurimat tulu teeniv ettevõte USA-s. CAH on sel aastal olnud suhteliselt stabiilne ettevõte, eriti arvestades COVID-19 pandeemiast tekkinud volatiilsust, kaubeldes eilse seisuga 1% kõrgemal kui aasta alguses. Ettevõtte muudab soodsaks aga ligi 39% langus alates 2015. aasta aprilli tipust. Viimase kümne kvartali jooksul kaheksal on ettevõte teeninud kasumit, kuid sageli on see jäänud alla 1% müügitulust.

Dividendiaktsiaid eelistavate investorite jaoks on aga oluline arvestada vaba rahavoogu, mille loomisega pole ettevõttel probleeme olnud. Oma viimases kvartalis teenis ettevõte 620 miljonit dollarit vaba raha, mis on enam kui piisav, et katta perioodi 141 miljoni dollari suurune dividendide väljamakse määraga 22,7%. CAH on dividende igal aastal suurendanud rohkem kui 30 aastat järjest, pakkudes hetkel aastatootlust 3,9%. Järgmises kvartalis plaanib ettevõte tõsta dividendi 1% võrra 0,4811 dollarilt 0,4859 dollarini.


Dividend aktsia kohta ja dividenditootlus perioodil 2010-2019. a.

AT&T (T)

AT&T on telekommunikatsioonisektori juhtiv ettevõte ja on sarnaselt eelmisele kasvavaid dividende maksnud juba rohkem kui 30 aastat järjest. Kuigi ettevõtte 22. aprillil avaldatud esimese kvartali tulemustes näidatud kasum ei vastanud analüütikute ootustele, võib käesolev aasta osutuda ettevõttele siiski heaks, kuna 27. mail toob AT&T turule enda arendatud voogesitusteenuse HBO Max-i. Lisaks võiks käesoleva aasta tulusid märkimisväärselt suurendada 5G traadita võrkude kasutuselevõtt.

Sellest hoolimata tunnistas juhtkond, et neil on sel aastal toimuva osas piiratud visioon, kuid dividendimakse säilimise suhtes tundis ettevõtte tegevjuht end kindlalt, sõnades, et AT&T on endiselt pühendunud oma dividendidele. Eelmise aasta dividendimaksed moodustasid vabast rahavoost veidi üle 50% ning ettevõte usub, et ka käesoleval kriisiaastal jääb see määr 60% ümber. Eelmise kvartali dividend tõusis võrreldes aastatagusega 0,51-lt 0,52 dollarini aktsia kohta, mis märgib 2% tõusu ning sama suurt dividendi plaanib ettevõte maksta ka järgmises kvartalis.


Dividend aktsia kohta ja dividenditootlus perioodil 2010-2019. a.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon