E-tervishoiu areng vähendab koormust haiglates - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

E-tervishoiu areng vähendab koormust haiglates

Raido Tõnisson

17.07.2020 10:05

Shutterstock

Kuigi juba pikka aega on professionaalse arstiabi osutamine liikunud virtuaalmaailma suunas, on e-tervishoiu valdkond koroonaviiruse ajal näidanud eriti tugevat arengut. Alles mõnda aega tagasi avaldas meditsiiniuuringute firma Parks Associates raporti, mis näitas, et 60% USA leibkondadest on huvitatud veebi või telefoni teel saadavast professionaalsest arstiabist. See tähendab seda, et inimesed saavad oma lihtsamatele muredele lahenduse arsti juurde minemata ning arengud toimuvad selles suunas, et arstiabi oleks inimesele igal hetkel kättesaadav.

Ehkki paljudele on virtuaalne tervishoid veel võõras ja ei pruugi tekitada just palju usaldust, on see esialgu üheks lisavõimaluseks, kuidas arstidega suhelda. Virtuaalne visiit võib olla videokonverents arsti ja patsiendi vahel kodus. See võib tähendada, et patsient saab teise linna minemise asemel suhelda eriarstiga konverentsühenduse kaudu, kes abi andmiseks ei pea samuti tööle kohale minema.

Siiani on virtuaalset tervishoidu kasutatud peamiselt kohtumiste ja konsultatsioonide, registreerimiste ja enesetunnet kirjeldavate aruannete koostamiseks, kuid mitte haiguse põhjalikuks diagnoosimiseks või raviks. Siiski on tehnoloogia arenedes tulevikus võimalik virtuaalse tervishoiu alla liigitada ka tõsisemad haigused nagu näiteks diabeet.

Virtuaalse tervishoiu üks valdkond on telemeditsiin. Kui esimese alla käivad kõik infotehnoloogilised võimalused suhtluse loomiseks, kus patsient ja arst suhtlevad sidevahendite abil ja ei asu samal ajal samas kohas, siis telemeditsiini alla käib patsientide hooldamine läbi nimetatud infotehnoloogiliste võimaluste. Ehkki esialgu võiks arvata, et selline arstiabi saamise viis ei ole eriti tõhus, leiti Brighami haigla virtuaalse visiidi teenust kasutanud patsientide rahulolu uuringus, et 97% patsientidest olid teenusega rahul. Nendest 74% väitis, et see parandas nende suhteid arstidega.

Üheks tänavuseks kõrgeima lennuga virtuaalseid tervishoiuteenuseid pakkuvaks ettevõtteks on ülemaailmselt tuntud Teladoc Health (TDOC), kes on valdkonna turuliider ning pakub laiaulatuslikke virtuaalteenuseid, mis hõlmavad nii lihtsamaid nõustamisi kui ka keerukamaid ravivisiite. Ainuüksi 2020. aasta esimese kvartali jooksul tehti Teladoci kaudu ligikaudu 2 miljonit arstivisiiti, võimaldades samal ajal teenusele juurdepääsu miljonitele uutele liikmetele.

Kuigi Teladoci 2020. esimese kvartali head tulemused olid suuresti põhjustatud ulatuslikust koroonapandeemiast, kasvas ettevõtte müügitulu 41% 129 miljonilt dollarilt 181 dollarile. Kõige suuremat, 205% kasvu näitas USA-st saadud müügitulu visiiditasudelt, mis kasvas 4 miljonilt dollarilt 13 miljoni dollarini. Kõrgeid kogukulusid, mida oli I kvartalis ligi 200 miljoni eest, suurendasid peamiselt teenuste osutamise kulud, üldhaldus- ja administratiivkulud, kuid ka reklaami- ja turustuskulud moodustasid märkimisväärse osa. Need hoidsid netokahjumi võrreldes eelmise aastaga samal tasemel ehk 30 miljoni dollari juures. Kahjum aktsia kohta kahanes 0,43 dollarilt 0,40 dollarile

Teladoc laieneb jõudsalt ka läbi teiste ettevõtete omandamise. Näiteks hiljuti osteti InTouch Health nimeline ettevõte, mis tegeleb uuenduslike telemeditsiini võimaluste integreerimisega ehk ühendab teenuseosutajad keerukate meditsiiniliste toimingute puhul. Omandamine tegi Teladocist ainsa ettevõtte maailmas, kes võimaldab virtuaalseid vastuvõtte alates kroonilisi haiguseid põdevatest patsientidest kuni keeruka eriravini ja kaugkirurgiani.

Ehkki 2020. aastaks ootab Teladoc 800 kuni 825 miljoni dollari suurust müügitulu võrreldes 553 miljoni teenitud dollariga möödunud aastal, on ettevõtte kasumiväljavaated negatiivsed. EBITDA kahjum jääb 2020. aastal eelduste kohaselt 4 kuni 14 miljoni dollari vahemikku ning kahjum aktsia kohta 1,13-1,27 dollari vahele. Kogu visiitide arvuks oodatakse kahekordset (8-9 miljonit visiiti) kasvu võrreldes 4 miljoni visiidiga 2019. aastal.

Vaadates Teladoci aktsia lendu, tasub jälgida börsile tulemise plaane tegevaid virtuaalseid tervishoiuteenuseid pakkuvaid ettevõtteid. Üheks selliseks on näiteks Amwell, kes kaasas investoritelt hiljuti ligi 200 miljonit dollarit, et sammu pidada kasvava nõudlusega ettevõtte pakutavate virtuaalsete tervishoiuteenuste järele, kuid arvestades pikemaajalist nõudluse kasvu, vajab ettevõte täiendavat kapitali börsilt. Amwelli IPO toimub eelduste kohaselt selle aasta septembris.

Ühe investeeringuna on võimalik kogu maailma tervishoiuettevõtete kasvust osa saada indeksfondi Xtrackers MSCI World Health Care UCITS kaudu sümboliga XDWH, mis on saadaval ka meie Kasvukonto valikus. Fondi kolm suurimat positsiooni on USA ravimihiid Johnson&Johnson, Šveitsi farmaatsia- ja diagnostikaseadmete tootja Roche Holding AG ning meditsiinitooteid ja kindlustusteenuseid pakkuv UnitedHealth Group. Osakaalult väiksemal määral on fondis esindatud ka Teladoc. Fondi aastane kulukuse määr on 0,3% ning fond kaupleb eurodes.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon